FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: zulix
2016-05-28, 20:05
AMAZON2 - komputer akwariowy
Autor Wiadomość
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-09-22, 14:03   

Dla mnie:
OKO napisał/a:
można dokupić stycznik z cewką na 12V i pod styki główne dać napięcie 230V

znaczy mniej więcej jak dla Ciebie:
"można to przeanalizować z łatwością korzystając ze spektometrii sił jonowych..."

Tak, czy siak (w obu przypadkach) wymaga to ingerencji.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2013-09-22, 14:27   

Witam

comatose: po jakimś czasie ...
comatose napisał/a:
Prawie 1000zł to strasznie dużo. Ja rozumiem, że ten projekt kosztował Cię kupę czasu i pracy no i kasy, ale chyba dużego zbytu na to mieć nie będziesz. Może wartałoby zrobić sterownik tylko pod co2 bez reszty opcji?


proszę bardzo: http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=21112


zulix: pasmo spektralne sił jonowych nie ma tu nic do rzeczy :) - wiem każdy zna się na czymś innym,

kolega OKO dobrze napisał, do amazon2 bez ingerencji można podpiąć przekaźnik 12V



zaciski końcówki o numerach 85 i 86 to są końcówki cewki wystarczy je podłączyć do 12V obojętnie jak (uwaga niektóre przekaźniki mają polaryzację + i - zazwyczaj są one opisane)

i już masz sterowanie w momencie podawania 12 V na zaciski 85 i 86 i zadziałania przekaźnika styki 87 i 30 zwierają się jak kontakt elektryczny załączając dowolne urządzenia jakie pod nie podepniesz?

jeśli trzeba jaśniej napisz narysuje schemat itp

w amazon2 gniazdo do sterowania wiatrakiem FAN jest typu audio "chinch" końcówkę można dostać w każdym elektronicznym podłączając wiatrak należy pamiętać o tym że + jest w środku gniazda - standard :)

pozdrawiam
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-09-22, 14:51   

Pewnie można a na pewno można się nauczyć jak można. Czasem jednak są sytuacje, że człowiek kompletnie nie ma pojęcia w danej dziedzinie. Pamiętam że nie chciałam kupować "bebechów" aby samodzielnie złożyć oświetlenie ze świetlówek bo bałem się, że kupię bez sensu, lub źle połączę. Tak jak kwestia mola jest dla chemików trywialna a wśród wielu budzi przestrach tak i dla niektórych osprzęt elektryczny działa tak samo. Gdy już raz zobaczę to problem znika - w końcu z klocków składam też komputery, ale początek jest zawsze taki jak jest.

Czy będę się douczał i montował cewki to jeszcze nie wiem = pasuje to zabezpieczyć przed wilgocią itd... Nie lubię plątanicy kabli i różnych takich - mimo rozwiązania problemu i tak dla mnie jest to "łata" a nie optymalne rozwiązanie. Wiem, że kłopot jest również w tym, że nie można w nieskończoność wydłużać listwy zasilającej sterowanej przez kompa.

Ponieważ było pytanie "czego brakuje w Amazonie" to podałem czego mi brakowało w lecie.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2013-09-22, 17:31   

zulix: jasne dzięki za radę wezmę to pod uwagę

a próbowałeś podłączać wentylatory 12V od kompa są takie 12cmx12cm

sądzę dwa takie wentylatory odpowiednio rozmieszczone zrobią więcej niż ten Twój biurkowy

ostatecznie mogłem zrobić w sofcie taki myk jak z T1, T2 i T3 mogłem zrobić przyłączane (dedykowane wyjście)

a jeśli ktoś naprawdę potrzebuje 230V do sterowania chłodzeniem to można to załatwić jako moduł dodatkowy podłączany do wyjścia FAN do 230V z wyjściem sterowanym 230V

taki moduł u mnieto koszt 50zł lub chwila własnej pracy z podłączaniem przekaźnika
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-10-19, 10:01   

Do tej pory miałem lampy na sterownikach mechanicznych (z lenistwa). Wczoraj wziąłem się za Amazona i podaję kilka kolejnych drobnych uwag, które może się przydadzą przy następnej wersji sterownika (pewnie następna wersja będzie kombajnem marki Bizon ze sterowaniem nawozami, kosiarką zielska i przechwytywaniem rakiet woda-powietrze).

Oczywiście wszystko działa i spełnia swoje zadania więc uwagi są natury drobnych, kosmetycznych... Proszę nie traktować, że to jest wytykanie wad - raczej propozycje udoskonalenia.

1. Ostatnimi laty sporo osób (i ja również) stosują przerwę w świeceniu. Dobrze byłoby jakby to wprowadził do sterownika. Po prostu przy lampach dać np. możliwość zaprogramowania 2 okresów świecenia.
Nadmieniam, że wiem, że są sterowniki 1-3 które to umożliwiają i pod nie się podpiąłem, ale pomyślałem, że może ktoś miałby potrzebę korzystania z tych sterowników "oprócz".

2. W programie sterującym PC chyba drobny bug - po zaznaczeniu korzystania ze sterownika 2 znika możliwość zaprogramowania (opcje szarzeją). Aby to zrobić trzeba "wyłączyć" opcję. Mimo tego i tak działa (no chyba, że ta opcja służy do czegoś innego).

3. "Nie można zrobić urządzenia idiotoodpornego bo idioci są genialni". Spośród Praw Murphiego podoba mi się jeszcze "Jak wszystko inne zawiedzie, sięgnij do instrukcji obsługi...".
Wiem, że leniuchów, czy głupich nie sieją i to ich problem jak sobie coś zrobią, ale Amazon jest nieco drogi więc może celowe byłoby zrobić to co ostatnio Amerykanie - "jedna wtyczka, jedno gniazdko". Chodzi mi o to, że przyłączenie listwy do Amazona odbywa się za pomocą kabla USB, który jest również (w innej konfiguracji) używany do łączenia z komputerem. Złe połączenie wg instrukcji to zniszczenie komputera. Może przyłącze Amazon-> listwa zrobić innymi wtyczkami? :P Są tacy (to nie żart) co najpierw łączą a potem czytają.

4. Po zaprogramowaniu timerów na sterowniki uniwersalne 1 i 2 za czort nie chciało mi działać. Zobaczyłem po chwili, że mam czas 0:05, czyli wyzerował mi się zegar. Oczywiście przepinałem sprzęt więc prondu nie bywało, ale sprzęcich posiada bateryjkę. Wygląda, że się skończyła. U mnie były to lampy więc zauważyłem ale u kogoś może to być coś innego i będzie mu działać odwrotnie "dzień-noc". Sporo elektroniki po połączeniu pyta o datę. Może warto zrobić takie zabezpieczenie z piszczeniem buzzerem "sprawdź zegar" gdy po włączeniu Amazon ma godzinę zerową albo od razu wejście do opcji "ustaw zegar"?

P.S. Jak nie wyjmę zepsutej bateryjki to coś grozi sprzętowi? A jak wyjmę, czy muszę włożyć nową, czy gniazdo może być puste?
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2013-10-19, 12:17   

Jaro: nie rozumiem ni w ząb punktu 2.

beteryjka nie powinna tak szybką paść zwykle działa kilka lat, można ją wyciągnąć z gniazda i włożyć nową, jeśli będzie ta stara nic się nie stanie, jak weźmiesz na spotkanie w którąś niedziele to Ci to zrobię expresem, bez czekania tylko przypomnij mi tuz przed spotkaniem

dzięki za uwagi, jakieś felery muszą być :)
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-10-19, 18:32   

mirekkon napisał/a:
nie rozumiem ni w ząb punktu 2.

Jak mi się będzie chciało podpiąć netbooka do amazona to pokażę screeny.

Z tą bateryjką to też mnie zdziwiło. Chyba sprzęt ma nie więcej niż 1,5-2 lata, ale czasem to różnie bywa - może nawet coś nie łączyć - ostatnio miałem tak z zegarkiem, że kupiłem nowe bakterie i wydłubując starą sprawiłem, że zegarek zaczął działać, czyli coś drgnęło.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-10-25, 20:56   

Przy kontakcie osobistym wyszło, że nie czytałem dokładnie instrukcji - tu biję się w pierś, choć niezbyt wstydzę :) .
Stąd punkt 2 nie istnieje - źle rozumiałem o co chodzi. A więc jest tak jak sugerowałem:
Cytat:
chyba, że ta opcja służy do czegoś innego

Tak właśnie służy do czego innego i jest to logiczne jak się wie do czego służy :)

Przy okazji dziękuję za konsultacje osobiste i osobiste wyjaśnienie różnych innych wątpliwości.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2013-12-01, 19:58   

JAro: np ... czasami warto poczytać instrukcję, tym bardziej że naprawdę przystępnie starałem się pisać :)

przypominam że do Mikołaja dla podforaków amazon II po 820zł z wysyłką czyli dokładnie 100zł taniej, przy czym każdy użytkownik forum może nabyć tylko jedną sztukę, promocja nie dotyczy osób które chcą zakupić np 5 sztuk, hurtowe zakupy proszę zgłaszać na maila
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-08-24, 16:02   

Dzisiaj przetestowałem wspólpracę Amazona z elektrodą zespoloną pH - EPS-1 http://www.pol-aura.pl/el...s1-p-49148.html firmy Elmetron http://www.elmetron.com.pl gdyż taką mam przy pH-metrze w pracy.

Elektroda bardzo szybko i dobrze się skalibrowała. Porównując elektrodę Hydrometu różnica jest taka, że po upływie 5 minut od początku kalibracji w tamtej jeszcze skakały "cyferki RAW". Tutaj praktycznie już nie. Oczywiście zapewne nie jest to wyznacznikiem czegokolwiek. Elektroda jednak dużo szybciej reagowała na zmiany pH niż poprzednia i nieco szybciej się stabilizował pomiar. Nie ma to znaczenia podczas sterowania pH do czego służy sterownik a może tylko przy szybkich pomiarach do czego Amazona raczej się nie używa.

Niestety elektroda jest droższa niż dedykowana i prawdopodobnie nie podlega regeneracji.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)