FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dozownik / Timer sekundowy od Mirekkon
Autor Wiadomość
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-12-08, 16:14   Dozownik / Timer sekundowy od Mirekkon

Zaczynam test pięciokanałowego sterownika sekundowego marki "mirekkon" :) który został mi bezpłatnie udostępniony przez twórcę do testów. Zdecydowałem, że sterownik pójdzie na cele forum, tj. zostanie zlicytowany aby pokryć część kosztów jakiejś imprezy (np. Mikołajek) na forum. Niestety nie mogłem zrobić pełnego testu (brak osprzętu) więc licytacja odwlecze się jakiś czas.

Sterownik ten powstał w wyniku wspólnej dyskusji na forum dotyczącej próby zbudowania systemu do dozowania nawozów i innych płynów w miarę tanio i funkcjonalnie: http://podforak.rzeszow.p...p=200361#200361
Wstępny pomysł był taki, aby sterownik uruchamiał urządzenie na określony czas co przy wykorzystaniu np. pomp perystaltycznych pozwala na bardzo dokładne sterowanie ilością dozowanych cieczy (nawozów, uzdatniaczy, lekarstw, chemii "morskiej", innego badziewia...).

W dyskusjach ustaliliśmy, że liczba kanałów sterownika (timerów) zostanie ustalona na 5 (sterownik na 3 byłby tylko minimalnie tańszy). Każdy z kanałów będzie mógł być zaprogramowany na tyle pozycji czasowych ile się da, tj. będzie to zależeć od możliwości technicznych. Wahała się tu idea mniejszej liczby programowanych pozycji przypadająca na kanał kosztem długości czasu przez który w sposób ciągły uruchomione urządzenie podające nawóz. Wygrała opcja większej ilości zaprogramowanych pozycji bo wydłużenie czasu można osiągnąć przecież zaprogramowaniem większej liczby pozycji. Przez to czas uruchomienia urządzenia jest opisany jednym bajtem. Po uwzględnieniu tego wszystkiego koledze udało się upchnąć 5 kanałów (timerów), każdy posiadający możliwość zaprogramowania 24 pozycji z których każda może działać 250 sekund. Oczywiście w trakcie "giełdy pomysłów" pojawiły się i dalsze funkcjonalności jak np. ręczne wyzwolenie dozowania płynu i to w 2 wersjach, wersji podającej płyn przez określony czas i wersję podającą nawóz w trakcie trzymania określonego przycisku. To wszystko znajduje zastosowanie gdy chcemy dodać więcej cieczy bo robimy testy, brakło prądu itd. Gdy zajmujemy się nawożeniem i chcemy zawiesić działanie jednej linii nawozowej to jest to również proste do zrealizowania - kilka kliknięć i dany timer przestaje działać aż do momentu jego włączenia.

Automatyka została profesjonalnie zrobiona przez naszego kolegę i producenta różnych systemów automatyki dla akwarium (np.komputera Amazon, czy kontrolerów pH). Stąd pozwolę sobie skorzystać z linku do jego fotografii i pokazać, że sterownik wygląda tak:

Dopełnieniem do sterownika mają być pompy. Nie miałem pomp perystaltycznych ale kol. pkucaba z W-wy próbował już zastosować pompy od spryskiwaczy. Idąc jego tokiem prac postanowiłem to zrobić bardziej obficie. Do tłoczenia cieczy można tez używać popularnych brzęczyków, butli CO2 kontrolowanych elektrozaworami itp. tj. pneumatycznie dając pewne ciśnienie gazu do szczelnie zamkniętej butelki z nawozem. Takich testów nie będę robić bo konstrukcja wcale nie wyjdzie najtańsza ale czasem, można rozważać tego typu konstrukcje.

Pierwsza część testu to zatem sterowanie pompami do spryskiwaczy. Drugą część testu zrobię gdy będziemy mieć dostęp do odpowiednich pomp perystaltycznych.

No to zaczynamy
Na początek inwestycje:
W rozmowach na forum jak również w informacjach znalezionych na necie padło, że "zwykła" pompa do spryskiwaczy pobiera prąd od 2,5 do prawie 4 A. Ponieważ zasilacz "firmowy to 1,2 A należałoby szukać pompek jak najsłabszych. Niestety dane te trudno gdziekolwiek znaleźć i stąd w sklepach nikt nic nie wie. Loteryjka. W jednym sklepie sprzedawca sprawdził mi na sucho losowo wybraną pompkę (za 28 zl). Pobór prądu ok. 0,9 A. W naszych zastosowaniach pompa nie musi przepychać cieczy przez długie rury i potem przez wtryskiwacze. Założyłem więc że pompy nie będą brać dużo więcej niż na sucho bo nie będą bardzo obciążone. Ponieważ w sklepie ceny mnie nie satysfakcjonowały kupiłem "czystą chińszczyznę" do Audi A8: http://www.allegromat.pl/aukcja147382 po 9 zł/szt. i dodałem 3 zaworki zwrotne do cieczy http://www.allegromat.pl/aukcja147381 po 5 zl/szt. Aby w trakcie testów nie płakać kupiłem asekuracyjnie od razu zasilacz na 5A: http://www.allegromat.pl/aukcja147383
Kryterium doboru pompek do spryskiwaczy była cena i konstrukcja. Jak się dalej okaże zakup był w zasadzie udany.

Pompka, kabelki, złączki, zaworki przeciwzwrotne:

plus węże, lutownica, cyna, kalafonia... i mamy głowicę wkładywalną do butelki:


Konstrukcja pompki jest taka, że można nawiercić odpowiedni otwór w nakrętce,wsunąć koniec pompki, nałożyć wąż i w sposób pewny zamocować ją na butelce po wywierceniu oczywiście odpowietrznika. Ja robiłem tylko test więc okleiłem połączenie butelki i pompki taśmą klejącą (takie prowizorki co potem działają latami :P ale nie chciałem psuć nakrętek).
Zestaw testowy wyglądał więc tak:

Akwarium dla zabezpieczenia mienia prywatnego w okolicy dozowników :D

Test
1. Menu. Nie byłem obciążony instrukcja obsługi czy filmikami (Prawo Murphiego - "Jak wszystko inne zawiedzie sięgnij do instrukcji obsługi"). Wydaje mi się, że przez to mogłem sprawdzić ergonomię menu urządzenia. Po początkowym kombinowaniu "do czego służą klawisze" doszedłem do biegłości. Według mnie wszystko jest ładnie i schludnie poustawiane. Nie widzę potrzeb zmian czegokolwiek.

2. Pompki. Po ustawieniu losowo 8 s pompa wylała mi prawie wszystko co miałem w butelce :( - wydajność była za duża. Hałas pomp jak przy zapalaniu silnika auta :P więc lepiej nie dawać dozowania w nocy. Kolejne testy robiłem z ustawieniem na 1 s. Pompki podawały różne objętości - tu minus dla producenta pompek.
Przestawiałem pompki miejscami aby stwierdzić, czy to nie wina sterownika. Oczywiście po zmianie "kabelków pompy działały tak samo - nie zależało to od sterownika. Dalej badałem powtarzalność. I tu "plus ujemny" :P dla producenta pompek. Dlatego plus bo 2 pompki były bardzo powtarzalne, minus bo 1 nie była:
I pompka - 38, 38, 38, 39, 38
II pompka - 35, 30, 38, 32, 28
III pompka - 28, 28, 28, 28, 28
Planując wykorzystanie pompek należy więc zwrócić uwagę na to, że dobrze byłoby wybrać zestaw z większej liczby egzemplarzy pompek aby mieć je powtarzalne (różne objętości nie stanowią problemu bo można przeciez policzyć co trzeba w kalku zulixa).

3. Wielkość porcji cieczy. Tu nie było większej możliwości zmian objętości. Praktycznie zestaw nadawałby się do stosowania albo w dużych akwariach albo bardzo rozcieńczonych nawozów. Taka wydajność pomp pozwalałoby nawozić jakieś 3 tygodnie z butelek 1 litrowych. Nie każdy ma miejsce na 3-5 butelek przy akwarium więc może to być spora wadą. Obecnie jeśli musimy zmienić nawożenie to raczej musimy zmienić nawóz - trudno byłoby zmienić wielkość dawki o np. 10% :( bez lania litrami nawozów w ciągu tygodnia.

4. Prądy. Potwierdziło się, że pompka jest słabo obciążona więc nie wymaga dużego natężenia prądu - wypływ cieczy był bowiem swobodny. Stąd kilkunastokrotne przełączanie pompek i tłoczenie nawozów nie stanowiło dla zasilacza problemu. Egzemplarz testowy poddałem też próbie obsługi 2 pomp w jednym czasie na standardowym zasilaczu. Mam mocniejszy zasilacz, ale test to test - ustawiłem ten sam czas dla 2 pompek przy zasilaczu 1,2 A. Byłem wysoce zadowolony bo ze sprzętu nie poszły iskry, pompy nie odleciały, zasilacz nie eksplodował. Układ zachował się w taki sposób, że najpierw zadziałała 1 pompa i natychmiast po niej druga. Nie mogłem się pomylić w ustawieniach i ustawić różnych czasów uruchomienia pomp, bo nie ma opcji sekundowego ustawiania (tylko minutowe) więc sprzęt zadziałał tak jak powinien. Jest to o tyle ważne, że przy 5 timerach po 24 nastawy trudno chyba byłoby czasem nie zaprogramować tego samego czasu dla różnych urządzeń.

Podsumowanie subiektywne, czyli moje:
- menu wręcz idealne,
- Przy tak dużej możliwości nastawów bardzo przydała mi się opcja kasowania nastawów, czyli zerowania timerów gdyż w testach jak to w testach - próbuje się dużej ilości różnych kombinacji,
- funkcjonalność przekraczająca moje potrzeby, ale zawsze lepiej mieć sprzęt mający pewien "nadmiar mocy" więc te 5 timerów z 24 nastawami to ideał - duży plus,
- sterownik nadaje się do niskobudżetowych zastosowań (koszt pompy do spryskiwaczy + zaworka zwrotnego - 15 zł bez wysyłki) ale wtedy może się okazać, że pompy sa za mocne i lepiej byłoby gdyby dało się zrobić 2 wersję sterownika z programowaniem powiedzmy co 0,5 a może nawet 0,2 s (choć tu już chyba za mało, aby pompy zaskoczyły i były powtarzalne). Nie wiem jak to z punktu widzenia oprogramowania - czy dałoby się zmniejszyć krok na "choćby co 0,5 s").

Reasumując sprzęt jest świetny. Bawilem się nim jak dziecko :) Czekam aż będą dostępne pompy perystaltyczne na które będzie mnie stać - wtedy zminimalizuje się wielkość dawek, hałas i pobór prądów. Rozszerzy więc funkcjonalność nawożenia.

Dalsze informacje o sterowniku, instrukcja obsługi itd na stronie producenta: http://www.mirekkon.pl/dozownik.htm

P.S. Jak będzie kłopot z umotywowaniem zakupu przed żoną to można zakupić doskonały sterownik do lampek choinkowo-świątecznych a potem przypadkowo zauważyć, że przyda się on nam i po Świętach...
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 68
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2013-12-08, 16:39   

zulix napisał/a:
Tu nie było większej możliwości zmian objętości

Do pełni sukcesu potrzeba na końcu kroplowniki ogrodowe 2l/h zamiast zaworków zwrotnych :D
  Akwarium: 350, 250
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-12-08, 16:43   

No wtedy może by pompki brały większą moc. Jak tam u Ciebie?
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 68
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2013-12-08, 16:49   

Bez kroplowników przy spryskiwaczach nie da rady
  Akwarium: 350, 250
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2013-12-08, 17:06   

Witam

Dziękuję bardzo za poświęcony czas i rzetelne testy, bardzo miło słyszeć pozytywne opinie na temat tego co się zrobiło.

0,5 sek dałoby się zrobić ale nie wiem czy to ma większy sens, kolega Janusz dobrze kombinuje, wydaje mi się że jakiś tłumik przepływu cieczy zdałby egzamin i zniwelował brak powtarzalności pomp, lub nawet taki powietrzny zaworek regulacji bąbelków z pompki natleniającej - do testów rzecz jasna a na stałe kroplowniki są najlepsze bo mają określoną przepustowość na godzinę, a co za tym idzie można bardzo dokładnie to poustawiać.

Optymalne przepustowości kroplowników to 3,6l/h oraz 1,8l/h co daje odpowiednio 1ml/s oraz 0,5ml/s.

Czekamy z niecierpliwością na pompy perystaltyczne z Chin, zobaczymy jaka będzie cena i jakość tego towaru. Niestety nie mam wpływu na czas realizacji jak pisałem i mówiłem wielokrotnie.

Połączenie sterownik Timerx5 + pompy perystaltyczne wydaje się być optymalnym zastosowaniem, może ktoś z posiadaczy timera skusi się na zakup pomp i przetestuje wtedy będziemy wiedzieli więcej.

Jeszcze raz dziękuję za testy i wnioski odnośnie pomp od spryskiwaczy - już wiemy więcej na ich temat, może znajdzie się jakiś inny model który będzie chodził lepiej. W końcu 9 zł za sztukę - nie ma co wymagać jakości - dobrze że w ogóle chodzą :)

Pozdrawiam
Mirek
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 68
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2013-12-08, 17:15   

mirekkon napisał/a:
kolega Janusz dobrze kombinuje

Ja nie kombinuje, mam tak zrobione .Żaden ze znanych mi patentów na wtryskiwaczach nie chodzi bez kroplowników
  Akwarium: 350, 250
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2013-12-08, 17:42   

a ile płaciłeś za taki kroplownik? i czy wiesz jakiej wydajności (przepustowości) występują?

dla kolegi Grzegorza nick: Eqilibrum powstało nowe oprogramowanie dla timera

wersja Timerx5w - oznacza timer pięciokanałowy z możliwością ustawienia dowolnej godziny włącz i dowolnej godziny wyłącz z dokładnością minutową, pięć programów dla jednego timera (kanału) z harmonogramem tygodnia rzecz jasna, menu 3 pozycyjne podobne do timera sekundowego, ręczne włączanie i ręczne wyłączanie - wszystko chodzi identycznie tylko nastawy inne :)

krótki filmik: https://www.youtube.com/watch?v=6PVkueUIuQo

do tego dorobiłem listwę 230V która jest połączona taśmą:





_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 68
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2013-12-08, 17:55   

17 zł. za 10 szt 2l/h

http://www.allegromat.pl/aukcja130503
  Akwarium: 350, 250
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-12-08, 19:36   

mirekkon napisał/a:
...jakiś tłumik przepływu cieczy zdałby egzamin i zniwelował brak powtarzalności pomp,

U mnie zawór zwrotny wystarczająco dobrze spełniał zadanie. Nie wiem, czy przy dławieniu pompy dawałyby tą sama ilość. No i pewnie zwiększyłoby pobór prądu.
debrzyna napisał/a:
Bez kroplowników przy spryskiwaczach nie da rady

Jak widać da rad, ale może nie jest to takie wygodne jakby było.
debrzyna napisał/a:
17 zł. za 10 szt 2l/h

http://www.allegromat.pl/aukcja130503

Szkoda, że mi umknęło jak pisałeś o tym bo kilka dni temu zamawiałem u tego sprzedawcy inne gadżety - mogłem dołożyć do testów - jak ktoś ma w Rz. to jakby podrzucił to zamontowałbym sprzęt jeszcze raz (nie rozlutowywałem połączeń).
mirekkon napisał/a:
0,5 sek dałoby się zrobić ale nie wiem czy to ma większy sens

Ja nastawiam się na pompy peryst. więc raczej nie będę używał pompek do spryskiwaczy a wtedy nieco by pomogło choć kto wie, czy po 1 s dawałby 2x tyle co w 0,5 s - śmiem wątpić. Tak czy siak w tym systemie najlepiej sterować stężeniem nawozu.
mirekkon napisał/a:
dla kolegi Grzegorza nick: Eqilibrum powstało nowe oprogramowanie dla timera

Kilka różnych wariantów softów i mamy kilka odmian sterownika ;) - szkoda, że zmiana softu wymagałaby raczej większych inwestycji.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2013-12-08, 20:14   

to znaczy że kroplowniki są tanie, można spokojnie zamiast zaworków użyć

Jaro: nie będziemy zmieniać softu, po prostu jedni kupują Timerx5 a inni Timerx5w

w sumie można by nawet pomyśleć o połączeniu wersji, ale wtedy znowu soft gigant, a to koszty są, lepiej dwie wersje, cena timera bez listwy taka sama w obu wersjach listwa dodatkowo 60zł, chociaż nie skory jestem do listew (modułów wykonawczych)

może znajdę w końcu wolną chwile i sam zakupię sobie takie pompki i kroplowniki i się pobawię w testy, no i obudowa czeka już miesiąc na to żeby ją w końcu wyciąć i włożyć microPH i timerx5 - czasu nie ma niestety na nic
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
pkucaba 

Imię: Piotr
Dołączył: 11 Mar 2012
Skąd: W-wa
Wysłany: 2014-02-03, 22:35   

debrzyna napisał/a:
Żaden ze znanych mi patentów na wtryskiwaczach nie chodzi bez kroplowników


Potwierdzam do pompki musi być kroplownik. Wtedy mamy dość dobrą dokładność i powtarzalność.

zulix, gdy założysz kroplowniki będziesz zadowolony...

Kroplowniki gardena 2l/h z kompensacją ciśnienia
O ile dobrze pamiętam...
5ml - ok. 7sek
10ml - 12 sek

Jutro mogę sprawdzić... Ale jakoś te pierwsze 5ml potrzeba troszeczkę więcej czasu. Zapewne pompka musi wytworzyć ciśnienie w układzie.
 
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-02-04, 08:09   

pkucaba napisał/a:
Potwierdzam do pompki musi być kroplownik.

Sprzęt już mam - teraz tylko muszę znaleźć czas, aby na nowo to podpiąć i przetestować.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 68
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2014-02-04, 08:20   

zulix,
Tylko dobrze je załóż. Ja pierwszy raz założyłem odwrotnie i dwie godziny myślałem co sie stało .i pamiętaj że to ma być ciasno założone a najlepiej czymś zabezpieczone
przed spadnięciem
_________________
http://www.fabrilia.pl/
  Akwarium: 350, 250
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-02-04, 08:26   

debrzyna napisał/a:
pamiętaj że to ma być ciasno założone a najlepiej czymś zabezpieczone przed spadnięciem

Tak zdaję sobie sprawę. Wiem, że ciśnienia tam są solidne i pompa zaraz wysadzi mi węże jak tego nie zrobię. Muszę albo skoczyć do "Tubes" po zaciski na węże, albo po prostu okręce je drutem.
Muszę jeszcze kupić obudowę sterownika aby po testach od razu zamontować do akwarium. Będą potrzebne jeszcze półeczki, uchwyty itd.,czyli sumarycznie zapowiada się dzień roboty. Miałem plany na urlop co go miałem kilka dni temu, ale choroba dziecka zmieniła je diametralnie :(
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-02-22, 21:41   

Obiecany dalszy ciąg testu...

Wreszcie dałem radę zrobić sobie zestaw do nawożenia z wykorzystaniem sterownika, pompek od spryskiwaczy, kroplowników Gardena i rurek.
Zaczęło się od dziur na wejście pompek i odpowietrzników. Nie chciało mi się wiercić więc skorzystałem z rozgrzanych gwoździ o różnych średnicach. Wyszło tak:

Po włożeniu pompek do dziur wciśnięto też rurki:

No i czas na testy wodą:

Wyszło mi 5 ml na 10 sekund. Całkiem wygodna liczba.
No i po zamontowaniu całości nad sumpem:

Na razie rurki odpływowe są nonszalancko wrzucone do sumpa. Sztywność nie pozwala im na tańczenie podczas dozowania. Oczywiście nawóz powoli ścieka do sumpa (rurka nie jest cała zalana nawozem). Dozowanie dzienne nie jest precyzyjne, ale w dłuższym przedziale nie ma to już znaczenia. Kolejne nawozy daję też do innych części sumpa. Nie mieszają się one od razu po wlaniu tak jak było to wtedy gdy lałem ręcznie.
Sprawdzałem powtarzalność pomp z kroplownikami - idealna. Nie szukam więc już tanich pomp. Do moich zastosowań są zbędne. Na pewno jednak są głośne i wymagają podawania większych ilości cieczy. Stąd nie będą idealnym rozwiązaniem dla każdego.

Wniosek końcowy
Sterownik Mirka pięknie działa. Mimo dławienia pompy (zwiększonego poboru prądu) układ dawał radę na standardowym zasilaczu ale oczywiście nie programuje tej samej godziny dozowania. Czas 1 porcji dozowania był ustawiony maksymalnie na 20 s. Przy przepłukiwaniu rurek po testowej wodzie możliwość uruchomienia sterownika ręcznie była doskonałym rozwiązaniem. Ergonomiczność nadal uznałem za wzorcową. W chwili obecnej nie widzę jak można byłoby bardziej usprawnić sterownik.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)