FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bimbrownia - tanie CO2 w twoim akwarium
Autor Wiadomość
krzysiekb4 



Imię: Krzysiek
Wiek: 32
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-10-12, 20:35   Bimbrownia - tanie CO2 w twoim akwarium

Rzeczy potrzebne do wykonania instalacji :

- 2 butelki plastikowe z zakrętkami - jedna może być litrowa lub nawet pół-litrowa
(ta w której będzie się znajdować woda), natomiast druga litrowa do zacieru
- wężyki akwarystyczne takie jak do pompki napowietrzającej (długość zależna od tego jak daleko postawimy naszą instalację od akwarium )
- strzykawka
- kawałek gałęzi z drewna lipowego
-silikon


Do zrobienia zacieru potrzebne jest:

- Drożdże
- Cukier
- Woda


Wykonanie instalacji:

Odkręcamy nakrętki z butelek.
W jednej nakrętce (tej, która będzie na butelce z zacierem) wiercimy jeden otworek.
W drugiej nakrętce (która będzie zawierała w sobię wodę) wiercimy 2 otwory.
Jeden wężyk przekładamy z nakrętki z jednym otworem (jego długość powinna
być jak najmniejsza tak aby postawić swobodnie dwie butelki obok siebie )
do nakrętki z dwoma otworami (wężyka zostawiamy tyle, żeby po zakręceniu
nakrętki dotykał on praktycznie dna butelki z wodą).
Drugi wężyk mocujemy w nakrętce z dwoma otworami i zostawiamy go od
strony wewnętrznej butelki około 1cm. Wychodzący z drugiej zakrętki wężyk
powinien mieć taką długość aby dostawał on do wnętrza akwarium.. Na końcu
wężyka montujemy ręcznie wykonany dyfuzor o którym za chwilę i umieszczamy
go tak, żeby bańki CO2 wydostawały się najlepiej w okolicach wylotu filtra.
Na zakrętkach na około wężyków uszczelniamy silikonem i odczekujemy 24h aż silikon zastygnie.
Do mniejszej butelki nalewamy do połowy wody i zakręcamy ją (nakrętka z 2 otworkami).
Do drugiej butelki wlewamy wcześniej przygotowany zacier, z którego będzie produkowany
CO2. Ilość zacieru jest ściśle związana z wielkością butelki.

Wykonanie zacieru (przewidziane dla butelki 1 litrowej ):

- Odmierzamy około 0.6 l przegotowanej letniej (nie gorącej ! ponieważ zabije ona drożdże) wody
- Dodajemy około ¼ kostki drożdży piekarskich
- Następnie dodajemy 2 szklanki cukru
- Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia

Tak przygotowany zacier wlewamy do większej butelki.
Jeżeli nie wszystko chce się rozpuścić to dolewamy trochę
wody i mieszamy dalej. Pamiętajmy, że maksymalnie możemy
zrobić zacieru około 0.7 l ponieważ musimy pozostawić w butelce
miejsce aby wyprodukowany gaz dostał się wężykiem do drugiej butelki.
Do drugiej butelki nalewamy zwykłej wody też tak mniej więcej do 3/4 jej objętości.
Zakręcamy i czekamy.
Po jakimś czasie roztwór zacznie bąbelkować. Efektem jest pojawianie
się bąbelków w butelce z wodą, a następnie bąbelków unoszących się z dyfuzora.
Zacier wystarcza na około 2 tygodnie i po tym czasie należy butelki opróżnić,
wypłukać i ponownie uzupełnić w/w składnikami.

Wykonanie dyfuzora :

- Bierzemy strzykawkę i kawałek miękkiego drewna (lipowego) o okrągłym przekroju
- Przecinamy strzykawkę w połowie ( pozostawiamy 3, 4 cm) a do środka wciskamy drewienko o średnicy jaką posiada strzykawka
- Odcinamy kawałek gałęzi z drewna lipowego około 1.5 cm i ewentualnie doszlifowujemy pilnikiem aby otrzymać krążek. Z całej siły wciskamy krążek do środka strzykawki
- Na strzykawkę naciągamy przyssawkę która przyczepi dyfuzor do ściany akwarium dyfuzorem do góry.
- Doczepiamy do strzykawki wężyk od bimbrowni i po jakimś czasie uzyskujemy delikatną mgiełkę która szybko rozpuści się w wodzie.

Zdjęcie pobrane z serwisu allegro.pl

Link do filmiku przedstawiającego działanie dyfuzora
<Usunięto przeterminowanego linka do grafiki - zulix>


Dlaczego bimbrownia nie działa choć zrobiłem wszystko jak podano wyżej ?

Jeżeli wszystko jest zrobione poprawnie to prawdopodobnie przyczyną braku bąbelków
jest nieszczelność instalacji. Aby sprawdzić czy Bimbrownia jest szczelna najlepiej
włożyć wszystko do wanny z wodą lub do odpowiedni dużego wiaderka aby całość się
zanurzyła. Zatkać wylot bimbrowni i przyciskać butelkę. Tam gdzie będą lecieć bąbelki
należy ponownie uszczelnić.

Tak to wygląda :

Rysunek: Oswald
Ostatnio zmieniony przez zulix 2015-10-11, 13:30, w całości zmieniany 7 razy  
 
 
Markiz
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-12, 20:58   

2 butelki 5L na wsady
butelka 1,5 l jako komora sprężająco-oczyszczająca
łączymy to tak (cholera dobrze że odpowiedni dział to autora nie wywalą :P )
wężyki w nakrętkach 5L - max 50cm-uszczelniamy jak chcemy-ja stosowałem plestelinę rozpuszczoną zapalniczką i pokrytą superglue :twisted:

Wpuszczamy te wężyki do 1,5L na połowie wysokości - zalewamy wodą poniżej poziomu wlotu wężyków-w nakrętce jakieś 30-40 cm wężyka podłączonego do profesjonalnego (powiedzmy bo i na spieku ruszy wbrew pozorom a wcale wystarczy drewienko w strzykawie-prawda Michale ;) ) i tylo :shock:

2 bąble na seq gwarantowane-bez zaworka zaduszenie ryb na 100 % :alien:

na każdą butle:
0,5kg winogron
2L wody
0,5kg cukru

Plus 0,2 kg cukru po miesiącu

Do buteleczek i po 2 mcach konsumujemy :lol:
 
 
krzysiekb4 



Imię: Krzysiek
Wiek: 32
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-10-12, 21:04   

..heh.. to się nazywa połączyć przyjemne z pożytecznym :D

Część wątku o dyfuzorze, przeniesiona do: http://www.podforak.rzesz...c.php?p=638#638 - MirosławB
Ostatnio zmieniony przez zulix 2009-10-30, 18:40, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
truteen 
Choruję na zioło wszelakie :)


Imię: Marcin
Wiek: 36
Dołączył: 16 Lis 2009
Skąd: Już Zaczernie
Wysłany: 2009-11-17, 00:14   

Z mojego doświadczenia innego niż akwarystyczne wynika mała sugestia co do przygotowania zacieru :mrgreen: jeżeli chcemy żeby szybciej drożdżaki wystartowały i dobrze pracowały to:
- szczypta kwasku cytrynowego do wody (pół łyżeczki na 2, 3 litry wody np.) drożdże lubią kwaśne środowisko
- dodatek pożywki dla drożdży wodoro fosforan dwuamonowy (do kupienia np. w sklepie winiarskim obok popdpromia),zepsutego soku bądź owoców znacząco poprawia pracę (produkcję CO2) przez dostarczenie buducla dla mnożących się na początku procesu drożdży

UWAGA: Jeżeli przesadzimy z poziomem zacieru a przytka nam wężyk owockiem jakimś to na suficie zobaczymy gluty :D z butelki
powodzenia
Ostatnio zmieniony przez truteen 2009-11-17, 00:14, w całości zmieniany 1 raz  
  Akwarium: 112 reaktywacja
 
krzysiekb4 



Imię: Krzysiek
Wiek: 32
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-11-17, 00:18   

Stosować również można sodę oczyszczoną w celu przyspieszenia rozruchu :) Tak gdzieś czytałem bo sam nigdy tego nie próbowałem.
_________________
300 l - HT na AquaForest
 
 
truteen 
Choruję na zioło wszelakie :)


Imię: Marcin
Wiek: 36
Dołączył: 16 Lis 2009
Skąd: Już Zaczernie
Wysłany: 2009-11-17, 01:06   

Ja właśnie nie bardzo czaję ale soda ma odczyn słabo zasadowy więc po co ją do zacieru??? Może ktoś coś pokręcił bo sodę daje się w dalszej produkcji alkoholu podczas drugiego gotowania w celu hydrolizy estrów dających nieprzyjemną woń alkoholu.... więc moim zdaniem coś się komuś motnęło... zacier przez to nie stanie, ale wielokrotnie robiąc wino przekonałem się że właśnie zakwaszenie np. cytryną dawało mocno pozytywny efekt w postaci burzliwej fermentacji..
  Akwarium: 112 reaktywacja
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-11-17, 09:17   

Fermentacja zachodzi najlepiej przy określonym pH środowiska. Z punktu widzenia chemika najlepiej jak jest to pH = 4,5-4,7 a więc środowisko kwaśne. Przy wyższych wartościach wytwarzane są znaczne ilości gliceryny i kwasów organicznych. Część z nich jest lotna i przechodzi nam to do akwarium (DOC) trując nieco ryby i wspomagając glony. Dlatego właśnie często stosuje się dodatkową płuczkę z wodą.
Stąd, gdy lecimy z bimbrem z cukru zakwaszanie jest jak najbardziej wskazane. Przy niektórych owocach uzyskujemy jednak niższe pH i wtedy trzeba nieco osłabić działanie kwasu za pomocą sody (ale rzadko).

Prowadzenie fermentacji w optymalnych warunkach ogranicza się do kilku (3-5) dni a więc w naszym interesie jest, aby ten proces nie był zbyt szybki.

Przy okazji, ile możemy uzyskać:
Maksymalne stężenie etanolu uzyskane przez fermentację cukrów jest różne dla różnych szczepów i może dochodzić nawet do 20% objętościowych. Dla drożdży browarniczych jest to około 6%, dla drożdży piekarskich to 12% a typowe drożdże winne tolerują do 15% etanolu.
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
justfilied233 
Na razie się wspinam :D



Imię: Dominik
Wiek: 25
Dołączył: 19 Paź 2009
Skąd: Sędziszów Młp.
Wysłany: 2009-11-21, 12:32   

czyli jak ja bym chciał zrobić zacier wg przepisu krzyska to dodać tego kwasku cytrynowego czy nie?
_________________
Tylko żywe zioło :D
  Akwarium: 160l,126l,45l
 
Markiz
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-21, 12:43   

Ja tam nie daje nic-sama natura-cukier woda i owoce :D
 
 
justfilied233 
Na razie się wspinam :D



Imię: Dominik
Wiek: 25
Dołączył: 19 Paź 2009
Skąd: Sędziszów Młp.
Wysłany: 2009-11-21, 13:23   

tak mówisz a jaką ilość proponowałbyś owoców do 0,5l butelki (na razie startuje z małymi objętościami próba :P
_________________
Tylko żywe zioło :D
  Akwarium: 160l,126l,45l
 
Markiz
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-21, 14:14   

Na 0,5-hmmmm....
0,2 L wody 50g cukru 50 g Winogron...

Dla pozostałych oryginalna proporcja:

1 kg cukru,
4L wody
1kg owoców :D
 
 
justfilied233 
Na razie się wspinam :D



Imię: Dominik
Wiek: 25
Dołączył: 19 Paź 2009
Skąd: Sędziszów Młp.
Wysłany: 2009-11-22, 13:07   

Krzysiek powiedz mi jak długo u ciebie czy u kogoś kto robił to wg twojego przepisu trwało wydzielenie się CO2 bo u mnie po nie całej godzinie czasu jest 1 bąbel na 2 sekundy.
Ostatnio zmieniony przez justfilied233 2009-11-22, 13:16, w całości zmieniany 1 raz  
  Akwarium: 160l,126l,45l
 
Markiz
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-22, 13:19   

Przy wkładach z 2l wody co2 zaczynało się wydzielać po około 5 dniach-później tak po miesiącu dosypywałem cukier a po 2 przelewałem do butelek-po 2 zdatne do spożycia :D
 
 
justfilied233 
Na razie się wspinam :D



Imię: Dominik
Wiek: 25
Dołączył: 19 Paź 2009
Skąd: Sędziszów Młp.
Wysłany: 2009-11-22, 13:21   

Jeżeli można, to moja prowizorka :D



butelki



to takie rozmazane to ceło dwa

Wgranie zdjęć na serwer forum - zulix
_________________
Tylko żywe zioło :D
Ostatnio zmieniony przez zulix 2015-10-15, 17:17, w całości zmieniany 2 razy  
  Akwarium: 160l,126l,45l
 
krzysiekb4 



Imię: Krzysiek
Wiek: 32
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-11-22, 13:34   

justfilied233, Średnio taki wkład wytrzymywał 2 tygodnie. Jak zastosowałem ograniczenie przepływu z kroplówki to dochodziło do 3 tygodni ale to rzadko. Średnia długość życia takiego zacieru to 2 tygodnie.
_________________
300 l - HT na AquaForest
Ostatnio zmieniony przez krzysiekb4 2009-11-22, 13:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)