Witam
Czy ktoś może wie jakie pielęgnic mogły by być w akwarium roślinnym. Nie chodzi mi o ramirezy, barwniaki, czy kakadu ale może są jeszcze jakieś inne.
U mnie pływają akary z maronii, jakieś drobne roślinki potrafią wyrwać i delikatnie pokopać, wystarczy je wpuścić do zarośniętego już akwarium i nie będzie raczej problemu.
Akara wiśniowa, pisałeś o barwniakach ale pewnie nie myślałeś o Thomasa, gębacz wielobarwny, cała masa innych apisto i dicrossusy.
Coś mi się obiło o uszy że niektóre crenicichle potrafią uszanować zieleń, ale to nie sprawdzone info i głowy za to nie dam bo nigdy żadnego ich gatunku nie miałem.
Jak to ocenić... czy to wogóle możliwe? Jeśli mam wybierać między złem a złem wole nie wybierać wcale.
Też zastanawiałem sie nad w miarę spokojnymi, niekopiącymi pielegnicami, miałem nawet dzisiaj kupić akary z maroni, ale wstrzymałem się, może jakaś propozycja jeszcze się tu pojawi.
Akwarium roślinne z pielęgnicami z rodzaju Maroni to ciekawy projekt. Możesz rozważyć dodanie do tego akwarium ryb, które lubią podobne warunki, jak np. neonki, kiryski panda lub pięknie ubarwione mieczyki. Upewnij się, że zachowasz odpowiednią równowagę między rybami a roślinami, aby zapewnić dobre warunki dla obu grup.