FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Glony w akwarium POMOCY !
Autor Wiadomość
spartiata89 

Imię: Mati
Wiek: 29
Dołączył: 21 Sty 2013
Skąd: Kańczuga
Wysłany: 2013-02-23, 13:54   Glony w akwarium POMOCY !

Witam mam problem z glonami (nitkami) obrosły mi rośliny i szyby w akwarium do tego pojawiają się już białe glony na kamieniach w przybliżeniu zdjęc zobaczycie.

-litraż akwarium - 112l
-ile czasu istnieje akwarium - ok 1,5 miesiąca
-obsada 2 gurami złote, 2 kosiarki, glonojad zbrojnik, 2 ramirezki, 4 skalary
-ogrzewanie/ 26-27 stopni
-pokarm(podawany w ilości by ryby jadły mniej niż 1 minutę )
-podmiany ( każdego tygodnia 10 litrów, woda na zamianę ostana tydzień czasu )
- filtracja HW-302
-oświetlenie (2 świetlówki po 18 W )

<Usunięto nieaktywnego linka - zulix>
<Usunięto nieaktywnego linka - zulix>
<Usunięto nieaktywnego linka - zulix>
<Usunięto nieaktywnego linka - zulix>
Ostatnio zmieniony przez zulix 2015-10-20, 20:25, w całości zmieniany 6 razy  
  Akwarium: było 48l jest 112l
 
Łoren 


Imię: Robert
Wiek: 48
Dołączył: 16 Lis 2009
Skąd: Rzeszów -Krasne
Wysłany: 2013-02-23, 14:27   

Pierwszy problem tkwi na pewno w podłożu - na 99% ten żwirek który masz zatwardza wodę , do tego jeszcze częściowo czymś barwiony - nie wiadomo co wydziela do wody. Podłoże na 100% do wymiany. Ale zapewne to nie jest jedyny powód złej kondycji roślin i wysypu glonów. Żeby cokolwiek więcej powiedzieć opisz dokładnie zbiornik według schematu : Każda informacja ma znaczenie !
1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)-
2.Litraż i wymiary akwarium -
3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)-
4.Jak długo świecisz (ile godzin)-
5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa
6.Filtracja -
7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) -
8.Ozdoby (jakie)-
9.Rośliny (ile,jakie)-
10.Ryby - obsada (jw.)-
11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)-
12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )-
13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)-
14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe -
15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ?
16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu?
17.Fotka całego zbiornika i fotka detali -
Opis problemu-
_________________
Łoren akwarystyka to choroba postępująca:)
  Akwarium: 50L 500l start
 
spartiata89 

Imię: Mati
Wiek: 29
Dołączył: 21 Sty 2013
Skąd: Kańczuga
Wysłany: 2013-02-23, 14:44   

1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)- 07.01.2013
2.Litraż i wymiary akwarium - 112 litrów - Wymiary 80x35x40 cm (dł x szer. x wys.)
3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- świetlówki typu T8 2x18W 6500K
4.Jak długo świecisz (ile godzin)- średnio od 9.00 do 22.30
5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa - żwirek (różne wymiary) plus torebka żwirku kolorowego (żwir kwarcowy, barwnik)
6.Filtracja - filtr HW-302 + napowietrzanie (kamień napowietrzający włączany raz na 2-3 dni)
7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) - OGÓLNY
8.Ozdoby (jakie)- łupka kokosa, ceramiczny wulkan, kamienie rzeczne
9.Rośliny (ile,jakie)- Echinodorus Roter Leopard, Kryptokoryna ?, kabomba, i 2 trawy których nazwy nie pamiętam.
10.Ryby - obsada (jw.)- 2 gurami złote, 2 kosiarki, 4 skalary, glonojad zbrojnik, 2 ramirezy
11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- raz w tygodniu po 10 litrów. Ostatnia podmiana wczoraj.
12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )- NIE
13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- NIE
14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe - pH to 8-8,5 reszty testów nie posiadam (wyczerpały się)
15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? Raczej nie
16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? Ryby karmione pokarmem w płatkach (tropical SUPERVIT) jedzą 2 razy dziennie w dawkach do 1 minuty zjadania, pokarm niestety i tak zawsze zostaje
17.Fotka całego zbiornika i fotka detali -
Opis problemu- glony na roślinach, kamieniach, szybie akwarium, białe glony na podłożu ?
Zdjęcia całego akwa.



Zarchiwizowano zdjęcie/a na serwerze forum - zulix
Ostatnio zmieniony przez zulix 2015-10-23, 15:47, w całości zmieniany 9 razy  
  Akwarium: było 48l jest 112l
 
Łoren 


Imię: Robert
Wiek: 48
Dołączył: 16 Lis 2009
Skąd: Rzeszów -Krasne
Wysłany: 2013-02-23, 15:52   

Wiemy już cokolwiek - niewiadomą pozostaje światło - chodzi o dokładny symbol oznaczenie świetlówek - niektóre rodzaje świetlówek emitują światło widzialne przez nas, niestety dla roślin bywa ono zupełnie nieprzydatne. Tu może tkwić pierwszy problem
Drugi - podłoże - jest całkowicie jałowe i dla roślin stanowi wyłącznie miejsce kotwiczenia - do niczego więcej im nie służy - poczytaj wątek http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=20
Żeby sprawdzić czy żwirek który masz nie zatwardza wody powinieneś wykonać próbę kwasową - wyjmij kilka kamyczków , dokładnie umyj , wysusz , możesz rozbić na drobniej młotkiem i wsyp do jakiegoś małego kieliszka - wlej octu i obserwuj - jeśli zacznie się pojawiać jakieś bomblowanie , syczenie , pojawią się pęcherzyki gazu będzie to oznaczać że żwirek do akwarium ogólnego się nie nadaje. Wyraźniej będzie widać kiedy użyjesz preparatu aquacid Ph- (minus) (3-4zł w sklepach akwarystycznych) - tu uwaga - jest to mieszanina stężonych kwasów - trzeba zachować ostrożność.
Kolejny problem - karmienie ryb - trzeba dawać im zdecydowanie mniej - zalegający pokarm na dnie akwarium powoduje skoki w poziomie NO3 - przy niskim fosforze (PO4) pojawiają się glony . Karmienie ryb do korekty.
Kolejna rzecz to zbyt mała ilość roślin na start akwarium - powinno być ich kilka razy więcej - najlepiej kupić rośliny szybko rosnące - rogatek , różdżyce itp - pochłaniają nadmiary NO3 i pomagają ustabilizować akwarium w początkowym okresie.
Podmiany wody - za małe - min 20% objętości raz w tygodniu.
Poczytaj także wątek - http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=17834 Opis jak prawidłowo wystartować zbiornik roślinny czy ogólny.
Moim zdaniem bez prawidłowego restartu się nie obejdzie - ze względu na podłoże jakie masz - próby ratowania tego co jest moim zdaniem nie mają większego sensu.
Można spróbować zaaplikować kulki gliniane pod korzenie roślin , ewentualnie próbować nawożenia - nie mniej jednak szanse na sukces są marne w tym stanie. To oczywiście moje zdanie - być może ktoś podpowie jeszcze coś innego.
_________________
Łoren akwarystyka to choroba postępująca:)
  Akwarium: 50L 500l start
 
spartiata89 

Imię: Mati
Wiek: 29
Dołączył: 21 Sty 2013
Skąd: Kańczuga
Wysłany: 2013-02-23, 16:03   

Dziwne bo podłoże jeżeli chodzi i żwirek mam ja i moi znajomi którzy mają akwaria i raczej nie ma problemu z roślinami (dobrze się rozkorzeniają rosną itd) może po prostu wina glonów które je "obsiadły". Mam pomysł a gdybym kupił zięmię ogrodową zrobił restart akwa i pod żwir wsypać ziemię ?

Zaraz sprawdzę co z tym żwirem Twoim sposobem :)

Jeżeli chodzi o żwir 100 % dobry, zresztą żwir kupowałem w sklepie akwarystycznym to nie powinno z nim być problemu. Może mało roślin ?


Co do roślin powiem szczerze że rośliny się zakorzeniły i rosną ciągle wypuszczają nowe pędy itd więc czy jest sens zmieniac ogólnie podłoże ? czy po prostu dosypać przy najbliżesz okazji pod żwir ziemi ogrodowej ?
Ostatnio zmieniony przez spartiata89 2013-02-23, 16:34, w całości zmieniany 2 razy  
  Akwarium: było 48l jest 112l
 
Łoren 


Imię: Robert
Wiek: 48
Dołączył: 16 Lis 2009
Skąd: Rzeszów -Krasne
Wysłany: 2013-02-23, 16:27   

Glony nie biorą się znikąd - ich "obsiadanie" jest spowodowane najczęściej kilkoma czynnikami - podstawowym jest zła kondycja roślin wyższych - jeśli rośliny wyższe nie mają zapewnionych optymalnych warunków wzrostu to przestają rosnąć , potem zaczynają obumierać a ich miejsce zajmują glony (to też rośliny tyle że niższe) - maja o wiele mniejsze wymagania . Czynniki sprzyjające rozwojowi glonów - najważniejsze z nich - , niewłaściwe światło , niewłaściwe podłoże , niewłaściwe parametry wody - tu w grę wchodzą przede wszystkim złe proporcje azotanów do fosforanów (NO3 i PO4) ,
_________________
Łoren akwarystyka to choroba postępująca:)
  Akwarium: 50L 500l start
 
spartiata89 

Imię: Mati
Wiek: 29
Dołączył: 21 Sty 2013
Skąd: Kańczuga
Wysłany: 2013-02-23, 16:37   

i co mnie jeszcze ciekawi dlaczego tych glonów nie ma na liściach kryptokoryny tylko sa na liściach kabomby i trawy ?
  Akwarium: było 48l jest 112l
 
Markiz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-23, 16:43   

za dużo ryb za mało roślin i azocik daje znać-wsadzić wywłócznika i jakieś coś szybko rosnące i powinno być po krzyku
 
 
spartiata89 

Imię: Mati
Wiek: 29
Dołączył: 21 Sty 2013
Skąd: Kańczuga
Wysłany: 2013-02-23, 16:45   

Tak zrobię :) dokupię jeszcze roślin.
  Akwarium: było 48l jest 112l
 
kali555 
szaman


Imię: Bartek
Wiek: 33
Dołączył: 02 Sie 2011
Skąd: Łańcut
Wysłany: 2013-02-24, 10:52   

Dorzucę od siebie kilka uwag. Mało roślin, pokarm zalega, skacze No3. Światło podejrzewam, że od producenta, standardowo 2 x 18W. To wystarczające światło, żeby prowadzić ładne akwarium typu Lt (bez dodatkowych bajerów jak CO2 i mnóstwo sprzętu plus dodatkowe nawożenie. Jedyny najtańszy sposób, który przychodzi mi do głowy, to dorzucenie ziela. Dlaczego? Tak jak kolega Markiz pisał, wyciągnie z wody nadwyżki nawozowe. Kieruję się dewizą w stosunku do glonów: jeśli rośliny rosną, a pojawia się glon, to znaczy, że są nadwyżki, a jeśli przestają rosnąć to znaczy, że czegoś im brakuje i wchodzi w akcję glon, bo jemu do wzrostu potrzeba bardzo niewiele. Dorzuć ziela ile tylko możesz, a woda się oczyści z nadwyżek. To taki naturalny filtr zmniejszający KNO3.
Pisałeś, że akwarium ma ok 1,5 miesiąca, to dopiero początek. Troszkę źle wystartowałeś, na początek wrzuca się więcej roślin szybko rosnących, o czym pisał Łoren. To pozwala na szybszą stabilizację.
 
  Akwarium: 126l.
 
spartiata89 

Imię: Mati
Wiek: 29
Dołączył: 21 Sty 2013
Skąd: Kańczuga
Wysłany: 2013-02-28, 06:28   

Tak uczynię i kupię jakąś "lepszą" odżywkę dla roślin. Kosiarki też widzę że efekty ich pracy zaczynają być widoczne :)
  Akwarium: było 48l jest 112l
 
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 67
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2013-03-01, 17:35   

spartiata89 napisał/a:
Tak uczynię i kupię jakąś "lepszą" odżywkę dla roślin

A co tu pomoze lepsza odżywka jak nie wiesz co masz w akwarium NO3 PO4 .
  Akwarium: 350, 250
 
spartiata89 

Imię: Mati
Wiek: 29
Dołączył: 21 Sty 2013
Skąd: Kańczuga
Wysłany: 2013-03-02, 07:35   

Jednak posłucham markiza i dokupię roślinek do tego dobra odżywka żeby rośliny dostały dobrego impetu i szły w górę i będę czekał na efekty póki co pomysły markiza wychodzą każdy jeden na plus więc cenię sobie jego porady :)

Drugim sposobem na moje glony miały być kosiareczki i powiem że jestem zdumiony tym ze to takie pracowite rybki ich efekty też super widać :)
  Akwarium: było 48l jest 112l
 
spartiata89 

Imię: Mati
Wiek: 29
Dołączył: 21 Sty 2013
Skąd: Kańczuga
Wysłany: 2013-03-09, 15:24   

Niestety w okolicy Przeworska nie ma kompetentnych sklepów zoologicznych pytam Pani ekspedientki o rośliny szybko rosnące a ta stwierdza że każda jedna roślina rośnie tak samo , pytam o gupiki moskiewskie a ta stwierdza że nie ma czegoś takiego :/
  Akwarium: było 48l jest 112l
 
Markiz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-11, 18:12   

allegro, podforak....napisz że potrzebujesz, zaproponuj jakieś koszty które przełkniesz i na pewno znajda się darczyńcy którzy wyśla
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)