FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr rurowy
Autor Wiadomość
SebeX 


Imię: Sebastian
Wiek: 27
Dołączył: 28 Sie 2012
Skąd: Borek/Bochnia
  Wysłany: 2012-11-01, 14:33   Filtr rurowy

Witam.
Chciałbym przedstawić filtr własnej produkcji (filtr kubełkowy, filtr rurowy) przeznaczenie tego filtra to filtr biologiczny gdyż posiada bardzo dużo materiału filtracyjnego (6,5l) i wolny przepływu wody umożliwiający osiadanie się bakterii nitifikacyjnym na złożach umieszonych wewnątrz (jakie to złoża to indywidualna sprawa każdego akwarysty do potrzeb określonego akwarium)
Dlaczego zastanowiłem się nad tym aby zrobić filtr sam jeśli na rynku jest tyle produktów?
Chciałem zrobić cos sam i cieszyć się z tego ze to działa.. tyle było by na ten temat :p
Nie będę opisywał etapu wykonania bo niestety nie zrobiłem zdjęć podczas robienia ale SA zdjęcia gotowego produktu…

Całość wygląda tak:


Cały napęd filtra to Pompa AQNAEL 1100l/h


Głowica:
1: Możliwość podmiany wody bez odmulania szybka podmiana wody podpinamy węża ogrodowego i spuszczamy wodę ( tak samo możemy napełnić zbiornik ponownie woda..\
2: Wejście na podpięcie pompy
3; wyjście






Głowica od spodu:






Głowica łączy się z obudowa Filtra:





Zaczep łączący głowice z obudowa:




Tak wygląda wkład filtra :




Łączenie z głowica: obok stoi zewnętrzny element filtra







Wkłady rozłożone:





















A tak wygląda filtr po złożeniu…






Wymiary i kilka słów uzupełnienia…
Wysokość rury 50cm z pokrywom +15cm rury wiec nie jest taki wysoki.. zawory służą do zablokowania wody.. nie mazanego problemu z czyszczeniem go otwiera się spinki i się go czyści normalnie… nic nie cieknie.. materiał można umieści w 4 komorach różny lub taki sam.. w sumie jest go 6,5 do 7l. jak by ktoś bardzo potrzebował to można jeszcze na dno wysypać i do samej góry ale wtedy jest problem z domknięciem ale tam można dać pompki i juz nie ma problemu…. Na pewno ktoś zapyta o koszty… ja wydałem tylko kasę na pompę i zawory reszta to odpadki sa nie każdy ma do tego dostęp ja miałem wiec za darmo.. na jednym zdjęciu widać ze trochę cieknął ale to na początku bo była nie szczelna uszczelka kupiłem nowa i po problemie..



Aktualnie filtr znajduje sie z moim Akwarium 242l
Poziom NO2 od kąd zacząłem mierzyć jest na poziomie 0 wiec filtr działa.. w akwarium jest jeszcze jeden filtr no ale:P

Zapraszam do komentowania i uwag gdyż to jest moja pierwsza można powiedzieć fotorelacja wiec jeśli popełniłem jakieś błędy to proszę o poprawienie mnie... może komuś się przydadzą te wiadomości i zdjęcia..



Pozdrawiam.. Sebastian
Ostatnio zmieniony przez SebeX 2012-11-01, 16:59, w całości zmieniany 2 razy  
  Akwarium: 248l
 
polak.krk 

Imię: Tomasz
Dołączył: 13 Lut 2012
Skąd: Kraków - Tas-Sliema
Wysłany: 2012-11-01, 14:41   

Dobra robota, nic nie cieknie?
Wywal wegiel i zeolit jesli masz w srodku, szkoda miejsca. :) Tylko przez pierwszy miesiac sie przydaje choc nie jest to niezbedne.
_________________
carpe diem ;]
 
 
comatose 
cookie monster



Imię: ---
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: ---
Wysłany: 2012-11-01, 15:35   

Cytat:
posiada bardzo dużo materiału filtracyjnego

Czyli ile? Fajnie Ci to wyszło, poszukaj na forum tematu kolegi bols88, już kilka lat temu opisywał taki patent, mogłyby Cie zaciekawić uwagi po pewnym czasie stosowania.
_________________
nie daj się zwieść pozorom http://www.youtube.com/watch?v=iTEi_PlFEWU/
 
 
SebeX 


Imię: Sebastian
Wiek: 27
Dołączył: 28 Sie 2012
Skąd: Borek/Bochnia
Wysłany: 2012-11-01, 16:13   

polak.krk napisał/a:
Dobra robota, nic nie cieknie?


Zupełnie nic nie cieknie...

polak.krk napisał/a:
Wywal wegiel i zeolit jesli masz w srodku, szkoda miejsca. Tylko przez pierwszy miesiac sie przydaje choc nie jest to niezbedne.


Nie mam anie jednego ani 2


comatose napisał/a:
Cytat:
posiada bardzo dużo materiału filtracyjnego


Czyli ile?


Jesli dobrze obliczyłem to 8l na materiał filtracyjny...
comatose napisał/a:
Fajnie Ci to wyszło, poszukaj na forum tematu kolegi bols88, już kilka lat temu opisywał taki patent, mogłyby Cie zaciekawić uwagi po pewnym czasie stosowania.


Na pewno poszukam aktualnie stosuje ten filtr od czerwca i nie narzekam...
napewno to nie jets filtr mechaniczny...
  Akwarium: 248l
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2012-11-01, 17:11   

Fajny. Miałem pokazać szwagrowi aby sobie zrobił ale jakoś zapomniałem o tym kol. bols88. No to teraz mamy 2 rozwiązania :)
Zawsze to satysfakcja z własnej pracy.
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
kfjat26 



Imię: Mariusz
Wiek: 41
Dołączył: 11 Cze 2010
Skąd: Humniska
Wysłany: 2012-11-01, 21:39   

Witam

Chyle czoła. Nie ma to jak konstrukcja DIY. Zawsze chwale i podziwiam ludzi robiących coś z niczego jak to mówią "tymi ręcami"

Pozdrawiam
_________________
Kiedy jestem w parku i widzę imiona kochanków wyryte na drzewach wcale nie uważam tego za romantyczne... Po prostu dziwi mnie jak wiele osób przychodzi na romantyczne spotkania z nożem.
 
 
 
Sero 



Imię: Jacek
Wiek: 42
Dołączył: 17 Wrz 2010
Skąd: Straszęcin
Wysłany: 2012-11-01, 22:29   

kfjat26 napisał/a:
Chyle czoła. Nie ma to jak konstrukcja DIY. Zawsze chwale i podziwiam ludzi robiących coś z niczego jak to mówią "tymi ręcami"
Cytat:
podpisuję się pod tym dwoma ręcami :tak:
_________________
550 DiscusTank
Pozdrawiam Jacek.
 
  Akwarium: 550l
 
bols88 


Imię: Paweł
Wiek: 37
Dołączył: 14 Lis 2009
Skąd: Gniewczyna
Wysłany: 2012-11-03, 16:27   

No jestem, jestem, bo mowa o mnie ....

Widzę że kolega SebeX też lubi majsterkować.

Link do mojego filtra
Filtr z rur kanalizacyjnych

Filtr czeka na lepsze czasy w piwnicy.

Kilka rad i uwag:
- uważaj na wycieki, jak poleci to wszystko,
- ja zakleiłem dno i wieko, a widzę że Ty masz wieko tylko na zatrzaskach,
- masz dużo łączeń na rurkach do i z filtra, więc większa szansa na przecieki,

Na necie można znaleść też inne projekty, koncepcje i wykonania. Dla tych którzy chcą, będą, robią taki filtr polecam zapoznanie się z takimi projektami, przestudiowanie za i przeciw, i naukę na błędach innych.

Pozdrawiam
_________________
240 - moje akwa.
Ostatnio zmieniony przez bols88 2012-11-03, 22:55, w całości zmieniany 1 raz  
  Akwarium: 240
 
SebeX 


Imię: Sebastian
Wiek: 27
Dołączył: 28 Sie 2012
Skąd: Borek/Bochnia
Wysłany: 2012-11-03, 20:59   

zulix, kfjat26, Sero,
dziękuje Koledzy nic takiego jak się chce to sie wszystko da..

bols88 napisał/a:
Kilka rad i uwag:
- uważaj na wycieki, jak poleci to wszystko,
- ja zakleiłem dno i wieko, a widzę że Ty masz wieko tylko na zatrzaskach,
- masz dużo łączeń na rurkach do i z filtra, więc większa szansa na przecieki,


Zero wycieków filtr trzyma się bardzo dobrze a na rurach nie ma prawa woda cieknąć bo są tak połączone jak w większości instalacji w nowych domach klej specjalny i zgrzewane są..
Dolne denko tez jest tak sklejone..
A co do górnego to zatrzaski wytrzymują ciśnienie wody z instalacji bo z ciekawości podpoiłem pod węża ogrodowego i włóczyłem wodę na ful nie puściły wiec jestem spokojny bo wiem ze pompa w akwa takiego ciśnienia nie jest w stanie wywołać..

bols88 napisał/a:
Link do mojego filtra
Filtr z rur kanalizacyjnych


Bardzo fajnie ze połączyłeś te 2 watki ze sobą.. Jeśli ktoś sie skusi na wykonanie czegoś podobnego to będzie miał materiały poglądowe w jednym miejscu..
  Akwarium: 248l
 
michalxm1 

Imię: Michał
Dołączył: 29 Sty 2014
Skąd: śląsk
Wysłany: 2014-01-29, 20:41   

Mam zamiar zrobić podobny filtr jak tutaj przedstawiony do akwa 200l napędzany dwoma pompkami z filtrów AQUA SZUT 750. Problem w tym że miejsce mam tylko za akwarium ale poziomo. Max fi150, długość tak jak akwa żeby nie wystawało czyli do 1 metra. Czy filtr takiej budowy będzie się sprawdzał jak będzie poziomo?? ewentualnie zrobić z jednej strony wlot a z drugiej wylot. Jak to będzie działać waszym zdaniem???

pozdrawiam
  Akwarium: 200
 
ziemian 


Imię: Marcin
Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2011
Skąd: Krosno
Wysłany: 2014-01-29, 21:42   

Poziomo też powinien hulać ;) A taki filtr jest świetną opcją dla filtracji biologicznej ;)

Poziomo możesz właśnie zrobić to z wylotami po przeciwnych stronach, tylko wtedy przy 1m rury będzie potrzebna jedna pompa powiedzmy 1500l/h ;)
_________________
[100] The lower Rio Negro

http://podforak.rzeszow.p...p=199937#199937

[360] Gdzieś tam sobie w Brazylii

http://podforak.rzeszow.p...p=212149#212149
 
  Akwarium: BW 200l, BW 100l
 
stan_shrimps 


Imię: Stanisław
Wiek: 53
Dołączył: 17 Lut 2010
Skąd: Łętownia
Wysłany: 2014-01-30, 00:30   

może być problem z ciśnieniem, używałem podobnego wynalazku, jak położyłem poziomo to wypchnęło mi jedną z zatyczek :D dno musisz dobrze przykleić, ja kleiłem w środku silikonem, a z zewnątrz dopiero żywica epoksydowa dała radę, na górę te zatrzaski jak dla mnie super pomysł ;) tylko musisz inaczej zrobić obieg wody niż w tej opcji.
  Akwarium: 82 x 30 l
 
akwa_mielec 



Imię: Michał
Dołączył: 13 Cze 2012
Skąd: Mielec
Wysłany: 2014-01-30, 18:57   

Coś wspaniałego taki własnoręcznie zrobiony filterek! Podziwiam umiejętności i chęci !
_________________
Larwa mać!
  Akwarium: [53] Roślinne
 
Arreczeq 


Imię: Arek
Wiek: 50
Dołączył: 16 Maj 2013
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-01-31, 08:26   

Nie za cieńki napęd do takiego filtra ?

Osobiście myślałem nad podobną konstrukcja na pompie EHEIM 3400 i złożu - jakieś 60-120 litrów na rurze kanalizacyjnej 315/2000 mm. Chwilowo jednak jestem na etapie konstrukcji paneli LED więc projekt leży w szufladzie. Oczywiście taki filtr dla zbiorników min. > 500 l.
_________________
Nic takiego 258 gal - w kierunku Hameryki South
http://images77.fotosik.p...038d6d62878.jpg będzie lepsze
RO za 100 zł to też RO tak jak Syrenka to też samochód z nazwy...

KCN - najlepsze źródło potasu
 
  Akwarium: 1.1 kl :)
 
ziemian 


Imię: Marcin
Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2011
Skąd: Krosno
Wysłany: 2014-01-31, 11:51   

Przy rurze ok. 1m fi 160 pompa 1500-2000l/h powinna dać rady, tak mi się wydaje, że kolega będzie zadowolony. Zwłaszcza, że będzie rura poziomo.
_________________
[100] The lower Rio Negro

http://podforak.rzeszow.p...p=199937#199937

[360] Gdzieś tam sobie w Brazylii

http://podforak.rzeszow.p...p=212149#212149
 
  Akwarium: BW 200l, BW 100l
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)