FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Armata torfowa- jak zrobić
Autor Wiadomość
ziemian 


Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 30 Paź 2011
Skąd: Krosno
Wysłany: 2013-03-04, 17:13   Armata torfowa- jak zrobić

Chciałbym przedstawić jak zrobić bardzo przydatne urządzonko do trzesączu torfowego czyli do zmiękczania i zakwaszania wody poprzez przepuszczanie jej przez kwaśny torf o
pH 3,5-4,4- bez żadnych domieszek(czysty). Oczywiście to jest takie jak ja zrobiłem- można wykonać sobie najróżniej- nawet z butelki 5l jeżeli ktoś nie ma miejsca na taką wielkość.

Potrzebne rzeczy:

-rura kanalizacyjna 160x500
-rura kanalizacyjna 110x600
-redukcja 160na110
-redukcja 110na50
-kolanko 50
-uchwyty 110 z kołkiem
-rajstopy

Między rurą 110, a redukcją 110x50 jest nałożona rajstopa która działa jako sito... ;)

Pojemność:
-torf 5,7l
-woda 10l

Koszt całości: ok. 50zł

Ja akurat przesączam czyste RO i po wlaniu takiego RO o parametrach:
twardości- 0
pH- 7

Otrzymuję:
twardości-0
pH-4-4,5

Karnówka przed przepuszczeniem- parametry:
GH- 13,5
KH- 8
pH- 7,38

Kranówka- parametry po przejściu przez armatę:
GH- 5
KH- 1
pH- 4,70

Wymiana torfu co ok. 300l- 400l przesączonej wody- lub badanie parametrów po tym czasie... ;)

Przygotowuję 60l wody co 2 tygodnie, ale w najbliższym czasie dojdzie nowe akwarium i będzie to 160l wody na 2 tygodnie dlatego musiałem zrobić armatę o większej przepustowości.

Woda przesącza się z szybkością - hmm nigdy tego nie sprawdzałem, ale wyłączając pierwsze 30l które przechodzi szybciej do momentu, aż się pory torfu trochę zapchają to tak ok. wiaderko 12l w 2h.


Fotki

rura wypełniona torfem:



rura na wodę:



Całość:



Pozdrawiam
_________________
[100] The lower Rio Negro

http://podforak.rzeszow.p...p=199937#199937

[360] Gdzieś tam sobie w Brazylii

http://podforak.rzeszow.p...p=212149#212149
Ostatnio zmieniony przez ziemian 2013-03-04, 18:05, w całości zmieniany 4 razy  
 
  Akwarium: BW 200l, BW 100l
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-03-04, 17:23   

Jak myślisz, ile wody potrafi taka armatka przygotować o podanych parametrach? Może być inaczej - ile pobierasz wody na tydzień i co jaki czas ładujesz armatę?
Jak szybko sączy się woda. Nie opisałeś, ale chyba jest jakieś "sitko" na dnie, które ogranicza możliwość przedostania się torfu do przesączu... A może ładujesz torf w jakieś worki płócienne itd...
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
ziemian 


Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 30 Paź 2011
Skąd: Krosno
Wysłany: 2013-03-04, 18:05   

wszystko jest już dodane w poście pierwszym ;)
_________________
[100] The lower Rio Negro

http://podforak.rzeszow.p...p=199937#199937

[360] Gdzieś tam sobie w Brazylii

http://podforak.rzeszow.p...p=212149#212149
 
  Akwarium: BW 200l, BW 100l
 
Inc0 



Imię: Wojtek
Dołączył: 19 Sty 2013
Skąd: Wiatr wieje
Wysłany: 2013-03-04, 19:11   

Dla moich skromnych porzeb(stosuje dodatek torfinki do zbiorniczka okolo 10%) do podmianki na bazie podobnego patentu zrobiłem kroplówke torfowa :P
potrzebne materiały:
butelka 1l lub wieksza ( byle z szerokim korkiem)
okolo 3m wezyka podzielone na dwie czesci wg uznania i zapotrzebowania
torf kwasny bez dodatków :P
kawałek gestej gabki
wykonanie: w korku wiercimy 2 otwory srednicy(mniejszej od srednicy wezyka) 4,8mm ja zastosowałem wezyk srednicy zewnetrznej 5mm. przez oba otwory w korku przeciagniete zostały na goraco wezyki tak ze wezyk nr1 koncem siega dna butelki a wezyk nr 2 okolo 1cm zagłebiony pod korkiem butelke z włozonym wezykiem nr1 do dna nabijamy torfem jak wyzej dos mocno go ubijajac ( 2,5l torfu z worka wbic do 1l butelki :D ) dlatego szeroka szyjka w butelce)na sama góre wpychamy gabke i zakrecamy korek teraz banke 10l (takie mam akurat) napelniona woda najlepiej odstana zeby oddala gazy wszelkie umieszczamy tak wysoko jak to mozliwe łaczymy z wezykiem nr1 w butelce ktory musi byc zalany caly woda grawitacja pociagnie wode z banki na górze przez waz nr1 do butli torfowej i wypchnie jawezykiem nr 2 do wiaderka . oczywiscie wydajnosc tego wynalazku jest niewielka 1 nabicie wystarcza srednio na okolo 10-20l torfianki o szlachetnym kolorze whiskey :P z tym ze ze wzgledu na ciasne upakowanie torfu max 5l/24h moze wykapac
woda wyjsciowa miala:
ph 8 lub wiecej
gh20
kh23

uzyskana torfianka:
PH ponizej 6
gh0
kh 0
urzywam testy jbl kh, gh i ph 6-8

aparatura traci wydajnosc stopniowo w butelce widac ze wydziela sie jakis gaz chemik ze mnie zaden ale obstawiam co2 jako jakis odpad po rozpadzieweglanu wapnia albo wytracaja sie gazy rozpuszczone w wodzie ktore stopniowo blokuja przepływ wody jak zablokuja to butelka do utylizacji :P jeszce jedna wazna uwaga raz nabita butelke nalezy wyeksploatowac jednym ciagiem bez przerwy gdyz jezeli zostawimy sobie na pare dni na luzie to otrzymasz gnojowice nie torfianke (torf zacznie gnic i wydzielac siarkowodór)
 
 
ziemian 


Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 30 Paź 2011
Skąd: Krosno
Wysłany: 2013-03-04, 21:02   

Dobry patent też pisałem, że to tylko jedna opcja jaką przedstawiłem dlatego nie jestem zdziwiony tym co napisałeś ;) :P

Chodź to dość męczący sposób bo jednak te wymiany mogą wkurzyć :P
_________________
[100] The lower Rio Negro

http://podforak.rzeszow.p...p=199937#199937

[360] Gdzieś tam sobie w Brazylii

http://podforak.rzeszow.p...p=212149#212149
 
  Akwarium: BW 200l, BW 100l
 
rademenes1982 


Imię: Radek
Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2012
Skąd: Gorlice , Rzeszów,Poczdam
Wysłany: 2014-05-04, 06:10   

Witam , a czy można do wiaderka wsypać trochę torfu i zalać go wodą , i po dobie przecedzić tą mieszankę i użyć takiej wody do akwarium na start zbiornika?ile takiej wody do zbiornika 182l brutto?
 
  Akwarium: 182 ow - CW
 
ziemian 


Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 30 Paź 2011
Skąd: Krosno
Wysłany: 2014-05-04, 12:37   

Można, ale nie ma to sensu najmniejszego, lepiej wziąć butelkę 5l, odciąć dno, na szyjkę dać pończochę i do środka wsypać do połowy objętości torfu. I przez to przesączyć wodę. Najlepiej przesączać RO bo wtedy ładnie się zakwasi przy kH=0. I mieszać potem sobie tą torfianke w odpowiednich proporcjach z kranówką lub lać czystą torfiankę- zależy od obsady i zbiornika.

A jaki to ma być zbiornik, jaka obsada ???
_________________
[100] The lower Rio Negro

http://podforak.rzeszow.p...p=199937#199937

[360] Gdzieś tam sobie w Brazylii

http://podforak.rzeszow.p...p=212149#212149
 
  Akwarium: BW 200l, BW 100l
 
rademenes1982 


Imię: Radek
Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2012
Skąd: Gorlice , Rzeszów,Poczdam
Wysłany: 2014-05-04, 20:56   

Zbiornik na piasku kwarcowym z casto........., rośliny Anubiasy , kryptokoryny, microsoria, mchy,żabienice- obsada: kirysy panda , jakieś stado ławicowe ,Babki sumatrzańskie i Pielęgniczki , akwa 90x45x45.dekoracja Korzenie red moor , dragon stone , oświetlenie 2x39 T5, Nie posiadam filtra RO , mogę mieć wodę z filtra brita .jakie są parametry wody w kranie nie mam pojęcia .przy podmienie w trakcie dojrzewania akwarium wodę z armatki torfowej w jakim stosunku mieszać z odstaną kranówa? czy mogę magazynować sobie taka wodę przelana przez torf w beczce? Moge zdobyc Apistogramma macmasteri.Do czynienia mialem z kakadu , barwniakami czerwonobrzuchymi .Marcin doradz
 
  Akwarium: 182 ow - CW
 
ziemian 


Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 30 Paź 2011
Skąd: Krosno
Wysłany: 2014-05-05, 16:17   

Hmm kurczę ciężko doradzić bo trzeba znać chociaż kH wody bo jeżeli jest to 0-10 to jest sens przesączania, ale jeżeli wyżej to sensu za bardzo nie ma ;)
_________________
[100] The lower Rio Negro

http://podforak.rzeszow.p...p=199937#199937

[360] Gdzieś tam sobie w Brazylii

http://podforak.rzeszow.p...p=212149#212149
 
  Akwarium: BW 200l, BW 100l
 
Panda 


Imię: Jarek
Dołączył: 24 Sty 2012
Skąd: :)
Wysłany: 2014-05-05, 17:35   

Nie lepiej kupić filtr RO? :)

Wiem że pytanie nie związane do końca z tematem ale jestem ciekaw odpowiedzi :)
_________________
Sprzedam Krewetki!
 
 
rademenes1982 


Imię: Radek
Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2012
Skąd: Gorlice , Rzeszów,Poczdam
Wysłany: 2014-05-05, 21:01   

Puki co to zakupiłem nowe szkiełko , tak że wydatki są , może z czasem coś się kupi
 
  Akwarium: 182 ow - CW
 
ziemian 


Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 30 Paź 2011
Skąd: Krosno
Wysłany: 2014-05-05, 22:24   

Filtr RO to wydatek rzędu 120zł, a satysfakcja gwarantowana ;)

Oczywiście sam filtr RO wody Ci nie zakwasi, ale obniżenie kH do 0 bardzo to ułatwi ;)
_________________
[100] The lower Rio Negro

http://podforak.rzeszow.p...p=199937#199937

[360] Gdzieś tam sobie w Brazylii

http://podforak.rzeszow.p...p=212149#212149
 
  Akwarium: BW 200l, BW 100l
 
Panda 


Imię: Jarek
Dołączył: 24 Sty 2012
Skąd: :)
Wysłany: 2014-05-05, 22:36   

Poza tym woda biologicznie czysta.
Nie ma ani wirusów ani bakterii.

Przy takim kh wystarczy odrobina by woda była taka jak chcemy :)
_________________
Sprzedam Krewetki!
 
 
ziemian 


Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 30 Paź 2011
Skąd: Krosno
Wysłany: 2014-05-05, 23:39   

Z tą czystością to bym nie przesadzał bo jak syfiasta wodę przepuścisz przez filtr to nie dostaniesz cudów bo substancje które zdążyły się w niej rozpuścić nadal w niej pozostaną, węgiel wszystkiego nie zaabsorbuje ;)
_________________
[100] The lower Rio Negro

http://podforak.rzeszow.p...p=199937#199937

[360] Gdzieś tam sobie w Brazylii

http://podforak.rzeszow.p...p=212149#212149
 
  Akwarium: BW 200l, BW 100l
 
Panda 


Imię: Jarek
Dołączył: 24 Sty 2012
Skąd: :)
Wysłany: 2014-05-06, 09:48   

W wodzie wszystko jest rozpuszczone :)
Ale masz membranę jeszcze, przez nią przechodzi tylko H2O (i mniejsze cząstki)
_________________
Sprzedam Krewetki!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)