FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Oświetlenie malawi
Autor Wiadomość
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 22
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-09, 15:09   Oświetlenie malawi

Witam was
Zwracam się do was z prośbą o dobranie odpowiedniego światła do akwarium
Akwarium Malawi ok 270l wody jak się nie mylę 120x45x50h
Chcę robić to na modułach samsunga z tego linku https://polskiled.com.pl/modul-goq-samsung-3x5630-150-stopni-bialy-zimny,3,3461,2935

Aktualnie mam 1x54w świetlówkę 6500k
Zależy mi na fajnym oddaniu barw ryb jak i ogólnie na mniejszym zużyciu prądu :)

Pytanie ile kupić modułów 6500k oraz ile i czy w ogóle kupować RGB ?
Jaki (radiator?) do tego kupić żeby to wszystko ładnie działało? :)
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
K2 



Imię: Rafał
Wiek: 38
Dołączył: 28 Cze 2011
Skąd: Mielec
Wysłany: 2018-12-09, 16:57   

Do takiego akwarium nie potrzebujesz mocnego światła. Ja wrzucił bym tam 10 modułów do których podałeś link. Radiatora nie potrzebują. Ja mam takie naklejone na spienione pcv od 3 lat i jest ok. Gdy miałem malawi przerabiałem RGB. Można się było pobawić tym oświetleniem ale wymagało to dokupienia sterownika RGB- ja miałem manualny. Gdybym teraz miał robić to jeszcze raz to darował bym sobie RGB na rzecz świetlówki Gro-lux - też miałem przy pyszczakach. Bardzo ładnie wyciąga kolory z ryb i nie gloni się przy tym tak bardzo jak przy RGB. Piszesz że masz oprawkę na świetlówkę i ją bym wykorzystał. Najlepsze efekty przy wybarwieniu ryb daje światło ustawione bliżej przedniej szyby.
  Akwarium: 240Skalarium/40
 
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 22
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-10, 20:27   

Ok dzięki za poradę
w takim razie nie bede inwestowal w RGB, kupię same moduły i je podłącze
Jak dobrze zrozumiałem wystarczy je połączyć razem po kolei i połączyć do gniazdka i to wystarczy?
Zabieram się za zakupy, wyjdzie ok 30W więc na pewno będzie oszczędniej i powinno być ładniej, tak mi się wydaje
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
Jorex 

Imię: Sławek
Wiek: 35
Dołączył: 01 Kwi 2015
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-11, 07:32   

Moduły otrzymasz połączone więc nic nie będziesz musiał łączyć. Koniecznie zabezpiecz końcowy moduł, tzn. ostatni ucięty kabel żeby wilgoć czy woda nie zrobiła zwarcia - ja zaklejałem klejem na gorąco.
Moduły są zasilane napięciem 12v więc potrzebujesz zasilacz impulsowy 12v. Zasilacz musi mieć moc większą niż moc pobierana przez moduły - jeżeli planujesz 10 modułów to pobór mocy będzie 11w, czyli potrzebujesz zasilacz min. 1,5A czyli 18W.
Do tego oczywiście przewód 2x0,5mm2 o długości takież żeby od modułów do zasilacza dostać.
Bez sterownika moduły będą cały czas świecić z pełną mocą co w pewnym zakresie ograniczy ich żywotność. Sterownik daje tą możliwość że można ustawić moc na ok. 80% dzięki czemu moduły dłużej posłużą.
Co do barwy modułów to ja bym polecał 9000K które podobno bardziej pasują do malawi bo ładniej wyciągają kolory ryb. Takie polecają na klub-malawi. Ja też mam takie albo nawet 10000K, już nie pamiętam.
  Akwarium: 30 l
 
K2 



Imię: Rafał
Wiek: 38
Dołączył: 28 Cze 2011
Skąd: Mielec
Wysłany: 2018-12-11, 08:33   

Z zasilaniem się zgodzę z kolegą. Jak chcesz mozesz kupić w tym samym sklepie gniazdo DC które pozwoli Ci bez problemu rozłączyć wszystko jak i podłączyć ściemniacz. Jeśli chodzi o ściemniacz to proponuję manualny bo gdy sterujesz wyłącznikiem czasowym świecenie elektroniczne ściemniacze się resetują. Niebieski moduł LED nie podkreśli kolorów tak świetlówka gro-lux, sprawdziłem ;) Połączenia wtyku z modułami najlepiej polutować i zabezpieczyć koszulka termokurczliwą.

https://polskiled.com.pl/zasilacz-wtyczkowy-pol-led-18w-1-5a,3,3419,3375

https://polskiled.com.pl/gniazdo-dc-pol-led-2-1-x-5-5-z-przewodem-30cm,3,3541,2316

https://allegro.pl/sciemniacz-z-wlacznikiem-do-tasm-led-manual-bialy-i7626366581.html
  Akwarium: 240Skalarium/40
 
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 22
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-12, 10:40   

Ok zamówiłem 10 sztuk plus gniazdo ,szkoda że już w magazynie nie mają zasilacza ale sądzę ze w Rzeszowie też taki znajdę :)
Zamówię montuje i zobaczymy co z tego będzie ,ewentualnie dokupię małą świetlówkę na środek żeby wybarwiała lepiej ryby :)
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
K2 



Imię: Rafał
Wiek: 38
Dołączył: 28 Cze 2011
Skąd: Mielec
Wysłany: 2018-12-12, 16:01   

Same moduły Ci nie wybarwią ryb. Świetlówka o której pisałem ma szerokie spektrum światła i przy niej kolory ożywają.
  Akwarium: 240Skalarium/40
 
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 22
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-12, 21:40   

Znaczy główny zamysł jest ograniczenie poboru prądu ,aktualnie jest to 54W ,a na ledach ma być z tego co kojarzę max 15w wiec już idziemy w dół i to co chciałem osiągnąć sądzę że już osiągnąłem ,teraz na spokojnie jak ogarnę pokrywę i zamontuje to wszystko to będą myślał nad jakąś małą świetlówką o której pisałeś , pewnie najmniejszą jaka jest dostępna ,najlepiej na środku pokrywy a dookoła Ledy ,i chyba powinno być ok :)
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
boczek2808 

Imię: Karol
Dołączył: 01 Cze 2018
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-22, 15:25   

Takie moduły kupisz przy Unimecie w Rzeszowie ja płaciłem coś około 5 zł za szt. Mają zasilacze i gniazda
 
 
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 22
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-22, 19:55   

Jak bym wiedział wcześniej cholera...
Ale już są na pokrywie, spisują się znakomicie :)
Polecam!
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)