FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: zulix
2016-05-28, 19:05
AMAZON2 - komputer akwariowy
Autor Wiadomość
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 44
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2011-11-13, 21:14   AMAZON2 - komputer akwariowy

Mój nowy sterownik nad którym spędziłem już prawie dwa lata

Na wstępie tego tematu chciałbym zaznaczyć, że z wykształcenia jestem elektronikiem nie zoologiem. Moim hobby od pewnego okresu życia stała się akwarystyka, i to właśnie na bazie doświadczeń zebranych podczas obserwacji i utrzymania akwariów doszedłem do wniosku, że wykonam sterownik, który zapewni optymalny komfort i warunki hodowlane dla Waszych podopiecznych.

Amazon II komputer akwariowy - to układ mikroprocesorowy zbudowany z wykorzystaniem najnowszych rozwiązań elektronicznych oraz nowoczesnych technologii. W oparciu o doświadczenia zebrane w trakcie użytkowania różnych sterowników (lub samodzielnej budowy) stwierdziłem, że każdy z tych sterowników posiada pewne wady i zalety. Dołożyłem wszelkich starań, aby zbudować urządzenie, które integrowałoby wszelkie zalety i było wolne od wad.
W trakcie projektowania, wykonania i testów skupiłem się szczególnie na tym, aby urządzenie było jak najbardziej uniwersalne i ergonomiczne, od wyglądu aż po funkcjonalność i co najważniejsze - niezawodność.
W urządzeniu wyeliminowałem zasadnicze wady - które mogą posiadać niektóre sterowniki obecnie występujące na rynku. Bogatszy o wiedzę zdobytą podczas budowy testów i opinie wielu akwarystów używających mojego sterownika AMAZON, zbudowałem jeszcze stabilniejszą platformę, bogatszą o wiele nowych funkcji których nie posiadają sterowniki dostępne na rynku.
Różnorodność realizowanych funkcji oraz możliwość dołączenia modułów dodatkowych sprawiły, że Amazon2 jest obecnie na rynku najlepszą ofertą dla zależności koszty – możliwości. Urządzenie skonstruowałem tak, aby można było w łatwy sposób pozbyć się całego galimatiasu kabli występujących w trakcie podłączania. Zastosowanie dodatkowej listwy umożliwia wyprowadzenie samego sterownika na półkę lub szafkę pozostawiając wszelkie wtyczki i zwój kabli gdzieś w szafce w niewidocznym miejscu.
Użytkownik, dzięki klawiaturze urządzenia oraz zdalnemu sterowaniu (pilot) ma możliwość dokonania wszystkich ustawień, tak aby dostosować parametry do potrzeb mieszkańców.

Listwa podłączana jest do sterownika za pomocą kabla USB, i umożliwia załączanie lub wyłączanie urządzeń w zależności od pomiarów. Sterownik dokonuje pomiarów temperatury i PH w czasie rzeczywistym. Dla pomiaru temperatury w zależności od ustawionego zakresu załącza wyjście grzałki 230V lub wiatrak 12V (wyjście chinch na obudowie sterownika). Dla pomiaru PH w zależności od ustawionego zakresy sterownik załącza elektrozawór 230V lub pompkę natleniającą 230V. Może on sterować dwoma niezależnymi sekcjami oświetlenia A i B 230V oraz diodami LED 12V (wyjście chinch na obudowie sterownika). Ponadto AMZON2 posiada 3 timery sekundowe dobowe z możliwością ustawienia harmonogramu na cały tydzień - na każdy dzień oddzielnie. Timery można wykorzystać dowolnie np Lampa UV Filtr - wyłączanie na czas karmienia, dozowanie nawozów za pomocą pomp perystaltycznych, dodatkowe karmiki 230V itp

Dodatkowe gniazdo MOD służy do podłączenia dowolnego modułu - np. moduł wymyślony na potrzeby użytkownika do dyspozycji jest 6 wyjść/wejść w skrajności można dorobić dodatkową listę na 6 wyjść. Moduły przewidziane jako opcjonalne to: moduł GSM do wysyłania SMS o alarmach lub uszkodzeniach czujnika albo sondy, każdy moduł GSM ma niewykorzystane dwa wejścia do których podłączamy stycznik zwierny - po zwarciu zostaje wysyłany sms np "ochrona wejście 7 zadziałało" w ten sposób możemy chronić np szafkę lub drzwi domu. Moduł GSM posiada w zestawie telefon.
Z innych dodatkowych modułów to moduł auto dolewki czyli uzupełniania wody odparowanej, sterowanie jednym silnikiem krokowym itp
Wszystkie moduły dodatkowe stosuje się zamiennie lub w połączaniu o ile możliwości techniczne na to pozwolą ale wtedy już jest to moduł użytkownika do którego trzeba robić modyfikacje procedur do obsługi oraz zmiany podłączeń.

Faktem jest że istnieje możliwość zbudowania dowolnego modułu realizującego funkcje określone przez użytkownika lub działającego według pomysłu użytkownika - czego nie ma żaden sterownik akwariowy na rynku.







tak wygląda komplet z sondą i buforami







szczegóły opisu są tutaj http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/amazon2.htm
Ostatnio zmieniony przez mirekkon 2011-11-14, 13:43, w całości zmieniany 7 razy  
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
przewa 

Imię: Przemek
Wiek: 29
Dołączył: 23 Gru 2010
Skąd: Rzeszów/Jasło
Wysłany: 2011-11-13, 22:58   

Jaka cena??
 
  Akwarium: 100l
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 44
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2011-11-14, 06:32   

dostępny od nowego roku tak więc na razie cena może być jedynie sugerowana, wszystkich zainteresowanych zapraszam na maila
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 44
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2012-01-03, 07:36   

Witam

do sprzedania posiadam długo oczekiwany sterownik akwariowy AMAZONII

dokładny opis tu http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/amazon2.htm
instrukcja oraz soft do PC do ściągnięcia tu: http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/download.htm

możliwy do zakupienia

http://allegro.pl/amazon-...2032483213.html

lub

http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/sklep.php

Proszę o cytowanie aukcji allegro w formie, która jest podana tutaj: http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=117 - Dżoena
Ostatnio zmieniony przez Dżoena 2012-01-03, 19:51, w całości zmieniany 1 raz  
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
comatose 
cookie monster



Imię: ---
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: ---
Wysłany: 2012-01-22, 19:42   

Prawie 1000zł to strasznie dużo. Ja rozumiem, że ten projekt kosztował Cię kupę czasu i pracy no i kasy, ale chyba dużego zbytu na to mieć nie będziesz. Może wartałoby zrobić sterownik tylko pod co2 bez reszty opcji?
_________________
nie daj się zwieść pozorom http://www.youtube.com/watch?v=iTEi_PlFEWU/
 
 
Alai 
Szczeciński amator dalekich łączności



Imię: Paweł
Wiek: 34
Dołączył: 22 Mar 2010
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-01-24, 19:06   

Wszystko fajnie, cieszy fakt że są jeszcze amatorzy którym chce się takie rzeczy konstruować oraz budować ale prawie 1000zł jest ceną dość wygurowaną szczególnie jak na polskie realia. Oczywiście, testy i egzemplarze testowe kosztują, produkcja na małą skalę jest bardzo droga i dla klienta końcowego zupełnie nie opłacalna.

Gdybym ja coś takiego budował to oparłbym to albo na przemysłowych sterownikach, które nie dość że są przystosowane do wilgoci (np. IP65) to jeszcze dają ogromne możliwości często w dość małych rozmiarach.

Drugim rozwiązaniem mógłby być najzwyklejszy mikro komputer oparty chociażby na płytce Raspberry Pi i odpowiednich modułach USB.. :) a koszt tego pewnie byłby podobny lub niższy niż rozwiązanie przedstawione powyżej a możliwości o wiele większe :)

Pozdrawiam
_________________
Zachodniopomorskie Forum Akwarystyczne
www.akwa.szczecin.pl
 
  Akwarium: Dyskowce: 1100+500
 
dnolek 
Młody wynalazca


Imię: Norbert
Wiek: 34
Dołączył: 27 Lis 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2012-01-24, 19:22   

A ja koledze Mirkowi gratuluje smykałki i cierpliwosci i proponuje skontaktować się ze sklepami zoologicznymi albo firmami za granica albo nawet za wielka wodą ( mowa o USA ) Jezeli byś sprzedawał ten sterownik np do USA i koszt by był ten sam a wiec około 310 USD to chlopie nie jeden człek sie skusi na takie cacko tam.
 
  Akwarium: 240,180, 60, 40
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 44
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2012-01-27, 07:33   

comatose napisał/a:
Prawie 1000zł to strasznie dużo. Ja rozumiem, że ten projekt kosztował Cię kupę czasu i pracy no i kasy, ale chyba dużego zbytu na to mieć nie będziesz. Może wartałoby zrobić sterownik tylko pod co2 bez reszty opcji?


Przecież jest taki sterownik tylko do samego CO2 za śmieszne pieniądze najtaniej na rynku
tu jest jego opis: http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/miniph.htm
kupić można na allegro lub na stronie - zawsze taniej na stronie to chyba oczywiste

a co do drogości AMAZON II to po pierwsze w moim sklepie nie kosztuje 1000zł tylko 899zł
proszę spojrzeć http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/sklep.php

ponadto nie chce być złośliwy w stosunku do konkurencji ale daleko jej do funkcji AMAZON II - chociażby skalar proszę zobaczyć - najnowsza wersja kosztuje 500zł + listwa osobno !! 150zł razem 650zł

moj amazon kosztuje 899zł różnica 899-650=249zł, a dla forumowiczów wysyłka GRATIS wystarczy podać nick

teraz proszę się zastanowić nad funkcjami i wyglądem obu sterowników, a potem jeszcze raz napisać co w amazon II jest takie drogie ... nowe technologie niestety kosztują a tak jak ktoś tu pisze małe ilości są drogie dla klienta - ale czy na pewno?


na zbyt nie narzekam o czym świadczy otwarta działalność gospodarcza :) , wystawiam rachunki i gwarancje na życzenie


Alai napisał/a:

Gdybym ja coś takiego budował to oparłbym to albo na przemysłowych sterownikach, które nie dość że są przystosowane do wilgoci (np. IP65) to jeszcze dają ogromne możliwości często w dość małych rozmiarach.

Drugim rozwiązaniem mógłby być najzwyklejszy mikro komputer oparty chociażby na płytce Raspberry Pi i odpowiednich modułach USB.. :) a koszt tego pewnie byłby podobny lub niższy niż rozwiązanie przedstawione powyżej a możliwości o wiele większe :)
Pozdrawiam


życzę koledze powodzenia .... sterowniki przemysłowe to krocie włożone w hardware, ale to jeszcze nic same czujniki kosztuję 200-300zł i więcej

kolego ja nie urwałem się z choinki siedzę w tym juz kilkanaście lat i mam przeanalizowane pewne warianty, natomiast nie będę budował NIGDY sterownika w oparciu o jakikolwiek komputer - bo nie jestem frajer - za kilka miesięcy piractwo sprawi że pozostanie mi tylko nazwa i autorstwo a zarobek żaden :)


dnolek napisał/a:
A ja koledze Mirkowi gratuluje smykałki i cierpliwosci i proponuje skontaktować się ze sklepami zoologicznymi albo firmami za granica albo nawet za wielka wodą ( mowa o USA ) Jezeli byś sprzedawał ten sterownik np do USA i koszt by był ten sam a wiec około 310 USD to chlopie nie jeden człek sie skusi na takie cacko tam.


dziękuję, ale na razie mam problemy z zaspokojeniem popytu w kraju, wersja angielska softu PC i frimware jest problem stanowi instrukcja bo ma ponad 50 stron a ja czasu nie mam żeby nad tym siedzieć, ale być może za jakiś czas pomyślę nad ebuyem

pozdrawiam
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
Alai 
Szczeciński amator dalekich łączności



Imię: Paweł
Wiek: 34
Dołączył: 22 Mar 2010
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-01-28, 19:26   

I tu mamy różne zdanie na ten temat:)
_________________
Zachodniopomorskie Forum Akwarystyczne
www.akwa.szczecin.pl
 
  Akwarium: Dyskowce: 1100+500
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 44
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2012-12-13, 17:16   AMAZON II

Po kilkumiesięcznych zmaganiach AMAZONII znowu jest dostępny, jak się okazało już w lipcu wysprzedałem cały zapas na rok 2012

zdążyłem przed świętami wykonać kilka sztuk, a więc można już prezencik robić

mam nadzieję że w roku 2013 wystarczy dla każdego ....

polecam http://www.mirekkon.pl/sklep.php

w razie pytań lub wątpliwości dzwoń 503 828 650
Ostatnio zmieniony przez mirekkon 2012-12-13, 17:19, w całości zmieniany 1 raz  
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 44
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2013-04-18, 09:48   

Witam

z okazji 3 rocznicy powstania AMAZON II, która przypada na 1 maja 2013r, postanowiłem ogłosić na zaprzyjaźnionych forach o 3 sztukach tego sterownika w promocyjnej cenie 799zł czyli o 100zł taniej niż cena detaliczna

liczba urządzeń przeznaczonych do sprzedaży w w/w cenie to 3 kompletne sztuki, kto pierwszy ten lepszy

zainteresowanych proszę o kontakt 503 828 650 lub mirekkon@wp.pl

pozdrawiam
mirekkon
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 44
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2013-07-10, 14:21   

Witam

promocja z okazji 3 urodzin już dawno zakończona trwała może pół dnia gdyż zainteresowanie było ogromne

wiele ludzi pytało mnie o niższe ceny, postanowiłem w ramach reklamy przekazać 5 sterowników amazon II których cenę można negocjować tel 503 828 650

nazwałem to WAKACYJNA PROMOCJA i dotyczy ona tylko wybranych forów na których o niej informuję

pozdrawiam
mirekkon
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-09-22, 11:53   

U mnie chłodzenie wygląda tak:


Wcześniej wentylator stał na akwarium (teraz chłodzi wodę w sumpie).
Fajne by było sterowanie napięciem 230V do chłodzenia.
Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że nie ma takiej możliwości.

Może ktoś będzie miał inny system chłodzenia wymagający takiego napięcia (nawet uruchomienie jakiejś przerobionej zamrażarki). Wentylatorki 12V nie zawsze wystarczą lub nie są odpowiednie do rozwiązań własnych.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
OKO 
mu loto



Imię: Marcin
Wiek: 25
Dołączył: 04 Sty 2011
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-09-22, 12:52   

zulix, można dokupić stycznik z cewką na 12V i pod styki główne dać napięcie 230V.
_________________
[132l] "Morskie OKO" http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=17335
  Akwarium: mam
 
cyklista 



Imię: Piotr
Wiek: 45
Dołączył: 11 Paź 2011
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-09-22, 12:56   

Przecież sterowanie napięciem 220jest w większości wiatraków (co prawda skokowe bo zazwyczaj poziom 1-3), teraz tylko trzeba pod te przyciski podłączyć sterowanie czyli np jakieś czujniki temp. które przy 25 załączają 1 bieg przy 27 drugi a przy 29 trzeci maksymalny.
  Akwarium: 100l i inne
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)