Skrypt forum został zaktualizowany. W przypadku problemów z logowaniem prosimy o skorzystanie z opcji Nie pamiętam hasła.

gnijące liście

Rośliny i glony to "naczynia połączone". Jak je pielęgnować (usuwać). Ciekawostki...

Moderator: Administracja

ODPOWIEDZ
Mateusz@321
Imię: Mateusz
Akwarium: 240l

gnijące liście

Post autor: Mateusz@321 »

Witam mam spory z roślinami z którym sam sobie poradzić nie potrafię :przykro mi:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Akwarium: 240L podłoże aktywne yokuchi jiban soil
Filtr: ultramax 2000 (na 50%) jbl 902 ( na 50%)
Oświetlenie: 2x Sinkor led WRB 40W ( na 60%) świeci się od 9:00 do 16:00 z czego wstaje przez 1:40h i zachodzi przez 1:40 ( od 16:00 do 17:40).
Woda RO mineralizowana qualdrop Gh i Kh na zalecenia z opakowanie tzn. odpowiednio 8ml Gh i 2ml Kh
Parametry wody:
No3-5
Po4-0 z toni
Fe-<0.1
K-18
Ca-45
Mg-12
Gh-9 z testu na Mg,Ca 11 z testu Gh,Kh
kh-5
Ph-7-7.2
Co2- 24H
Nawożenie automat: codziennie 7ml azotu( KNo3-28g na 500ml),2 ml mikro (10,3g na 500ml)
co 3 dzień 3ml azot+fosfor( KNo3 27,2 KH2Po4 2,3g na 450ml)
Wiem że muszę a przynajmniej tak sądzę podnieść No3 bo coś ma apetyt..
Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za tak chaotyczny wpis. :a masz:
Awatar użytkownika
K2
Administracja
Imię: Rafał
Akwarium: 240Skalarium/40

Re: gnijące liście

Post autor: K2 »

Tu musi się wypowiedzieć któryś z "alchemików" forumowych. Ja w tych sprawach jestem zielony :)
Mateusz@321

Czekam cierpliwie... :D
Jedzosław
Imię: Andrzej
Akwarium: 390

Post autor: Jedzosław »

Widać na liściach chlorozy międzyżyłkowe i zkarłowaciałe znieksztaucone liście. To są objawy braku pierwiastków niemobilnych. Stawiałbym na braki mikro. Woda jest systematycznie mineralizowana wiec Ca i Mg musi być Ok.
Większość mikroelementów jest niemobilna a rośliny chętniej pobieraja ję korzeniami dlatego takie rośliny jak żabienica czy kryptokoryna nie mają z tym większych problemów.
Drugi problem to gnicie starych lisci. Prawdopodobnie to wina niskiego fosforu. Fosfor jest bardzo mobilny i roślina pobiera go ze starych liści do produkcji młodych.
Ja też stosuję Yokuchi cały zestaw nawozów, podłoże i podsypke. Zauważyłem że to podłoże jest bardzo jałowe i należy je najpierw "zaprogramować". Potem już nie ma problemów.
Mateusz@321

Dzięki wielkie! Obawiam się że jak zwiększę fosfor to azot nie wyrobi…zwiększyłem dawkę azotu i fosforu od chwili dodania tematu. Mikro ustawiłem codziennie po 3ml i dostałem wysyp glonón nitkowanych na szybach plus zielone glony punktowe. Ciężki temat mieć idealne warunki… zszedłem z mikro wczoraj i dodałem więcej azotu bo po tygodniowym tescie mimo podniesienia nadal jest pomiędzy 2-5 a pojawiła się sinica 🫡
Jedzosław

Sinice o ile są niewielkie plamy możesz potraktować gęstą mieszanką np shoka bakteria ze strzykawki w miejsce pojawiania się sinicy. Z azotem uważaj bo azot to nie tylko NO3 . Na pewno jest go wiecej w innych formach. Jeżeli nawozisz z soli to wiesz co lejesz ale różni producenci stosują różne formy azotu nie wykrywalne testami akwarystycznymi.
Polecam ci artykuł YOKUCHI "naworzenie GEN" Artykuł rozwala system 🙂
Jedzosław

Jeżeli mineralizujesz Qaldropem to KH+ rzeczywiście wzbogaca wodę o potas. Ale Qaldroo ma jeszcz inny mineralizator do podnoszenia KH. KH+sulawesi. Ten nie ma potasu w składzie.
oldmike
Imię: Michał

Post autor: oldmike »

Nadmiar magnezu, potężny niedobór manganu, nadmiar boru, niewielki niedobór miedzi. Coś masz z mikrem nie tak.
Niedobór manganu można wytłumaczyć nadmiarem cynku.
Pozdrawiam
Michał
Mateusz@321

Zostanę przy tym QD co mam używam już dłuższy czas i nie było problemu.
Oldmike to by się zgadzało bo jak miałem sinice użyłem 30ml borasolu chociaż w sumie zrobilem juz z 5 podmian po 40-50l. Mangan rozrobiłem 1g na 500ml i dawkuje 5ml dziennie i chyba zauważam poprawę…. Zauważyłem też że fosforu nie ma co dozować przy aktywnym podłożu a druga sprawa co do Twojej odpowiedzi… magnez idzie z QD więc chyba ciężko przedawkować. Magiczny stosunek 4:1
ODPOWIEDZ

Wróć do „O roślinach i glonach”