FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój nowy kalkulator
Autor Wiadomość
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-10-04, 15:10   Mój nowy kalkulator

Od dłuższego czasu bawię się eksperymentami z nawożeniem itp. Stąd powstał mój kalkulator: http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?p=71#71
Miał on jednak pewne wady koncepcyjne i wprowadzanie nowych substancji chemicznych zmniejsza czytelność a przez to i użyteczność kalkulatora. Stąd zarzuciłem pracę nad tamtym kalkulatorem i powstał nowy... który co jakiś czas jest ulepszany o nowe możliwości.
=================

W ramach liftingu dość sporo pozmieniałem i dołożyłem usuwając te kilka drobnych błędów (np. dotyczących korekty KH).

Link do kalkulatora: http://podforak.rzeszow.p...chemia_wody.xls

Główne zmiany były w modułach:

MAKRO:

W pionie mamy aniony, np. siarczany, azotany, fosforany a w poziomie metale: potas, magnez, ...
Na skrzyżowaniu takiego "siarczanu" i magnezu leży siarczan magnezu, MgSO4 i tam należy wpisać liczbę gramów proszku. Pod tą liczbą wpisuje się też liczbę cząsteczek wody. Dla MgSO4 zwykle jest to 7 bo zwykle mamy do czynienia z MgSO4 x 7H2O lub 0 jak mamy preparat bezwodny.
Tradycyjnie wpisujemy wielkość akwarium, objętość nawozu i jego dawkę.
W podsumowaniu mamy to co zwykle, czyli zawartość składników nawozowych jako dawka jednorazowa i po pomnożeniu przez 7 (tygodniowa).

MIKRO:


Dorobiony moduł KUMULACJE:
(już wiele razy musiałem liczyć więc w końcu mi się znudziło pisanie tych prostych wzorów)


EDIT: Dopisałem nagłówek ogólny do postu...
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
Ostatnio zmieniony przez zulix 2012-04-04, 07:53, w całości zmieniany 3 razy  
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
kusay 



Imię: Mirek
Wiek: 33
Dołączył: 13 Gru 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-10-06, 16:21   

dziś z niego korzystałem, jak dla mnie jest bardziej przejrzysty, w sumie korzystam tylko z arkusza makro i dla mnie jest git ;)
_________________

 
  Akwarium: 112l
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-10-12, 18:57   

Do modułu Kumulacje (który zmieniłem na "stężenia") dorobiłem moduł rozcieńczania wody w akwarium. Przydaje się jak chcemy zbić kH, lub oczyścić wodę ze zbędnego NO3, PO4, itd. poprzez podmiany wody.
Wygląda to teraz tak:


Przy okazji naprawiłem moduł PMDD, który w ogóle nie działał po zmianach oraz poprawiłem "dymki" w module MAKRO.
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Zaku 

Imię: Wojtek
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-10-12, 22:54   

Właśnie próbowałem policzyć makro i... jest to zbyt skomplikowane. Nie pokazują się chmurki i tabele do wpisywania można by podpisać - tu wpisz swoje wyniki. Trochę się kalkulator pokomplikował według mnie, może dlatego że do starego byłem przyzwyczajony.

Co do posta powyżej - dlaczego stężenie najpierw rośnie dość gwałtownie, a później niewiele? To jest skala logarytmiczna, a jeśli tak to dlaczego?
 
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-10-13, 10:36   

Zaku napisał/a:
...Nie pokazują się chmurki i tabele do wpisywania można by podpisać

...dlaczego stężenie najpierw rośnie dość gwałtownie, a później niewiele? To jest skala logarytmiczna, a jeśli tak to dlaczego?


1. Kwestia przyzwyczajenia. U mnie dymki się pojawiają w MS Office i w Open Office. Oczywiście mówimy o wersji, którą wgrałem wczoraj a nie wcześniej.

2. Skala potęgowa, chociaż tutaj ułamkowa.

Oprócz dozowania nawozów (wtedy byłaby zależność liniowa) dochodzi usuwanie jakiegoś procentu nawozów z podmianami. Od dużej zawartości nawozu w wodzie - usuwamy dużo. Stąd w pewnym momencie zrównuje się ilość dodawanego nawozu i usuwanego podczas podmianki - wtedy wartość parametru się stabilizuje w czasie. Jeżeli mamy do czynienia z czystą wodą przy podmiankach i rośliny nic nie konsumują to końcową zawartość nawozu można nawet policzyć z banalnego wzoru:
Max = ile mg/l substancji dzielone przez procent podmiany.

A więc dodając np. 10 mg czegoś i podmieniając 15% wody RO maksymalne stężenie tej substancji będzie wynosić 10/0,15 = 66,67 mg/l. Dodawanie wody zawierającej co nieco i dołożenie konsumpcji przez rośliny wydłuża czas dojścia do maksimum.
Zaku napisał/a:
dlaczego stężenie najpierw rośnie dość gwałtownie

Jak mamy 0 złotych i co miesiąc dokładamy 50 zł to ilość uzbieranych pieniędzy jest liniową funkcją czasu. Jeżeli jednak policzymy dodatek naszych pieniążków w przeliczeniu na całą sumę to po pewnym czasie dokładamy wręcz ochłapy. Ta sama zależność...
1 miesiąc 50 zł
2 miesiąc + 50 zł - dodajemy 100% tego co było
3 miesiąc + 50 zł - dodajemy 50% tego co było
4 miesiąc + 50 zł - dodajemy 33%....
itd. w końcu dodajemy praktycznie 0% kwoty którą uzbieraliśmy - kwota końcowa praktycznie się stabilizuje bo wobec np. 1 mln zł te 50 zł to leży w granicach błędu.
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Zaku 

Imię: Wojtek
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-10-13, 12:40   

zulix, dzięki za tak dogłębne pojaśnienie :) chmurek nie było w starszej wersji. Wieczorem sprawdzę sobie nowszą.
 
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-10-13, 14:35   

Jest mi niezmiernie przykro, ale znalazłem błąd.
W module do obliczeń nawozów ogrodniczych, np. używanego przez sporo z nas do obliczeń dozowania Mikro z Intermagu liczyłem koledze Mikrovit. Zapomniałem o tym i nagrałem plik. W kalkulatorze pisze jednak, że wstępnie wstawione są dane z nawozu Mikro Plus z Intermagu co pozwala wyznaczyć jego dozowanie. Stąd próbując nawozić Mikro z Intermagu dostalibyście absurdalne namiary nawozu. Aby utrzymać stężenie Fe na odpowiednim poziomie trzeba by było dać 4-5X więcej koncentratu. Prawdopodobnie nie byłoby to z zyskiem dla akwarium :P

Na szczęście dzisiaj liczyłem komuś nawóz i nie zgadzały mi się uzyskane namiary Mikro co doprowadziło do znalezienia błędu.
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
daquid 



Imię: Dawid
Wiek: 25
Dołączył: 19 Paź 2009
Skąd: Hermanowa
Wysłany: 2010-10-21, 16:20   

A ja mam taką propozycję:
Czy dałoby się jakoś zrobić, że podświetla się na np. czerwono dana komórka soli, gdy dana sól nie zdoła się w całości rozpuścić w przygotowywanym roztworze przy temp np. 20*C??
_________________
20l - Bobas daquid'a
20l - Nowa odsłona bobasa
137l - Tata bobasa
345l - Powrót do korzeni...
 
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-10-21, 16:36   

daquid napisał/a:
Czy dałoby się jakoś zrobić, że podświetla się na np. czerwono dana komórka

Tak było, ale się zbyło. Coś w trakcie konwersji Open - Office MS Exell zaczęło pokazywać głupoty więc wyciąłem na amen.
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Mirro 



Imię: Mirosław
Wiek: 35
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-10-29, 21:50   

zulix, jak się korzysta z modułu mikro? Chodzi o to, że nie wiem jak wpisać 8% chealt żelaza.
_________________
Puknijmy się
  Akwarium: 250L
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-10-30, 08:02   

Chyba nie powinno być problemów - wpisujemy tam gdzie nie oblicza się chelatora. Czy to żelazo II, czy III to nie ma znaczenia. Na screenie wygląda to tak:


Jeszcze mógłbyś sprawdzić datę wypuszczenia kalka (jest w I arkuszu) bo był chyba 2 lub 3 razy poprawiany. Nie pamiętam co poprawiałem, ale może nawet coś w Mikro i dlatego miałeś kłopoty jak używasz najstarszej wersji...
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Zaku 

Imię: Wojtek
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-11-11, 23:36   

Czy MgSO4 które podaję to nie jest MgSO4x7H2O? Zapis w starym i nowym kalkulatorze się nie różni, ale wspominałeś kiedyś ze to jest uwodniony siarczan albo danych było zbyt wiele i mi się pomieszało :)

ed:

W instrukcji pisze:
Punkt 2: Poniżej wpisz liczbę cząsteczek wody w soli (np. 7 przy MgSO4x7H2O).

No dobra... dopiero teraz zrozumiałem o co chodzi - wpisz poniżej, ale nie ponizej instrukcjitylko tylko dawki :)

Ed2. Fajnie że odblokowane są pola od 2 komórki w prawo (oprócz azotanów i fosforanów?). Przy którymś wcześniejszym kalkulatorze miałem problem w znalezieniu komórek w których obliczałbym dozowanie suchych soli 2 razy na tydzień.
 
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-11-12, 11:37   

Siarczan uwodniony to 7-wodny. W tym kalkulatorze zaznaczono na niebiesko te 4 sole, które się używa najczęściej. No i po masą MgSO4 już jest wpisane 7 co oznacza, że normalnie należałoby tę cyfrę tam wpisać.
Co do odblokowywania to moim zamysłem jest, aby wszystkie poza ważnymi były odblokowane, ale jak robię coś przy kalkulatorze to koncentruję się na ważnych rzeczach i zwykle o tym zapominam :(
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Max 


Imię: Andrzej
Wiek: 60
Dołączył: 20 Paź 2010
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-12-16, 08:10   

Z tym chelatem żelaza to już nic nie rozumiem... To ile go trzeba sypać do akwarium?
W tym kalkulatorze mikro - czeski film... Mam 50 g chelatu i nie wiem co z tym zrobić... Wczoraj wziąłem na czubek noża i sypnąłem do baniaka... :podwójnie widzę:
_________________
Pozdrawiam
Andrzej
Poprzedni roślinniak 96l bez CO2
Skraj dżungli
Moje Fotografie
  Akwarium: 200 l
 
Darek 



Imię: Darek
Dołączył: 29 Mar 2010
Skąd: Okolice-Rzeszów
Wysłany: 2010-12-16, 09:05   

Max zrobiłem tak, oczywiście przykład
akwa netto 160 litrów. chelat 8% rozmieszany w 500 ml wody i dawka 1ml codziennie,
Musisz wpisać jakie stężenie ma chelat np. 8% lub 10% itd
Potem ile gram chcesz rozpuścić i w jakiej ilości wody, oto rysunek

_________________
Pozdrawiam Darek :)
  Akwarium: 200 Już zalane ,50
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)