Firma Juwel.Pl wprowadza własną linię nawozów akwarystycznych. Chcesz aby Twoje akwarium znalazło się na opakowaniu? Czytaj...

Skrypt forum został zaktualizowany. W przypadku problemów z logowaniem prosimy o skorzystanie z opcji Nie pamiętam hasła.

[346]LSPS

1500l w biegu

Moderator: Administracja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grzeniu
Posty: 1362
Rejestracja: 14 lis 2010, 22:16
Imię: grzegorz
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 2500l w biegu
Płeć:

[346]LSPS

Post autor: grzeniu »

Witam wszystkich forumowiczów.
Wreszcie udało się coś poskładać i zrobić kilka zdjęć nowego marzenia. Mam nadzieje że tym razem faktycznie dłużej wytrzymam i to akwarium postoi chociaż tak długo jak roślinniak.

Tytuł to wymarzona obsada

Opis sprzętu:

Akwarium 105x60x55h z kominem zewnętrznym i wbudowanym waveboxem, dwa otwory na spływ i rewizje, powrót na zewnątrz, 2 szyby OW, tło to farba czarny aksamit mat

Stelaż stalowy profil zamkniety 30x30x3mm anodyzowany wypalany malowany proszkowo, ze stopami regulowanymi i tu przesadziłem 12 stopek ale miało bujac i jakos tak sie martwiłem.

Oświetlenie to lampa DIY Led cree 240W sterowana ze wschodami i zachodami słońca + regulacja mocy+ oświetlenie nocne + lampka 2x39W T5

Filtracja- sump 100x40x40 podzielony na część dla Automatycznej dolewki i osobna komora na pompe powrotu z mała przegrodą pod wate i inną mechanikę, filtr DIY Geniorka na węgiel i Rowe PO4 zasilany na baypasie, prawdopodobnie dojdą na spływ pellety XL.

Obieg to pompa Tunze 3000l/h i wydaje mie sie ze to bedzie o połowę za mało.

Curkulacja to wavebox DIY na pompie Tunze 6055 i sterowniku Tunze narazie 7096, pozostałe pompy to docelowo coś co moze być sterowane przez ten sterownik narazie JVP3000l

Odpieniacz DIY na pompie TUnze

Ponieważ jest późno to zamieszczę tylko kilka zdjęć. Jak u p. Jaworowicz:" Tak było, tak jest."

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia robione chyba wczoraj około południa gdy słońce dociera do akwarium. Jestem tak bardzo zafascynowany że czasem nie mogę się oderwać od tego malutkiego akwarium i dlatego jest...nowe cacunio - trzecie dziecko, druga żona.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN
Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 10:12 przez grzeniu, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
gieniorek
Posty: 1794
Rejestracja: 22 paź 2009, 11:45
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:
Kontakt:

Post autor: gieniorek »

No Grzechu pieknie się zapowiada. Czy ja dobrze widzę komorę pod waveboxa??
W lampce są trzy barwy czy coś jeszcze ? ;)
Awatar użytkownika
grzeniu
Posty: 1362
Rejestracja: 14 lis 2010, 22:16
Imię: grzegorz
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 2500l w biegu
Płeć:

Post autor: grzeniu »

Tak, jest komora :mrgreen: i moze jutro bede testował jak to będzie hulać. Stelaż jest bardzo wytrzymały i dałem dodatkowe stopy bo podłogę mam nierówną i trzeba będzie regulować żeby wypoziomować. Niestety na stelażu też jest łuk około 2mm co mnie bardzo martwi.
Co do ledów to są 4 rodzaje w tym dwa barwy niebieskiej.
Lampka nieduża ale jest 240Wat 8)
Awatar użytkownika
gieniorek
Posty: 1794
Rejestracja: 22 paź 2009, 11:45
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:
Kontakt:

Post autor: gieniorek »

no to nieźle się zapowiada. Wrzuć prz okazji jakiś filmik z rozruchu waveboxa-oryginał czy jakiś DIY

grzeniu"]Co do ledów to są 4 rodzaje w tym dwa barwy niebieskiej.
Lampka nieduża ale jest 240Wat [/quote]
czyli blue + RB ?? jak na taki baniak to będzie moc ;) Bedziesz podganiać t5 ? bo w sumie lampa jest wąska?
Awatar użytkownika
grzeniu
Posty: 1362
Rejestracja: 14 lis 2010, 22:16
Imię: grzegorz
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 2500l w biegu
Płeć:

Post autor: grzeniu »

Tak blue i RB + czerwone + białe xml. Tak tylko wygląda na wąską ale oswietla z zapasem całe akwarium, na zdjęciach wisi w środku akwa a bedzie kilka cm wyżej. Mam 2 świetlówki nówki Geissmana więc pewnie wcześniej czy później zawisnie dodatkowa lampka.
Narazie chcę rozbujać LPSy a dla nich na pewno wystarczy światła. Wavebox DIY/tunze, pompa Tunze 6055 sterownik chyba będzie 7069a uchwyt orginalny chyba Hydora dedykowany do pomp Tunze. Ale podobno na tym uchwycie pracuje dość głośno więc się okaze czy nie wrócą magnesy. Dlatego muszę przetestować przed przykręceniem stelaża do ściany.
Awatar użytkownika
gieniorek
Posty: 1794
Rejestracja: 22 paź 2009, 11:45
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:
Kontakt:

Post autor: gieniorek »

xml - no popatrz nie podejrzewałbym Cie o takie rzeczy ;) żart a tak poważnie to chyba obecnie najlepszy wybór
grzeniu pisze:Dlatego muszę przetestować przed przykręceniem stelaża do ściany.
Ciekawe jak rozbuja szkiełko ??
Awatar użytkownika
grzeniu
Posty: 1362
Rejestracja: 14 lis 2010, 22:16
Imię: grzegorz
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 2500l w biegu
Płeć:

Post autor: grzeniu »

gieniorek pisze:xml - no popatrz nie podejrzewałbym Cie o takie rzeczy ;) żart a tak poważnie to chyba obecnie najlepszy wybór

Przypadek/okazja ale jestem zadowolony. Tym samym do sprzedania poprzednia lampa a jak widac na zdjęciach wyzej tez daje potężne światło. Diody 3W i chyba prądy 900mA + soczewki i ładne wykonanie i mozna swiecić w kostce 70x70x70.

Mam podobne akwarium 60x55x60h i mysle czy nie wrzucic ukwiała jezowca diademe i 3 błazny i 3 jubilerki i czekac na rozmnózek. Marzy mi się.
Awatar użytkownika
grzeniu
Posty: 1362
Rejestracja: 14 lis 2010, 22:16
Imię: grzegorz
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 2500l w biegu
Płeć:

Post autor: grzeniu »

Odpaliłem waveboxa , troche zeszło znaleźć odpowiedni czas załączenia wyszło 0,61 sekundy przy bezpieczniku 24V.
Efekt rewelacja, coś niesamowitego.
Niestety sa minusy. Hałas jest nie do przyjecia. Musze teraz popracowac nad tym ale mam opcje z tym ze to znowu przedłuzy ze dwa dni odpalenie zbiornika. Albo nawet tydzień biorąc pod uwagę święta.

Jeśli uda sie wyciszyć przynajmniej na poziomie niesłyszalnym w dzień, bo w nocy sterownik ma fotokomórke która wyłącza go i zmniejsza moc pozostałych pomp o 50%.

I film z pracy Waveboxa jeszcze przy niepełnym zalaniu bo nie doszły jeszcze części od hydrauliki.

http://youtu.be/ao06o-gjdzM
Ostatnio zmieniony 27 mar 2013, 23:59 przez grzeniu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Damian23111
Posty: 1476
Rejestracja: 13 lut 2010, 21:45
Imię: Damian
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
Akwarium: 600
Płeć:
Wiek: 31

Post autor: Damian23111 »

Fajnie się to "buja" jako, że się nie znam zadam może głupie pytanie to ma zastąpić te pompy cyrkulacyjne i robić fale czy jak? A jak nalejesz wody do pełna to nie przeleje się bo to dosyć mocno się kołysze chyba, że będzie z mniejszą siłą pracować?
Awatar użytkownika
grzeniu
Posty: 1362
Rejestracja: 14 lis 2010, 22:16
Imię: grzegorz
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 2500l w biegu
Płeć:

Post autor: grzeniu »

Tak ma bujać z mniejsza siłą to znaczy fala ma być niższa. Ma zastąpić cyrkulatory ale i tak będą w baniaku do mieszania wody. Dzięki takiemu rozwiązaniu jest oszczędność na prądzie (wykorzystanie prądów oscylacyjnych), efekt wizualny przy kołysaniu koralowców szczególnie LPS i brak stref beztlenowych-gnilnych gdzie brak cyrkulacji wody(cała woda sie kołysze).
Awatar użytkownika
gieniorek
Posty: 1794
Rejestracja: 22 paź 2009, 11:45
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:
Kontakt:

Post autor: gieniorek »

Fajnie buja :> Sam swego czasu przy projektowaniu swego baniaczka zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale u mnie docelowo padło na vortecha (oczywiście jak kiedyś uzbieram :roll: ). Grzechu jeśli nie tajemnica jaki był koszt skompletowania takiego waveboxa- pytam pod kątem porównania cena/wydajność z vortechem MP10 i 40 w wersji ES?.
Wychodzi mi że odpowiednikiem Tunze 6055 bedzie mp10.
Awatar użytkownika
Artur___
Posty: 3564
Rejestracja: 23 lis 2009, 11:16
Imię: Artur
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:
Wiek: 46

Post autor: Artur___ »

prawie choroby morskiej dostałem ;)

podejrzewam, że bujanie nieco się zmniejszy jak już do baniaka trafi skała
Awatar użytkownika
grzeniu
Posty: 1362
Rejestracja: 14 lis 2010, 22:16
Imię: grzegorz
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 2500l w biegu
Płeć:

Post autor: grzeniu »

gieniorek pisze:Fajnie buja :> Sam swego czasu przy projektowaniu swego baniaczka zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale u mnie docelowo padło na vortecha (oczywiście jak kiedyś uzbieram :roll: ). Grzechu jeśli nie tajemnica jaki był koszt skompletowania takiego waveboxa- pytam pod kątem porównania cena/wydajność z vortechem MP10 i 40 w wersji ES?.
Wychodzi mi że odpowiednikiem Tunze 6055 bedzie mp10.
Ja tez zastanawiałem sie nad Vortechem ale oglądałem filmy porównujące 3 sposoby wywołania takich fal w akwarium już zasiedlonym.
1. Pompy luzem włożone do baniaka i odpalone w systemie wavebox - wypadły bardzo słabo, wychodzi drogo i zajmują miejsce w baniaku co słabo wygląda.
2. Wavebox DIY z plexy nic prostrzego czyli pudełko z 5 ściankami +pompa Tunze 6055 + sterownik = dość cicha praca, największe fale z regulacja, najniższy koszt uzytkowania i założenia
3. Vortech - głośna praca (sam wiesz), mniejsza fala, siła, najmniej miejsca w akwarium co jest na duży "+" ale za to na zewnątrz części co u mnie odpada bo dzieci paluszki wszędzie wsadzą, duży koszt zakupu i wyższy niż w waveboxie eksploatacji.

Dlatego taki wybór, ponieważ komin zewnętrzny to było miejsce na pudełko.

Tak sobie myśle że jak by Ci sie chciało to u Ciebie tez jest miejsce i dało by sie zrobić.

Koszt: Pompa Tunze 6055 - 670zł + kontroler ja mam idealny do tego bo mozna ustawiać czas załączenia do 0,01 sekundy a różnica 0,05 jest bardzo duża do tego stopnia ze prawie zanika fala, Tunze Multicontroller 7096 cena 480zł + uchwyt do pompy, taki przelot na szybę z gumkami skrecany 80zł = 1230zł duzo bo nowy firmowy komplet tyle samo kosztuje. Ale mozna kupić używki o połowe taniej lub o połowe tańszy kontroler choc nieco gorszy. Pudełko było sklejone wraz z akwarium i nie było osobno wycenione. Ale mozna zrobić takie pudełko samemu z plexy.

To jest koszt dla leni , ale na innym forum sa rozrysowane i opisane kontrolery za chyba 60zł do zrobienia przez siebie samego i wtedy zostaje koszt tylko pompy.
Myśle ze mozna zrobic to nawet za 500zł.

Dzisiaj rano próbowałem jeszcze pokombinować z wyciszeniem go i udało się bez bólu choc jeszcze nie wiem czy troche tego nie udoskonale. Sprawdzałem też moc oczywiscie przy pustym baniaku. I tak na bezpieczniku 12V czyli najmniejszy w komplecie (najmniejsza moc) buja tak na2,5- 3cm fala czyli zakres około 5-6cm. Przy długosci akwarium 105cm i litrazu 330l czyli jeden taki może rozbujaci napraawdę duże akwarium.

[ Dodano: 2013-03-28, 09:45 ]
Artur___ pisze:prawie choroby morskiej dostałem ;)

podejrzewam, że bujanie nieco się zmniejszy jak już do baniaka trafi skała
Napewno sie zmniejszy ale efekt z przodu i na górze na pewno bedzie widoczny. Moja wspaniała nadwrażliwa zona też zauważyła to falowanie i spytała czy nie bedzie to denerwować ryb(mając oczywiscie na myśli siebie) i chyba bedę musiał załozyć korone bo ją bedzie to rozpraszać. :mrgreen:

Ale się zobaczy.
Awatar użytkownika
gieniorek
Posty: 1794
Rejestracja: 22 paź 2009, 11:45
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:
Kontakt:

Post autor: gieniorek »

fakt vortech do cichych nie należy :roll: Teraz u mnie to już pozamiatane (brak dziury w kominie pod tunziaka) ale w nast. baniaka who knows ;) ??
Wydaje mi się że falowanie na poziomie 2 cm w zupełności wystarczy przy takiej powierzchni dna, ale wszystko wyjdzie w praniu tak jak pisał Artur po wsadzeniu skałki do szkiełka
Awatar użytkownika
grzeniu
Posty: 1362
Rejestracja: 14 lis 2010, 22:16
Imię: grzegorz
Lokalizacja: Mielec
Akwarium: 2500l w biegu
Płeć:

Post autor: grzeniu »

Geniorek w szkle możesz wywiercić dziurę a jak nie to możesz zrobić z czarnej plexy pudełko i wsadzić do akwarium , miejsce masz. :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akwaria Morskie”