FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Filtr zewnętrzny - kubełkowy] Ikola 250, 350, 450
Autor Wiadomość
K2 



Imię: Rafał
Wiek: 38
Dołączył: 28 Cze 2011
Skąd: Mielec
Wysłany: 2012-11-02, 15:15   

To znaczy, że jest możliwość zamknięcia zaczepów przy niedopchniętej głowicy?
  Akwarium: 240Skalarium/40
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2012-11-02, 16:24   

Głowica (pokrywa) bardzo ładnie wchodzi w korpus. Z niektórymi innymi filtrami miałem tu kłopot. Nie dało rady nałożyć pokrywy w szafce tylko musiałem wydzierać i całym ciężarem dociskać. Tu było to za lekko i dlatego niby założyłem zatrzask zaczep a nie nałożyłem - był w powietrzu :(

Już myślałem, że będę narzekać na uszczelkę, ale to moja wina więc na razie nie marudzę.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Tost 

Imię: Michał
Wiek: 41
Dołączył: 03 Lis 2012
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-11-03, 01:06   

Witam :)
Twój test Kubłów Ikoli, bardzo mi pomógł i stałem się dziś posiadaczem modelu 250,
co prawda planowałem 450 lecz uznałem że aż tak wydajna filtracja nie będzie mi potrzebna.

Kubełek poskładany, zalany i pracujący (sprzedawca ostrzegał, ze jest głośny, na szczęście tragedii nie ma chociaż eheim to to nie jest ;) ) i tu pojawił się drobny problem bo nawet biorąc pod uwagę wartości podawane przez producenta przepływ jest chyba za słaby.

Wysokość od krawędzi akwarium do końcówki złączek kubła to ok 50 cm więc grubo poniżej maksymalnej wysokości podawanej przez producenta.
Wydaje mi się, że coś pomieszałem przy składaniu koszyków, bo instrukcja była mizerna ;)
Na sam dół poszła paczka bioceramax pro 600, do środkowego koszyka, ceramika dorzucona przez producenta a na nią ta czarna gąbka. W ostatnim najwyższym koszyku moczy się lawa wulkaniczna przykryta włókniną.

Jeden z koszyków miał przymocowane coś jakby okrągły mniejszy koszyczek i ten trafił bodajże na sam dół bo nijak nie chciała się w nim układać włóknina :/ Na twoich zdjęciach ten kosz jest na samej górze i zastanawiam się czy to nie w tym problem, Nie bardzo wiem jak rozwiązać problem włókniny, bo bez niej lawa pewnie pozatyka rurkę a z nią też jakoś nie za dobrze to działa, bo chyba blokuje kanał wlotowy.

W miarę możliwości prosiłbym o jakąś radę jak sensownie ułożyć te wkłady, bo to mój pierwszy kubełek i jeszcze nie ogarniam tematu ;)
  Akwarium: 112
 
K2 



Imię: Rafał
Wiek: 38
Dołączył: 28 Cze 2011
Skąd: Mielec
Wysłany: 2012-11-03, 08:19   

Źle złożyłeś kosze. Ten kosz z małym koszyczkiem ma iść na górę i powinien zostać przykryty tym siatkowym deklem, żeby zabezpieczyć głowicę przed zatkaniem. W innym przypadku możesz uszkodzić wirnik. Według mnie powinieneś jak najszybciej poskładać kubeł od nowa, ale niech się zulix, wypowie, bo on miał ten filtr w rękach.
Ostatnio zmieniony przez K2 2012-11-03, 08:20, w całości zmieniany 2 razy  
  Akwarium: 240Skalarium/40
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2012-11-03, 09:24   

Tost napisał/a:
Twój test Kubłów Ikoli, bardzo mi pomógł i stałem się dziś posiadaczem modelu 250,

Miło mi, że miało to jakiś sens. Prosimy zatem aby wprzyszłości podzielić się swoimi uwagami, również negatywnymi jeżeli tak uznasz (test nie jest ustawiony pod kątem wykazania, że jest to "Mercedes" a wszystko inne to pomyłka :P ).
K2 napisał/a:
W innym przypadku możesz uszkodzić wirnik

Dokładnie. Ja mam od dołu:
- włóknina
- wypełnienie 1
- wypełnienie 2 (z koszykiem zabezpieczającym dostanie się fragmentów ceramiki w okolice wirnika pompy. Według mnie koszyczek ma być pusty.
Tost napisał/a:
...biorąc pod uwagę wartości podawane przez producenta przepływ jest chyba za słaby.

Tak, przepływ to najsłabsza strona filtra. Kwestia tylko "jaki powinien być poprawny?" Tego na każde akwarium nie da się przewidzieć. Dobrze mieć oczywiście większy zapas mocy i co najwyżej dławić przepływ - tu dławienie nie ma sensu bo przepływ jest leniwy. Mała wydajność pompy to teoretycznie niska prądożerność (ekologia) sprzętu. Praktycznie nie wiem bo nie sprawdziłem na przyrządach.

EDIT: Popatrzyłem dokładniej na opis bo już nie pamiętałem. Pompa tłoczy wodę pod spód filtra więc uszkodzenie wirnika poprzez wkłady nie jest możliwe. Tym niemniej mając np. lekki keramzyt może on wpłynąć do układu wylotowego zatykając go. Dlatego mimo wszystko polecam montaż tak jak opisaliśmy.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
Ostatnio zmieniony przez zulix 2012-11-03, 10:03, w całości zmieniany 2 razy  
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Tost 

Imię: Michał
Wiek: 41
Dołączył: 03 Lis 2012
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-11-03, 17:49   

Pozbyłem się tej nieszczęsnej watoliny oraz lawy. Okazało się, że drobiny wypełnienia zablokowały się na niej i blokowały dodatkowo przepływ wody.
Kosz na samym dole wypełnia teraz gąbka zaś dwa górne kosze to już tylko ceramika.
Przepływ jest zdecydowanie lepszy i w końcu widać w zbiorniku jakiś ruch wody ;)
Filtr pracuje też teraz trochę ciszej.

Dokładnie obejrzałem filtr przy rozbieraniu i jest ciut inaczej niż pisałeś. Woda faktycznie przepływa od dołu, jednak pompa nie tłoczy wody do kubła lecz ją z niego wyciąga.
Uszkodzić wirnik będzie trudno, natomiast jakieś luźne drobiny wypełniacza rzeczywiście mogłyby ją przyblokować i zatkać odpływ.

Ciężko mi w tej chwili napisać o tym filtrze coś więcej niż sam to zrobiłeś bo mam go dopiero drugi dzień ;)
Podejrzewam, że jego słabą stroną mogą okazać się zawory na końcówkach węży. U mnie jeden już na dzień dobry delikatnie puszcza przy kraniku i w poniedziałek jadę do sklepu go wymienić.
Druga rzecz to moc filtra, model 250 jakiś genialny jeśli chodzi o przepływ nie jest więc zbiornik 100-150 to raczej maksymalna rozsądna pojemność w jego przypadku.
Ostatnia rzecz do której można by się przyczepić to ilość wypełnienia dostarczonego przez producenta i złączek do rurek, przydały by się chociaż dwa niewielkie kolanka, bo te dostarczone w komplecie są trochę za duże żeby wszystko to wygodnie podłączyć -co najśmieszniejsze jedno z tych u mnie jest spartaczone dokładnie w ten sam sposób co to z Twoich zdjęć.

Generalnie za te pieniądze jest nieźle ..

..do momentu gdy nie znajdziesz na allegro używanego eheima w podobnej cenie ;)
Ostatnio zmieniony przez Tost 2012-11-03, 17:54, w całości zmieniany 1 raz  
  Akwarium: 112
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-01-28, 20:55   

Akwarium ma ponad rok. Nie odmulam, ryb jest setki (te gupiki mnożą się jak gupiki), roślin cała mnogość. Stąd dno niestety przymula. Dlaczego o tym piszę? Bo filtr znowu się zapchał - nie wytrzymał kwartału. Jednak jego mniejszy przepływ zwiększa tendencje do łatwiejszego zapychania.
Test przerywam po 7 miesiącach od rozpoczęcia. Warto jednak nadmienić, że filtr do tej pory działa nienagannie tj. nie cieknie, wirnik nie brzęczy, gdy nie jest zapchany to nie ma z nim jeszcze problemów.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Paweł995 

Imię: Paweł
Dołączył: 05 Mar 2013
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-05, 17:31   

zulix
Mam do ciebie pytanko czy jesteś w stanie sprawdzić po użytkowaniu tego filtra jaki ma przepływ twój kubełek na pusto i z wkładami????

Jestem posiadaczem Ikoli 450 która jest dedykowana do akwarium 450l. Odwiedziłem dzisiaj serwis ikoli i pan serwisant sprawdzał go na pustej głowicy bez mediów i gąbek i powiedział że wydajność filtra wynosi ok500l/h, a do mnie powiedziała, żebym wykonał test pod obciążeniem, po powrocie do domu i wyczyszczeniu filtra założyłem głowice i dokonałem testu przepływ filtra ikoli na bańce 5l wynosił 1min, co po przeliczeni na godzinę dało mi ok. 300l/h. I mam pytanko do Ciebie co byś mi w tej sytuacji polecił zrobić. Moje akwarium to 112l.
 
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-03-06, 07:25   

Paweł995 napisał/a:
I mam pytanko do Ciebie co byś mi w tej sytuacji polecił zrobić.

Nie mam pojęcia.
Ze względów technicznych można zmienić wkłady na bardziej luźne i/lub przestawić filterek w inne miejsce (choć to niewiele pomaga). Zakładam, że żadnych zagięć rur itd. nie ma.
Ze względów prawnych możesz stwierdzić, że produkt nie spełnia reklamowanych parametrów i żądać rekompensaty z tytułu rękojmi.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Paweł995 

Imię: Paweł
Dołączył: 05 Mar 2013
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-06, 07:37   

Kolego tylko będąc w serwisie główny i rozmawiając z serwisantem to on mówi że ten filtr jest cacy a na pudełku jest tylko max wydajność której nie musi osiągnąć. Filtr stoi u mnie pod akwarium rurki są ustawione tak jak powinny być bez zagięć i innych podobnych problemów. A wkłady w filtrze są rozmieszczone następująco: dole jest pełny koszyk ceramiki na środku czarna gąbka z włókniną, a na górze izolit ale nie w dużej ilości i zapakowany w siateczkę po ceramice.
 
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-03-06, 16:46   

Paweł995 napisał/a:
Kolego tylko będąc w serwisie główny i rozmawiając z serwisantem to on mówi...

Ani nie jestem z serwisu, nie jestem pracownikiem firmy (nawet dorywczo) więc nie mogę być odbiorcą żalu. przepływ każdego filtra drastycznie spada jak się go wypcha drobnym wypełnieniem. Jakbyś zrezygnował z włókniny i zeolitu przepływ by ci się poprawił. Czy jest to dla ciebie dopuszczalne to musisz sam zadecydować. Jeżeli nie to próbuj szczęścia przy pomocy prawników - ja takowym nie jestem.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Paweł995 

Imię: Paweł
Dołączył: 05 Mar 2013
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-06, 16:56   

Włókniny nie chciał bym rezygnować, a izolitu nie jest dużo i nie przeszkadza on w zasysaniu wody przez filtr ponieważ umieszczony jest obook tego koszyczka gdzie filtr zasysa wodę.
 
 
Max 


Imię: Andrzej
Wiek: 60
Dołączył: 20 Paź 2010
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-05-08, 12:41   

Dość szybko się zakończyło testowanie - a szkoda - bo chętnie bym sprawdził np. kiedy zacznie cieknąć z różnych miejsc. Dal mnie niecały rok tu bardzo krótko - pierwszą Tetra tec EX 700 "testowałem" 6 lat - i nadal nadawała się do użytku mimo złamanej ceramicznej ośki wirnika - tyle że troszkę głośniejsza była. Poszła w dobre ręce. Nie ciekła - choć wielu się na ten model skarżyło. Wymieniłem na Tetra EX 800 i ta pracowała u mnie lat 4 - cichutko i szczelnie. Po tym czasie musiałem wymienić uszczelki o-ringi na połączeniu głowicy z zespołem zaworów. I było ok przez pół roku. Po tym czasie przeniosłem go do nowego baniaka - ale zaczął podciekać na połączeniu zaworu z zespołem szybkiego odłączania. Zawór wymieniłem. I było szczelnie dopóki nie wyłączyli prądu... Zaczęło cieknąć - możliwe że zawinił zespół przycisku pompy zalewania kubła który się zaciął dawno temu (pewnie na skorupce zatoczka) . Po powrocie prądu było ok. ale wymieniłem go na Eheim 2036 ecco pro - niestety dużo głośniejszy. Czemu na niego a nie nowszą serię PROFESSIONAL ? Bo raz - potrzebuje mniej miejsca , dwa jest prostszy , trzy - ma turbinę 8W a nie 15W. Być może to błąd - bo mocniejsza może była by cichsza - ale prostota konstrukcji przemówiła do mnie najlepiej. A szafkę i filtr dodatkowo wyciszyłem. Pytanie do użytkowników Eheimów - w opakowaniu były dwa rodzaje mediów ceramicznych - jedno w formie 5mm kulek i drugie wyglądające trochę jak ceramiczne "dropsy"... ktoś wie do czego które służą? Będę wdzięczny za podpowiedź.
_________________
Pozdrawiam
Andrzej
Poprzedni roślinniak 96l bez CO2
Skraj dżungli
Moje Fotografie
  Akwarium: 200 l
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2019-05-08, 14:00   

Max napisał/a:
Dość szybko się zakończyło testowanie - a szkoda...... pierwszą Tetra tec EX 700 "testowałem" 6 lat

W większości przypadków po takim - dłuższym testowaniu dany wyrób nie byłby już dostępny w handlu pierwotnym. nawet jak nie zmienia się model to nie ma pewności, że jest robiony tak samo jak kiedyś (inne materiały na uszczelki, węże, korpus itd.).
Max napisał/a:
Pytanie do użytkowników Eheimów - w opakowaniu były dwa rodzaje mediów ceramicznych - jedno w formie 5mm kulek i drugie wyglądające trochę jak ceramiczne "dropsy"... ktoś wie do czego które służą? Będę wdzięczny za podpowiedź.

Prawdę mówiąc nie powinno być w temacie Ikoli.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)