Reportaże co się dzieje w akwarystyce: prezentacje ogrodów zoologicznych i botanicznych, oceanariów, relacje ze spotkań, warsztatów, konferencji, informacje o targach, imprezach, konkursach organizowanych przez firmy komercyjne, inne fora i stowarzyszenia...
Konfederacja to Pan Braun i jego protesty, które jasno dawały do zrozumienia, że kościół jest ponad pandemią, wszelkimi regulacjami i sanepid nie może go w żaden sposób pouczać, bo przecież kościół to instytucja nieomylna. Konfederacja to jakiś nieśmieszny prawicowy żart.
Darek pisze:to zobaczysz jak Konfederacja walczy o to abyś tej szmaty nie nosił na ryju.
Ten komentarz to złoto obok, którego nie można przejść obojętnie. Tak zaciekle walczą o coś, co zupełnie nie jest nam potrzebne. Bohaterowie
Polska jest 3 krajem "w uboju rytualnym". To jakieś 40% uboju w Polsce w ogóle. Jeśli w Polsce ubój rytualny będzie zakazany to przejmą to inne kraje. Uboju rytualnego mogą dokonywać związki i gminy wyznaniowe. Więc "ktoś" inny będzie to robił ale nie polscy rolnicy. Ktoś iny zarobi ale nie polscy rolnicy.
...chodziło o to żeby odwrócić uwagę ludzi od problemów z pandemia podobnie wyrok TK tez nie przypadkiem zapadł akurat teraz ... wstyd mi za was koledzy że na forum akwarystycznym macie ochote babrać sie w politycznym szmbie jak te hienny z wiejskiej tyle że one poza kamerami razem wódke pija a wy sobie do gardeł bedziecie skakać
debrzyna pisze:Ani związki ani rolnicy nigdy nie dokonywali uboju rytualnego Rolnik to w przypadku bydła nawet z ogłuszaniem nie może ubić
Rolnik może ubić na własny użytek.
Nie wiem jak to jest z cielętami czy byczkami , ale świnkę trzeba zawieźć do ubojni która to robi usługowo.
Do drobiu na razie nikt się nie czepia.
Ja jestem rolnikiem, prowadzę tylko produkcję roślinną ale część zboża wożę na pobliską fermę drobiu. jeśli jej nie będzie utrudni to trochę sprawę.
mazmaciek pisze:]
Rolnik może ubić na własny użytek.
Nie wiem jak to jest z cielętami czy byczkami , ale świnkę trzeba zawieźć do ubojni która to robi usługowo.
Nie do końca tak. Żadna firma nie ubije twojej świnki jeśli nie będzie miała badań weterynaryjnych, paszportu i innych bezdetów. Jak za to wszystko zapłacisz to już jesteś na pograniczu opłacalności uboju tej świnki. zazwyczaj firma proponuje swoja świnkę lub pół (bo ona ma badania
paszport nie jest problemem, badanie jest robione w czasie uboju. Tyle że to kosztuje.
Oczywiście to wszystko da się ominąć
W naszych sklepach pewnie ponad 50% mięsa pochodzi z zachodu, a nasze jedzie właśnie tam.
Jeszcze lepsze jaja są ze zbożem, nasze jedzie za granice a u nas sprowadza się z Ukrainy i Rosji GMO, pryskane środkami które u nas już dawno są niedozwolone.
Może nie w temacie, ale tak jestem .... przez producentów.
"Kiedyś wędliny produkowano według naturalnych metod i receptur, w małych masarniach, bez użycia chemicznych dodatków. Z 10 kg surowej szynki otrzymywano ok. 8 kg aromatycznej wędliny. Niestety, to już przeszłość. Do 2003 r. obowiązywały Polskie Normy, które utrzymały jakość wyrobów masarskich. Dziś natomiast, zgodnie z prawem unijnym, za jakość wyrobów odpowiadają konkretni wytwórcy, których nie obowiązują żadne standardy. W efekcie, w sporej części produkowanych wędlin znajduje się tylko 30-50 proc. mięsa, a reszta to dodatki białkowe i woda. Niektórzy producenci ze 100 kg mięsa wieprzowego potrafią „wyczarować” nawet 190 kg szynki. Takie produkty nazywane są wysokowydajnymi, a z prawdziwymi, naturalnymi wyrobami nie mają nic wspólnego."
SMACZNEGO
Prawdziwy mężczyzna płacze tylko wtedy, gdy szampon szczypie w oczka.
Masz całkowitą rację, dlatego ja i moja rodzina wciąż hodujemy kurczaki na własny użytek, które rosną 6 miesięcy a nie dwa.
Czasami uda się jakiegoś tucznika ciachnąć i we własnym zakresie zrobić wędliny.
ty nie jadasz mięsa, a ja nabiału, to dopiero jest syf
podobno są producenci którzy do zrobienia jogurtu nie potrzebują mleka
są sery dojrzewające robione z tłuszczów roślinnych itp.
mam nietolerancje laktozy i mi nabiał nie bardzo służy