FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PH metr bez obudowy co sądzicie?
Autor Wiadomość
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 52
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-11-06, 17:02   

mirekkon napisał/a:
na płytce byłyby dwa przekaźniki do sterowania urządzeniami, działające na zasadzie pojedynczego styku dla każdego urządzenia oddzielnie - w sumie to taka mała wersja zrób to sam

Wybacz za elektroniczne dyletanctwo - siedząc w probówkach nie miałem czasu na wiele nauki w tej dziedzinie...

Poczytałem nieco na temat: http://www.mirekkon.pl/microph.htm i widzę, że można podłączyć zarówno 12, 24 jak i 230 V wprost do płytki.

Dla potwierdzenia: Mini pH - metr po prostu zamyka odpowiedni obwód (CO2, pompka). należy więc zrobić sobie coś w formie "przedłużacza" i wyciągnąć jeden z kabelków, przeciąć i podpiąć do płytki.
Pewnie wskazane byłoby zastosowanie przekaźników separujących, ale ani nie wiem co to jest ani jak się tym je :P więc z tym może później. Na razie pewnie spróbuje podłączać wprost do wtyczki te 230V ale muszę pomyśleć nad zabezpieczeniem przed telepaniem.

Będzie tu jakikolwiek element który się będzie grzał?

Sorry za zapewne banalne pytania (i wyjaśnione na tej stronie co ją napisałeś) ale wolę się zapytać zanim sprawię coś przez co spalę sprzęcik z powodu niezrozumienia czegoś tam.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 43
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2013-11-06, 17:21   

zulix napisał/a:

Wybacz za elektroniczne dyletanctwo - siedząc w probówkach nie miałem czasu na wiele nauki w tej dziedzinie...

Poczytałem nieco na temat: http://www.mirekkon.pl/microph.htm i widzę, że można podłączyć zarówno 12, 24 jak i 230 V wprost do płytki.



nikt nie jest alfą i omegą w każdej dziedzinie, można podłączyć dowolne napięcie jednak tak jak piszesz przy 230V trzeba naprawdę dobrze zabezpieczyć się przed "telepaniem" :)

najlepiej mieć kawałek deski lub sklejki i do niej przykręcić płytkę żeby tyłu nie można było palcami dotknąć, ponadto tę zieloną wtyczkę po podłączaniu można taśmą zaizolować

tak jak zauważyłeś aby nie ciąć kabla od elektrozaworu najlepiej przedłużacz z jednej wtyczka z drugiej gniazdo i na nim operację przeprowadzać

u Ciebie na pewno da się to schować w szafce pod akwarium żaby nikt nie miał dostępu, no i uważaj żeby do wody w sumpie nie wpadło :) bo będziesz miał gotowane redcherry :)

jeśli chcesz mieć stały pomiar bez sterowania to nie musisz podłączać niczego do zielonej wtyczki

w sumie to łatwo dałoby się to przerobić żeby na stykach zielonej wtyczki pojawiało się + i - 12V do sterowania przekaźnikami, ale wybrałem to uniwersalne rozwiązanie - tylko zwora jak włącznik do oświetlenia w każdym domu, bo jeśli znajdzie się ktoś kto wykona obudowy i będzie je tanio sprzedawał na forum to problem izolacji i wysokich napięć znika

ponadto specjalnie dla Ciebie wykonałem zaznaczenie obszaru wysokich napięć czerwoną linią, a może dodam to też do opisu na stronie - właśnie dlatego chciałem żebyś Ty potestował urządzenie, bo wiem że zobaczysz to czego ja czasami nie widzę, dlatego jestem Ci naprawdę wdzięczny za takie pytania



_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 52
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-11-06, 18:10   

Nawet napisałem wcześniej zapytanie gdzie się kończy strefa wysokiego napięcia, ale potem skasowałem bo pomyślałem, że już wypadnę na kompletnego laika (mimo, że mnie to nie obraża bo taki jestem). Dobrze, że zaznaczyłeś gdzie należy zwracać szczególna uwagę z prądem.
Wymyśliłem bowiem, że zaizoluje sobie płytę za pomocą pianki spienionej z polipropylenu:

czyli przykręcę płytkę do jakiejś obudowy ale wkładając w środek pianke.

Możliwe jest tu (hipotetycznie) także częściowe zalanie płytki z nadrukiem żywica epoksydową a nawet "przylepienie na niej płytki do pudełka" (oczywiście operacja jednorazowa). Zapewnia to jednak zabezpieczenie nie tylko przed przebiciem w wilgotnym środowisku ale pewnie i wydłużenie trwałości lutów. Tak sobie gdybam tylko... nad możliwościami.

Stąd dlatego m.in. pytałem o możliwość grzania się elementów układu.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 43
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2013-11-06, 19:29   

jeśli chodzi o napięcia niebezpieczne lepiej 10 razy zapytać niż raz popełnić błąd

jedynie co może być ledwo ciepłe to element z napisem L7805CV ale to tak 45 stC max

żywicą bym tego nie smarował bo nie ma sensu, aż tak wilgotno to nawet w tej szafce pod akwarium nie masz

najlepsza jednak jest obudowa jak znajdę chwilkę spróbuję kupić te obudowy które wymieniłem w opisie i zobaczę jak to wyjdzie
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 43
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2013-11-14, 19:01   

Jaro: dziś pół dnia spędziłem na szukaniu obudowy bo strasznie dużo ludzi mi dzwoni, telefon nie stygnie, dlatego postanowiłem pokukać i znalazłem idealną pasowaną można powiedzieć dedykowaną obudowę, wystarczy otworki w płytce powiększyć z 3mm średnicy na 3,5-4mm średnicy i normalnie wszystko idealnie pasuje - oczywiście otwory na LCD przyciski i gniazda trzeba sobie wydłubać, ale nie wiedzę lepszego rozwiązania, obudowa jest mała zgrabna i pasująca nawet do ręki :)

zrobię taką obudowę wsadzę sterownik w nią i pokażę, obiecuję lekki szok jak zobaczycie jak fajnie to wygląda, a w to wgłębienie idealnie będzie można wkleić panel np z poliestru i jest urządzenie fabryczne

oto link do obudowy: http://www.maszczyk.pl/en...enclosures-z-73

timer x5 również pasuje jak ulał :) ))))
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 43
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2013-12-30, 21:56   

Witam

wbrew tematowi jednak wykonałem wzór obudowy dla potrzeb DIY, jak pisałem obudowa Z-73 to najlepiej dopasowana obudowa do sterowników micro PH oraz timer x5

a oto jak wygląda microPH w obudowie:

po naklejeniu panela wydrukowanego na laserówce i za laminowanego (panel nakleiłem na taśmie do dywanów biała, cienka, dwustronna można dostać w każdym Nomi)


środek w którym należy wykonać 3 rzeczy:
1. skrócić wszystkie kołki o około 9-10mm
2. usunąć jeden z kołków mocujących (po prawej bliżej środka) bo przeszkadza w zmieszczeniu przekaźników
3. lekko podciąć jeden z kołków na płasko tak jak wskazuje strzałka żeby lepiej zamocować płytkę z gniazdem BNC które podchodzi idealnie pod sam kołek nie dając pola manewru (na dole po lewej)


tak wygląda spód z gniazdami


a tak wycięty


w płytce elektronicznej trzeba rozwiercić otwory z fi 3mm na fi 4.5-5mm

na koniec warto wspomnieć że oryginalne wkręty są za krótkie i potrzeba je zamienić na takie same tylko 23mm długości:


efekt końcowy pracy 2 dni:



urządzenia microPH i timer


link do tematu z timer x5: http://podforak.rzeszow.p...p=210315#210315

estetykę i jakość wykonania ręcznego oceńcie sami

niestety ze względu na ilości masowa, maszynowa produkcja jest możliwa dla zamówień ponad 50 szt dlatego na razie w grę wchodzi tylko droga robota ręczna lub kombinowanie na własną rękę z tą obudową, pewnie niejeden zrobiłby to lepiej i ładniej, ja potrafię tylko tak jak na zdjęciu

koszt samej nowej obudowy to około 10 zł + przesyłka, a projekt panela będzie do pobrania gratis, nie wykonuję samych obudów na zamówienie, jedyna możliwa opcja to sterownik wsadzony z obudowie czyli gotowy!
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 43
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2014-02-11, 10:32   

sporo osób pyta mnie na PW gdzie można ściągnąć projekt panelu

proszę bardzo: http://www.mirekkon.pl/do...l%20microPH.doc

dla tych który boja się wejść na moją stronkę :)
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)