Podkarpackie Forum Akwarystyczne
Forum o akwarystyce i zagadnieniach pokrewnych

Rozmowy z sensem i bez - Cuda na grilla

Fatty - 2012-05-11, 18:49
Temat postu: Cuda na grilla
Sezon grillowy ruszył z kopytek i tak mnie natchnęło - co dobrego można wyczarować za pomocą czarodziejskiej różdżki co się grill nazywa, oprócz oklepanej już kiełbachy, szaszłyków czy z dziką rozkoszą konsumowanego przeze mnie chleba z masłem czosnkowym(?
Dzielić się inwencja twórczą :D

crusta - 2012-05-11, 18:54

Banan, można także na gorącego dodać troche nutelli :D
cyklista - 2012-05-11, 18:56

w skrócie to wszystko, a u mnie

oprócz mięs rożnych w różnych marynatach

pstrąg zlany cytryną i zawinięty w folie

saszłyki warzywne (pieczarki, papryka, cebula itdd)

czosnek

ziemniaki

cukinia itd. w zasadzie zgrilować można wszystkie twarde warzywa

polak.krk - 2012-05-11, 22:12

Szaszlyk z krewetkami z cytryna/limonka.
Łoren - 2012-05-12, 04:31

Pieczarki faszerowane :)
Kilka dużych pieczarek
ser żółty
natka pietruszki
cebula
masło
Potrzebne są duże pieczary z których przy pomocy łyżeczki usuwamy korzenie - nie wyrzucamy ich bo będą potrzebne do nadziwki . Korzonki siekamy na drobno albo ucieramy na grubej tarce , odstawiamy - Na patelni trzeba zeszklić posiekaną cebulę (na maśle z dodatkiem łyżki oleju) :mikstury: Kiedy cebula dochodzi wsypujemy utarte korzonki pieczarek i smażymy aż odparuje woda. Odstawiamy do ostudzenia - kiedy wystygnie ucieramy na grubej tarce ser zółty i siekamy pęczek pietruszki i wszystko mieszamy - do smaku pieprz. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone kapelusze a potem na grilla i gotowe :)
Szmacznego Balbina :pani:

Sposób na pstrąga
niewielka ilość warzywka do opruszenia ,sól - nie żałować , do wewnątrz kilka gałązek pietruszki i/lub koperku , ewentualnie malutka gałązka rozmarynu ale tu ostrożnie bo ma bardzo intensywny aromat i nie każdy go będzie tolerował - dwa , trzy półplasterki cytryny (cieniutkie) , skrapiamy gościa oliwą i sokiem z cytryny i oprószamy utartą skórką cytrynową (cytrynę wcześniej sparzyć) odstawiamy na 4-5 godzin do lodówki w międzyczasie raz trzeba by je było odwrócić na drugą stronę. Przed grillowaniem włożyć plasterek masła do wewnątrz , w czasie grillowania delikatnie smarować masłem (odrobinkę) Nie wyjmować zieleniny ani cytryny - ma tam zostać w środku . Grillować na delikatnym ogniu i ruszt dość wysoko.
Szmacznego Balbina :pani:

ToryBcia - 2012-05-12, 08:07

Oj Robert Ty to te smakołyki masz prze... wszystko co kosztowałem z Twojej produkcji grillowej było cacy. Chyba jestem fanem Twojej kuchnio grillowej :mrgreen: :mrgreen:
piotr77 - 2012-05-12, 09:16

kraby z grilla tutaj bardzo popularne i niezaprzeczalnie pychota :P
chyba dzisiaj kilka sztuk kupie i zrobię
krewetki bardzo dobra tez są ,jak już pisał Tomasz
Ale najbardziej ,choć bardzo ciężko dostać to lobię węgorza z grilla -pycha

skaczacy - 2012-05-12, 09:21

my często kroimy kurczaka, w takie paski o grubości 2-3 cm z przyprawą gyros kebab, proste - szybkie - smaczne - i można je zjeść nawet na zimno.

robimy też często szaszłyki, kurczak lub szynka wieprzowa, papryka czerwona, pieczarka, cebula.

Jak nie jesz mięsa to polecam Ci zastąpić mięsko ziemniaczkiem, cukinią lub podobnym warzywem.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group