Moderator: Administracja
Każdy kompleks ma pewna stałą trwałości (czyli "moc" połączenia). W przypadku związków humusowych podejrzewam, że trwałość jest większa przy niższym pH. Aby obniżyć tę trwałość pewnie trzeba zwiększyć pH. Pomiary gH,Ca,Mg prowadzi się przy wyższych pH. Stąd przy wkraplaniu roztworu mierzącego gH do zbyt kwaśnej wody może zachodzić zobojętnienie środowiska zasadowego potrzebnego do pomiaru gH i nic nie widać. W laboratorium przed pomiarem gH podaję bufor aby pH osiągnęlo właściwy poziom do pomiaru. Testy akwarystyczne robione są pod typową wodę a więc raczej pH nie jest dużo mniejsze niż 7. Podejrzewam, że przy niższym pH test gH też nic nie pokaże nawet gdy nie ma chelatowania.Inc0gnit0 pisze:zeby zneutralizowac "kwasne produkty" garbnikowania soda i przywrócic Ca i Mg do wody w postaci soli
i zeszło mu to długie minuty (które w porównaniu do zwykłych nie mają 60 sekund tyko...).Inc0gnit0 pisze:a'la ta która Tytus dla papcia Chmiela upichcił
Chyba się lekko pieni po włożeniu do wody. Wydaje mi się, że nawet nie zależy to bardzo od tego, czy ma ona wywar z szyszek.Inc0gnit0 pisze:zauwazyłem ze wegiel w chwili wrzucenia do wody herbacianej "zapienił"
Potwierdziło się (na razie wstępnie - czekamy na test wisłoka), że jest to tylko maskowanie twardości ogólnej, gH. Onajest tylko testy jej nie widzą. Po usunięciu chelatora przez węgiel aktywny twardość znów jest widoczna. Być może nieco wapnia poszło do węgla razem z chelatorem, stąd lekki spadek gH.Inc0gnit0 pisze:11.02.2014 19.30 usówam wegiel bo jest woda biała
PH 8,0
GH 5,0
KH 8,5
masz rację.kuba4410 pisze:Tam też chyba działają garbniki,
No to wariant BInc0gnit0 pisze:własnie nie dodałem sody