Skrypt forum został zaktualizowany. W przypadku problemów z logowaniem prosimy o skorzystanie z opcji Nie pamiętam hasła.

Ile czasu bakterie wytrzymają w wyłączonym filtrze zewnętrznym?

Jeżeli nie wiesz w którym dziale pytać o swoje problemy to pisz tutaj. Każdy kiedyś zaczynał.... Jak będzie trzeba to temat przeniesiemy w bardziej stosowne miejsce.

Moderator: Administracja

ODPOWIEDZ
cosurgi
Imię: Janek
Akwarium: 400 litrów

Ile czasu bakterie wytrzymają w wyłączonym filtrze zewnętrznym?

Post autor: cosurgi »

Cześć,

tydzień temu, po 9 latach utrzymywania, zlikwidowałem akwarium. Mój wątek o akwarium był tutaj: viewtopic.php?f=11&t=33535 (52x110x80cm, 400litrów). Już nie miałem siły się nim zajmować bo się zrobiło bagno, krasnorosty, glony itp. Więc oddałem wszystkie rybki do sklepu i zlikwidowałem. Ale ledwie tydzień minął i już mi chodzi po głowie, żeby jednak akwarium założyć na nowo, że tym razem będzie lepiej, że nie zapuści się kompletnie. Może np. gdybym kompletnie zrezygnował z roślin tylko włożył kamienie i korzeń, to by jakoś wyglądało ale bym się nie musiał martwić że rośliny mi padają jedna po drugiej.

W każdym razie filtry zewnętrzne stoją wyłączone (właściwie to jeden filtr, bo drugi padł rok temu) i nadal jest w nim woda ze zlikwidowanego akwarium. No i się zastanawiam czy gdybym jednak zakładał akwarium na nowo, to ile czasu te bakterie w wyłączonym filtrze wytrzymają, bo nie wiem czy się zdecyduję, ani kiedy.

Czy może, skoro już tydzień minął to te bakterie już padły? (nie wyłączyłem grzałki z termostatem, która jest w filtrze - nadal jest tam temperatura 24 C)

A oto fotka poglądowa zlikwidowanego akwarium. Widać dwa filtry zewnętrzne (jeden padł rok temu), drugi został wyłączony tydzień temu. Po lewej jest też CO2 - przestałem używać też około rok temu, a po prawej nawożenie - chodziło do ostatniej chwili.

Obrazek
cosurgi

Re: Ile czasu bakterie wytrzymają w wyłączonym filtrze zewnętrznym?

A dobra, już wyszukałem. One zginęły już po paru godzinach.

Tak czy siak się zastanawiam czy zakładać na nowo akwarium czy nie.

Tak sobie marzę, że tym razem może będzie lepiej, że nie zapuści się kompletnie. Może np. gdybym kompletnie zrezygnował z roślin tylko włożył kamienie i korzeń i jakąś obsadę, to by jakoś wyglądało i bym się nie musiał martwić że rośliny mi padają jedna po drugiej.
Awatar użytkownika
K2
Administracja
Imię: Rafał
Akwarium: 240Skalarium/40

Post autor: K2 »

Załóż Malawi. W takim szkle można poszaleć z kamieniami a ryby mają ładne kolory.
cosurgi

Dzięki za odpowiedź. Teraz będę się dokształcał na temat Malawi :) Może jakieś wskazówki?

Znalazłem książkę "Pielęgnice Jezior Tanganika i Malawi - II wydanie - Poradnik hodowcy" już mnie korci żeby ją kupić.

Czy w Malawi mogą być też korzenie?

No i gdzie zdobyć te kamienie? Chodzić po polach po okolicy i szukać, czy w sklepach znajdę? Widzę, że oferują atrapy kamieni, ale nie jestem do tych atrap przekonany.
Awatar użytkownika
K2
Administracja

Jedz na skład kamienia i wybierz sobie najlepiej jakieś ciemne. Czasem można w potokach fajne kamienie znaleźć. Żwirek polecam że składu budowlanego ok 1mm to chyba taki jak do tynków. Korzenie mogą być ale nie za dużo i raczej takie które nie puszczają związków humusowych do wody czyli nie barwią wody na herbatę.
Pooglądaj sobie aranże baniaków i jak już coś zrobisz to dobierzemy jakieś ryby. Polecam grupę mbuna. Trzeba je dobrać pod kątem żywienia, jak coś to pomogę.
Książki nie musisz kupować, no chyba z bardzo chcesz.
cosurgi

Dzięki za podpowiedzi. Przyzwyczaiłem się, że z akwarium wszystko się robi powoli. Więc się zastanawiam powoli czy się zdecydować na założenie Malawi ;)

Ale przyszło mi do głowy parę pytań dot. Malawi:

1. jak często trzeba zmieniać wodę (akwa 400l, planuję mocną nadfiltrację, dwa filtry zewnętrzne z czego każdy obsługuje powyżej 400l - 600l). W tym zlikwidowanym akwarium zmieniałem wodę co 6 - 7 tygodni i też podłoże (granulat wys. 8cm) pracowało. I ryby były zdrowe. Ba! Nawet wyłowiłem krewetki amano i oddałem do sklepu chyba z 9 sztuk, a byłem myślałem że one były padły ze dwa lata temu, bo żadnej nie widziałem.

2. czy w Malawi rzeczywiście nie ma glonów? To była moja główna zmora. Glony i mech i krasnorosty zarastające wszystko.

3. czy obsługa Malawi będzie rzeczywiście łatwiejsza niż to akwarium roślinne z którym poległem?

4. Czy mam z obiegu wyłączyć lampę UV? Tzn. tylko same filtry podłączone do akwarium? Bo mam w tej chwili na wężu prowadzącym od filtra do akwarium zamontowaną lampę UV (której właściwie nie używałem) oraz CO2 (które zakładam, że trzeba usunąć bo po co komu CO2 jak nie będzie roślin). A może lampa UV w obiegu się przyda, żeby w razie czego wyjałowić akwarium?

5.Domyślam się, że mam kompletnie zlikwidować nawożenie, bo nie będzie nic do nawożenia ;)

6. Będę czyścił to akwarium i się zastanawiam: tylna szyba jest cała zielona od glonów i porośnięta trochę mchem. Niektórzy całe lata hodują żeby mieć zarośniętą szybę. A mi jakoś tak zarosło. Czy ją też czyścić (tylko wtedy problem z tłem - za akwarium jest tapeta, która raczej nie pasuje), czy sobie tą tylną szybę zostawić taką porośniętą. Może się te glony utrzymają, a rybki będą miały co jeść? Więc zostawić ją jak jest czy wyczyścić? (wieczorem zrobię fotkę tej tylnej szyby, to będzie widać jak jest zarośnięta i będzie można ocenić)

7. Aha, i jeszcze pytanie na koniec: jakie w ogóle są rodzaje akwariów bez roślin? Malawi, chyba Tanganika i to tyle?
Awatar użytkownika
K2
Administracja

Niestety w akwarium bez roślin muszą być częstsze podnośniki bo usuwamy w ten sposób to co "wyprodukują" ryby. Ja u siebie robię podmiany co 1-2 tygodnie.
W Malawi są glony. Niektórzy nawet ich pożądają (zielenic) i ryby z grupy mbuna często fajnie na nich żerują.
U mnie obsługa Malawi polega na codziennym karmieniu i podmianie wody co tydzień do dwóch.
Lampy UV nigdy nie używałem więc się nie wypowiem. Nawożenie do zdemontowania.
Tylna szyba raczej do czyszczenia. Teraz to co tam rosło i tak już padło i tylko syfiło by wodę. Najlepiej gdyby tło było ciemne. Można włożyć coś ciemnego za akwa lub je odkleić czy pomalować.
Bez roślin masz jeszcze BW i CW. Czyli w skrócie biotopy Ameryki z czarnymi i czystymi wodami.
cosurgi

Czy coś trzeba/można położyć na dno pod kamienie, żeby nie ryzykować że kamienie jakoś uszkodzą dno? Tutaj https://aqua-light.pl/blog/akwarium-z-p ... wietlenia/ zalecają płytę styropianową, filc albo plexi.
Awatar użytkownika
K2
Administracja

Spienione pcv polecam. Nie wypływa jak styropian i jest elastyczniejsze niż pleksa. Nie powoduje punktowego nacisku na szkło gdy jakiś kamyczek się pod nie dostanie.
cosurgi

Mam chore plecy, mogę maksymalnie podnosić 5 kg. Nie włożę wielkiego kamienia do akwarium, tym bardziej, że wysokość akwarium to 80cm. Więc wymyśliłem, żeby ułożyć mniejsze kamienie w stabilną konstrukcję jeden na drugim i przy tym sklejać je klejem silikonowym akwarystycznym. Czy ma to sens? Czy klej akwarystyczny zadziała do granitu? Wyczyszczonego oczywiście. Chyba kamienie jakie znajdę na polach i przy jeziorze to będzie granit. Ile czasu to będzie schło? Wtedy byłaby też szansa, żeby też jakieś groty porobić.

EDIT: aha, dobra, znalazłem w opisie, że on jest też do klejenia grot z kamieni, czyli w sam raz: https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/ ... warium-885
Awatar użytkownika
K2
Administracja

Na YT można znaleźć sporo przykładów aranżacji z małych kamieni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział ogólny - akwarystyka słodkowodna”