FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa SUMP-a fotorelacja by Atio :)
Autor Wiadomość
Atio 
człowiek Robin Hooda



Imię: Piotrek
Wiek: 40
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Kielanówka
Wysłany: 2013-02-17, 13:39   Budowa SUMP-a fotorelacja by Atio :)

Witam

Doświadczonych akwarystów niczym tu nie zaskoczę, mam jedynie nadzieję, że może w jakikolwiek sposób pomogę bardziej początkującym ode mnie.

Oto krótka fotorelacja z budowy mojego SUMP-a. To mój pierwszy filtr, który zaprojektowałem i wykonałem więc zaliczyłem kilka drobnych błędów ;) Całe działnie miało na celu wzmocnienie mojej filtracji około 10 razy (jestem zboczony w temacie filtrów).

Dane techniczne SUMP-a:

wymiary (cm): 150 dł x 44 szer x 35 wys
grubość szkła (mm): 6
pojemność brutto (L): 231
pojemność netto (L): 219,1
pojemność filtracyjna (L): 150
pompa: New Jet 50wat (4000-5000 L/H)
Sump posiada 11 komór filtracyjnych. Pierwasza i ostatnia są większe po 30 cm szerokości. Środkowe po 10 cm, a dwie przedostatnie po 6 cm.

Powierzchnia filtrująca jest ogromna. Tylko szancunkowo przeliczałem wychodzi około 90 - 100 km kwadratowych. Oczywistą rzeczą jest, że jest to dość spory szacunek ( ale nie chce wyjść inaczej :) ).

SUMP zamówiony w akwaresie:












Tak wstępnie przemyślałem i zrobiłem mój nowy system filtracji.


Filtracja zaczyna się w kominie. Wypełniony około 25l biobali o średnicy 3 mm.



Następnie woda wpada do SUMP-a. Pierwsza komora to gąbka o dużej granulacji i około 40 litrów 3mm biobali (te co w kominie). Ta część sump-a jak i komin zbierają największe fragmenty zabrudzeń. Tu ciekawostka komora nr 2 jest tak zaprojektowana, że istnieje możliwość zamontowania małej hydroponiki.



Po wstępnym czyszczeniu mechanicznym woda trafia do etapu drugiego. Wałeczki ceramiczne.



Po ceramice zaczynają się kulki EHEIMA Substrat-pro, a następnie wata perlonowa i komora z pompą. Ostatnia komora jak chyba w każdym tego typu filtrze jest wielofunkcyjna - grzałka, podajniki nawozów, torfu, itp itd. Przy pompie zastosowałem jeszcze bypass do pierwszej komory. W ten prosty sposób moża nie czyniąc pompie szkody sterować ilością wlewanej wody.



Całość prezentuje się następująco:



Kilka uwag o popełnionych błedach:

1. Przy obliczaniu wielkości SUMP-a należy pamiętać, że gdy nie ma prądu to woda wraca z akwarium - Oczywista rzecz. Ja zapomniałem, że wraca wszelkimi drogami nie tylko kominem ale i rurką wlewową. Czyli liczymy ilość potencjalnej wody, którą ma przyjąć SUMP od najniższego punktu zasysającego wodę. Drobna rzecz ale mi uciekła. Na całe szczęście wlew i wylew są u mnie na zbliżonym poziomie.

2. Dźwięk, hałas itd - to już u mnie wyszło w praniu.Gdy użyje się rury odpływowej o zbyt dużej średnicy woda lecąca grawitacyjnie w dół robi odgłosy wodospoadu.



Jak widać na załączonym zdjęciu. Na początku miałem tylko rurę o kolorze żółtym - średnica 4 cm. Przed uruchomieniem filtra wszystko pięknie - duża średnica, woda bez problemu leci do sump-a. Po uruchomieniu okazało się, że ilość decybeli jest ogromna. Rozwiązaniem jest redukcja do przeciętnego wężyka z byle kubełka. Tu polecam PRAKTIKER - duży wybór odpowiednich kształetek.

To tyle - mam nadzieję, że może komuś to pomoże :)

Pozdrawiam Piotrek.
  Akwarium: 64L
 
OKO 
mu loto



Imię: Marcin
Wiek: 25
Dołączył: 04 Sty 2011
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-02-17, 14:25   

Jestem pod wrażeniem konstrukcji. :tak:
_________________
[132l] "Morskie OKO" http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=17335
  Akwarium: mam
 
Dżoena 



Imię: JoAnna
Wiek: 41
Dołączyła: 23 Gru 2009
Skąd: Boguchwała
Wysłany: 2013-02-17, 16:12   

No... Widząc projekt na kartce rozrysowany- i teraz na zdjęciach... Różnica ogromna- wygląda na prawdę imponująco :) Projekt z rozmachem zrobiony i wbrew temu stwierdzeniu:
Atio napisał/a:
Kilka uwag o popełnionych błedach:

sądzę, że przemyślany w każdym detalu.
Atio napisał/a:
Gdy użyje się rury odpływowej o zbyt dużej średnicy woda lecąca grawitacyjnie w dół robi odgłosy wodospoadu.


Piotrek- popatrz na plusy! Zawsze możesz zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że jesteś w romantycznej podróży np. w Brazylii, w dżungli i siedzisz przy wodospadzie...
_________________
https://www.facebook.com/...55219/timeline/
 
 
Atio 
człowiek Robin Hooda



Imię: Piotrek
Wiek: 40
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Kielanówka
Wysłany: 2013-02-17, 16:16   

Dżoena, u mnie dokładnie tak wyobraźnia pracuje, lecz u drugiej połowy nie znajduje to zrozumienia :)
  Akwarium: 64L
 
Dżoena 



Imię: JoAnna
Wiek: 41
Dołączyła: 23 Gru 2009
Skąd: Boguchwała
Wysłany: 2013-02-17, 16:22   

Atio napisał/a:
lecz u drugiej połowy nie znajduje to zrozumienia

Twoja druga połowa może zawrzeć przymierze z moją drugą połową ;)
Rozumiem Cię doskonale :)
_________________
https://www.facebook.com/...55219/timeline/
 
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-02-17, 17:35   

Dżoena napisał/a:
Twoja druga połowa może zawrzeć przymierze z moją drugą połową ;)

Zabrzmiało to co najmniej.... dziwnie.

Fajny sump o wielkości mojego akwarium :P - a ja znowu nie wygrałem w totka i raczej w takiego sumpa nie zmieszczę.
masz fotkę z orurowania akwarium?
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Dżoena 



Imię: JoAnna
Wiek: 41
Dołączyła: 23 Gru 2009
Skąd: Boguchwała
Wysłany: 2013-02-17, 17:39   

zulix napisał/a:
Zabrzmiało to co najmniej.... dziwnie.

Miałam na myśli brak zrozumienia dla rybkowej pasji w nadmiarze :P
_________________
https://www.facebook.com/...55219/timeline/
 
 
Atio 
człowiek Robin Hooda



Imię: Piotrek
Wiek: 40
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Kielanówka
Wysłany: 2013-02-17, 17:41   

orurowanie sprowadzilem do minimum ze wzgledu na dzieci i dodatkowo co proste jak budowa cepa sprawdza sie najlepiej. Niemniej jednak fotki orurowania porobie i wystawie na podforaka.

[ Dodano: 2013-02-17, 17:47 ]
po zastanowieniu sie to cale orurowanie zostalo uwiecznione na fotkach powyzej ;) nie ma nic wiecej
Ostatnio zmieniony przez Atio 2013-02-17, 17:43, w całości zmieniany 1 raz  
  Akwarium: 64L
 
gieniorek 



Imię: Grzesiek
Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-02-18, 11:07   

No to Mistrzu dałeś do pieca - brawo !!!!
Pierwsza komora akurat ma idelane wymiary na odpieniacz ;)
_________________
http://prawopodatkitransport.pl/
 
 
cherry_ukasz 
Aquascaping



Imię: Łukasz
Wiek: 32
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-02-18, 11:09   

gieniorek napisał/a:

Pierwsza komora akurat ma idelane wymiary na odpieniacz ;)


A reszte się przerobi i zasalać można ;)
_________________
Morskie klimaty 126 litrów - Cherryreef v.2.0

 
  Akwarium: 70x45x40 - ReefTank
 
ToryBcia 


Imię: Tomasz
Wiek: 32
Dołączył: 12 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-02-18, 11:09   

W jednym się zgadzamy: nadfiltracja musi być :) Super jak na nowicjusza szacunek 8-)
_________________
Zapraszam do mnie :) http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=15668
Pozdrawiam
Tomek
  Akwarium: 375 L
 
Atio 
człowiek Robin Hooda



Imię: Piotrek
Wiek: 40
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Kielanówka
Wysłany: 2013-02-18, 11:25   

Dzięki chłopaki za miłe słowa. Teraz tylko czekać, żeby SUMP dojrzał. Myślę, że to nie ostatni mój projekt DIY ;) .
  Akwarium: 64L
 
jaciek 

Imię: Jacek
Wiek: 32
Dołączył: 25 Kwi 2011
Skąd: Nisko
Wysłany: 2013-02-18, 13:48   

Pełna profeska! Szacunek;) Choc ja bym zmienil jedna rzecz a raczej dwie. Pierwsza to umieszczenie wkladow w siatkach dzieki czemu zawsze latwiej wszystko powyciagac (lub powyciagac poszczegolne bardzej ubrudzone wklady) ale to juz kwestia wygody. A dwa w komorach gdzie woda idzie od dolu do gory zamiescil bym cos ala ruszt-siatke-kratke czy jakby to nie nazwac tak aby zloza byly utrzymywane w tej komorze ponad dnem, np na wysokosci wklejonej przegrody (u mnie to 3cm na dnem) dzieki czemu woda rownomiernie przeplywa od dolu cala powierzchnia komory-zloza:) Nie wiem na ile sie to sprawdza w praktycy ale wszyscy moji "sumpowi" znajomi tak maja i goraco polecaja. Rowniez i ja zrobilem tak w swoim pseudo-sumpie. Przede wszystkim jak woda??? Widac roznice?
  Akwarium: 3300l, 2700l, 1400l
 
Atio 
człowiek Robin Hooda



Imię: Piotrek
Wiek: 40
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Kielanówka
Wysłany: 2013-02-18, 13:58   

jaciek napisał/a:
Pierwsza to umieszczenie wkladow w siatkach

nie chciałem tego robić bo siatka to zawsze jakaś strata powierzchnii. Lepeij się układa luźny, sypki wkład. Z założenia te wkłady biologiczne będą mocno chronione przez ogromy wkład prefiltra - komin i 3 pierwsze komory.

jaciek napisał/a:
zamiescil bym cos ala ruszt-siatke-kratke
- ciekawy pomysł, lecz myślę, że u mnie filtr jest dość szeroki i zanim dojdzie do zatkania sporo wody upłynie :)

jaciek napisał/a:
Przede wszystkim jak woda???
za wcześnie by coś powiedzieć - bacznie obserwuję i mam nadzieję, że już taka filtracja wystarczy.
  Akwarium: 64L
 
jaciek 

Imię: Jacek
Wiek: 32
Dołączył: 25 Kwi 2011
Skąd: Nisko
Wysłany: 2013-02-18, 14:23   

masz nadzieje? kurde taki sump i jeszcze automatyczna podmiana spokojnie ogarnela by moje akwarium i obsrajtuchy w nim plywajace. mysle ze bedziesz sie teraz mogl cieszyc praktycznie bezobslugowym akwa- no poza karmieniem, ale to juz czysta przyjemnosc:) mozna wiedziec ile kosztowala cie taka przyjemnosc?
  Akwarium: 3300l, 2700l, 1400l
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)