Skrypt forum został zaktualizowany. W przypadku problemów z logowaniem prosimy o skorzystanie z opcji Nie pamiętam hasła.

Żywa ściana z roślin.

Wszystko co potraficie zrobić sami, aby odciążyć budżet. Pomysły, rysunki, fotorelacje...

Moderator: Administracja

Minoris
Posty: 94
Rejestracja: 20 lip 2018, 21:27
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Kolbuszowa\ Głogów Mlp
Akwarium: 240l
Płeć:

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: Minoris »

Tylko w moich przypadkach rezerwowy odpływ by nic nie uratował ponieważ albo słabo uszczelniłem wylot albo już tak korzenie uszczelnily ze woda do wylotu nie dopływała tak szybko jak była wtlaczana i po prostu wypływała przez otwór wlotowy który jest nie uszczelniony bo po co...w końcu wlot jest wyżej niż tafla wody....no i sie doigrałem 😜
Awatar użytkownika
cyklista
Mecenas
Posty: 2101
Rejestracja: 11 paź 2011, 14:10
Imię: Piotr
Lokalizacja: Rzeszów
Akwarium: 100l i inne
Płeć:
Wiek: 49

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: cyklista »

Czyli błąd konstrukcji zrobiony
marlowe_
Posty: 26
Rejestracja: 09 kwie 2021, 11:20
Imię: marcin
Lokalizacja: łódź
Akwarium: 1240

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: marlowe_ »

cyklista pisze:
14 sty 2022, 13:05
Dlatego w hydroponice daje się zawsze wylot z niej awaryjny przy samej górze, jak się normalny odpływ zatyka to poziom wody wzrasta i przez awaryjny zaczyna lecieć woda i to tez jest sygnał że pora na sprzątanie hydroponiki :)
no to jest jakiś pomysł, nawet kilka takich otworów na górze dać i mamy może nie 100% pewnośc ale 99% juz tak
Minoris
Posty: 94
Rejestracja: 20 lip 2018, 21:27
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Kolbuszowa\ Głogów Mlp
Akwarium: 240l
Płeć:

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: Minoris »

Jeśli odpowiednio dobierzesz prędkość wtlaczania wody do przepustowości węża wylotowego to teoretycznie drugi spust jest Ci nie potrzebny ale jeśli tak jak w moim przypadku korzenie i syfek ogranicza przepływ wody to i 20 awaryjnych otworów nie pomoże;-)
Teraz jakbym miał robić hydroponike to dalej bym zrobił jeden spust ale nie nawiercalbym otworu wlotowego tylko zrobiłbym 2 ograniczniki po między którymi byłoby wkładane kolanko i deszczownia na 3/4 długości doniczki.
Goran
Posty: 178
Rejestracja: 29 paź 2020, 21:05
Imię: Jacek
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Akwarium: 520l WA z azjatami
Płeć:

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: Goran »

Na nieszczelności rady nie ma, ale na przelanie może być. Np. tak.... powiedzmy ,że akwarium ma 500 l, a doniczka chydro ma pojemność 50 l. Dokupujesz do pompy podajacej wodę do hydro wyłącznik sterowany poziomem wody w akwa i jak spadnie on poniżej 460 l wyłącza pompę.

Tylko co jak się wyłącznik popsuje... :)
N.transvestitus + A.thomasi F1
marlowe_
Posty: 26
Rejestracja: 09 kwie 2021, 11:20
Imię: marcin
Lokalizacja: łódź
Akwarium: 1240

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: marlowe_ »

Uprawa wystartowała 2 miesiące temu, wszystko było malutkie, ale od 2 tygodni zaczyna iśc do góry


Obrazek
Awatar użytkownika
mazmaciek
Mecenas
Posty: 887
Rejestracja: 20 mar 2018, 1:00
Imię: Maciek
Lokalizacja: okolice Leżajska
Akwarium: 180+75+3
Płeć:
Wiek: 41

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: mazmaciek »

Masz tam hydroponikę czy tylko tak sobie stoją ?
marlowe_
Posty: 26
Rejestracja: 09 kwie 2021, 11:20
Imię: marcin
Lokalizacja: łódź
Akwarium: 1240

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: marlowe_ »

Uprawa hydroponiczna, ale ręczna ;) wodą z akwarium
Awatar użytkownika
mazmaciek
Mecenas
Posty: 887
Rejestracja: 20 mar 2018, 1:00
Imię: Maciek
Lokalizacja: okolice Leżajska
Akwarium: 180+75+3
Płeć:
Wiek: 41

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: mazmaciek »

A to ja tak mam w całym domu😀 jeszcze na część warzywniaka wystarcza.
marlowe_
Posty: 26
Rejestracja: 09 kwie 2021, 11:20
Imię: marcin
Lokalizacja: łódź
Akwarium: 1240

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: marlowe_ »

mazmaciek pisze:
01 cze 2022, 15:55
A to ja tak mam w całym domu😀 jeszcze na część warzywniaka wystarcza.
Też wystartowałem z warzywniakiem, zakupiłem 10 różnych nasion (marchewka, pietruszka, sałata,itd...) i to wszystko kiełkuje podlewane wodą z akwa. Wziąłem się też za uprawę lotosów, tylko tych prawdziwych na zew.a nie w akwarium. Generalnie tak mnie ten temat zakręcił że wszystko co mam z roślin przeniosłem do hydroponiki, nawet kawę która była pięknie, soczyście zielona, wsadziłem do hydroponiki.
Awatar użytkownika
K2
Administracja
Posty: 3359
Rejestracja: 28 cze 2011, 7:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 240Skalarium/40
Płeć:
Wiek: 41

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: K2 »

Ponoć ziemniaki super tak rosną.
marlowe_
Posty: 26
Rejestracja: 09 kwie 2021, 11:20
Imię: marcin
Lokalizacja: łódź
Akwarium: 1240

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: marlowe_ »

pytanie do tych co już dłużej działają w hydroponice, woda z akwa jako nawóz wystarczy czy stosujecie jeszcze inne nawozy dedykowane do takiej uprawy?
Awatar użytkownika
mazmaciek
Mecenas
Posty: 887
Rejestracja: 20 mar 2018, 1:00
Imię: Maciek
Lokalizacja: okolice Leżajska
Akwarium: 180+75+3
Płeć:
Wiek: 41

Re: Żywa ściana z roślin.

Post autor: mazmaciek »

Patrząc na skład wody w akwa będzie za mało fosforu. Powinno być go około połowę tego co potasu, ale to różnie zależnie od uprawy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam ”