Skrypt forum został zaktualizowany. W przypadku problemów z logowaniem prosimy o skorzystanie z opcji Nie pamiętam hasła.

Parę pytań o osmoze

Jak to działa? Po co? Jak dobrać? Jaki producent?

Moderator: Administracja

ODPOWIEDZ
vasteq
Posty: 59
Rejestracja: 16 lis 2010, 13:30
Imię: Tomek
Lokalizacja: Poznań
Płeć:
Wiek: 38
Kontakt:

Parę pytań o osmoze

Post autor: vasteq »

Chciałbym rozbudować mój skromny system osmozy z 2" wkladami liniowymi (RO3) o dodatkową membranę. Obecnie mam 75GDP Vontron z ogranicznikiem 420. Czy zakładając drugą membranę na odpadzie o wydajności 100GDP wystarczy że dam na jej końcu ogranicznik pod 100GDP (550 chyba) czy może jeden wspólny dla obu membran na samym końcu? Testowal ktoś?

Mam również zestaw do płukania membrany
Obrazek

Czy w przypadku dwóch membran musze mieć dwa takie zestawy? Bo jeśli syf z jednej poleci od razu do drugiej to chyba nie będzie to dobre dla drugiej membrany?

Chciałbym wykorzystywać również osmoze do picia. Czy bez mineralizatora można ją codzień spożywać do herbaty? Jesli nie to jaki mineralizator możecie polecić?
Awatar użytkownika
mazmaciek
Mecenas
Posty: 939
Rejestracja: 20 mar 2018, 1:00
Imię: Maciek
Lokalizacja: okolice Leżajska
Akwarium: 180+75+3
Płeć:
Wiek: 42

Re: Parę pytań o osmoze

Post autor: mazmaciek »

Ja mam na odpadnie z pierwszej membrany wstawioną drugą, za tym ogranicznik, niby wszystko jest ok
Awatar użytkownika
JaRRoT
Mecenas
Posty: 192
Rejestracja: 23 paź 2010, 18:56
Imię: Mirek
Lokalizacja: DębiCa
Płeć:
Wiek: 42

Re: Parę pytań o osmoze

Post autor: JaRRoT »

Coś na ten wzór
Obrazek
Awatar użytkownika
mazmaciek
Mecenas
Posty: 939
Rejestracja: 20 mar 2018, 1:00
Imię: Maciek
Lokalizacja: okolice Leżajska
Akwarium: 180+75+3
Płeć:
Wiek: 42

Re: Parę pytań o osmoze

Post autor: mazmaciek »

Mniej więcej tak. U mnie z jednej membrany idzie na żywicę i do morszczaka a z drugiej do słodkiego bez żywicy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt”