Skrypt forum został zaktualizowany. W przypadku problemów z logowaniem prosimy o skorzystanie z opcji Nie pamiętam hasła.

Problem ze zbiciem kH

Wszystko na temat wpływu parametrów wody na obsadę roślinną i zwierzęcą i możliwości korekty wartości tych parametrów

Moderator: Administracja

ODPOWIEDZ
honda2
Posty: 4
Rejestracja: 10 cze 2024, 7:49
Imię: Piotr
Akwarium: 300 l

Problem ze zbiciem kH

Post autor: honda2 »

Witam serdecznie.
Piszę na raty bo już trzeci raz mnie wyrzuciło :(
Od jakiegoś czasu śledzę forum i dowiedziałem się dużo rzeczy. Chciałem zejść z pH, ale mam problem ze zbiciem kH.
Akwarium 300 l, filtracja:
- mechaniczna pompa aquael unipump + gąbki
- biologiczna kubeł JBL e902 biobale + lawa wulkaniczna (była ceramika ale zmieniała paramety wody)
- hydroponika złoże lawa wulkaniczna (był keramzyt ale jak wyżej)
-podłoże piasek żółty z lasu (był czarny bazalt ale jak wyżej)
Zacząłem podawać roztwór kwasku cytrynowego w proporcjach 10ml/dzień (40g wymieszane w 70ml wody).
Po tygodniu kH prawie tak samo natomiast gH trochę wzrosło. Robiłem już trzy podejścia po pierwszym znacząco wzrastało gH w tedy zmieniłem keramzyt w hydroponice i bazalt w podłożu (było kilka muszki helenek też wyleciały).
Parametry wody:
- w kranie kH-14 gH-16 pH-7,8
- w akwarium kH-10 gH-18 ph-7,8



Obrazek
Obrazek
Jedzosław
Posty: 169
Rejestracja: 07 kwie 2022, 20:59
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 390

Re: Problem ze zbiciem kH

Post autor: Jedzosław »

Kup filtr RO i mineralizator, a te problemy znikną 🙂
Zbije ci KH, GH i pH.
honda2
Posty: 4
Rejestracja: 10 cze 2024, 7:49
Imię: Piotr
Akwarium: 300 l

Re: Problem ze zbiciem kH

Post autor: honda2 »

Właśnie niedawno kupiłem zestaw CO2 właśnie z tą myślą, ale puki nie zbiję kH to nie ma co podawać CO2. Ale nie ukrywam, że myślałem o filtrze RO, CO2 wydawało się tańszym rozwiązaniem :masz: Możesz jakiś zestaw RO aby polecić?
Jedzosław
Posty: 169
Rejestracja: 07 kwie 2022, 20:59
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 390

Re: Problem ze zbiciem kH

Post autor: Jedzosław »

Ja mam taki.Obrazek
Jedzosław
Posty: 169
Rejestracja: 07 kwie 2022, 20:59
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 390

Re: Problem ze zbiciem kH

Post autor: Jedzosław »

INVITAL RO ADVANCED. Zapłaciłem 639zł. Filtr robi swoje.
10L wody RO w 10 min .🙂
honda2
Posty: 4
Rejestracja: 10 cze 2024, 7:49
Imię: Piotr
Akwarium: 300 l

Re: Problem ze zbiciem kH

Post autor: honda2 »

Fajny zestaw, ja zastanawiam się też nad wykorzystaniem filtracji i możliwości uzyskania wody do picia. Jest to dodatkowy argument :lol:
Zastanawiam się nad takim:
https://allegro.pl/oferta/filtr-do-wody ... 7582331365
Jedzosław
Posty: 169
Rejestracja: 07 kwie 2022, 20:59
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 390

Re: Problem ze zbiciem kH

Post autor: Jedzosław »

Bestia 🙂. Nawet jakiś pojemnik widzę ma na wodę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chemia wody ”