FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: zulix
2016-05-29, 21:15
Micro pH kontroler
Autor Wiadomość
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-12-01, 20:23   Micro pH kontroler

Serdecznie dziękując koledze Mirekkon - twórcy różnych sterowników przydatnych w naszym hobby - za przekazane dary (microkontrloler pH oraz pięciokanałowy sterownik sekundowy) rozpoczynam publikację moich testów tych urządzeń. Oba urządzenia przeznaczyłem do sprzedaży na cele reklamowe i integracyjne forum.

W tym wątku, jak mówi tytuł będzie na widelcu microkontroler pH (drugie z urządzeń będzie opisane za jakiś czas, aby nie zanudzić... :P ).
Micro pH to sterownik do kontroli i korygowania pH wody w formie gotowej płytki drukowanej (bez obudowy) zaprojektowany w taki sposób aby z jednej strony zapewnić niezawodność i uniwersalność sterownika z drugiej maksymalnie obniżyć cenę zakupu a więc dostępność urządzenia dla innych. Tak więc rewolucja "microsterowniki pod strzechy" rozpoczęta.

Zasada działania sterownika:
- Sterownik kontroluje pH wody za pomocą elektrody szklanej (do nabycia oddzielnie) z dokładnością do 0,01. Zakres pomiarowy - akwarystyczny, tj. pH = 4-9.
- Gdy pH wody spadnie poniżej pewnej zadanej wartości sterownik uruchamia urządzenie, które podwyższa pH. W 99,9% zastosowań będzie to pompka napowietrzająca, ale może być oczywiście dozownik substancji o odczynie zasadowym,np. sody co może być zrealizowane za pomocą np. dozownika nawozów.
- Gdy pH wody wzrośnie ponad zadaną wartość sterownik uruchamia urządzenie które obniża pH, zwykle elektrozawór załączający CO2. W takim układzie sterownik dobrze steruje akwarium roślinnym. Oczywiście w pewnych specyficznych zastosowaniach można podpiąć inne urządzenie, np. dozownik wyciągu torfowego, czy wręcz kwasu.
- W obu przypadkach stosowne urządzenie jest wyłączane nie zaraz po wejściu w widełki zakresu, ale gdy dojdzie do wartości środkowej pomiędzy zadanymi wartościami pH.
- Sterownik działa jako włącznik/wyłącznik więc kwestia podłączenia odpowiedniego urządzenia leży w kwestii mocy urządzeń i bezpieczeństwa. Stąd możliwe jest sterowanie urządzeniami o prądzie stałym i zmiennym od napięcia 3-230 V oczywiście o takiej mocy, aby nie spowodować uszkodzenia sterownika.

Dostałem samo urządzenie, które wygląda tak:


Potrzebowałem więc różnych drobiazgów. te najdroższe miałem, inne dokupiłem. Zestaw bez elektrody i buforów wybebeszony na stół:

a więc:
- zasilacz 12 V do micro pH (kilkanaście zł),
- pompka do napowietrzania (miałem),
- elektrozawór (miałem),
- przewody zasilające (około 10 zł/szt. - potrzeba 2 sztuk),
Ponieważ jedynie testowałem urządzenie to nie zaopatrzyłem się w żadne pudełko w które można byłoby włożyć tę płytkę - to zrobią zapewne użytkownicy wiodący w DYI.

Przewody zasilające to zwykłe przedłużacze w których 1 przewód został rozcięty i wpięty do sterownika. Dwa kolory, aby było wiadomo który kabel z czym się łączy. Niestety nie mam elektrozaworu ani pompki do powietrza na niskie napięcie więc podpiąłem do sterownika urządzenia 230 V.
Z tematu kolegi pożyczyłem sobie zdjęcie informujące gdzie pojawia się napięcie urządzeń sterowanych - tutaj 230 V. Trzeba uważać i pod napięciem najlepiej nic nie kombinować.


Nie chciało mi się szukać sprzętu do zdejmowania izolacji więc użyłem do tego celu zwykłe przydasie:


Kabel został przecięty, oskórowany, zabielony lutem, owinięty folią termokurczliwą i podpięty do wtyczki:


Tak wygląda to tuż przed podpięciem do płytki:


I juz wszystko spięte, trwa kalibracja:




Zestaw testowy trąca prymitywizmem:


Tu jest drugi pH-metr jako pH-metr odniesienia:


Procedura testowa:
Niestety nie mogłem zrobić badań w pracy a więc i nie miałem do dyspozycji precyzyjnego pH-metru do porównania. Wykorzystywałem swój pH-metr, ale wydaje się on o klasę niżej niż elektroda stosowana w badanym pH-metrze. W kilku cyklach, które robiłem jego zachowanie było co najmniej podejrzane a więc nie przedstawiam porównania jego wyników z micro pH-metrem. Nie byłem zatem w stanie sprawdzić dokładności odczytu badanego urządzenia. Skupiłem się raczej na jego pracy.
1. Obsługa. Nie czytałem instrukcji, nie oglądałem filmiku i dałem radę przy zrozumieniu co ma urządzenie robić i jak sobie to wyobrażam. Stwierdziłem więc, że przy pewnym minimalnym obyciu z elektronika jak u mnie można dać sobie radę. Menu jest bardzo sensowne i przejrzyste. Jest wszystko co trzeba. Duży plus.
2. Testy. W akwarium była kranówka, pH powyżej 7,5. Zaprogramowałem wahania pH od 6,7 do 7,1 (potem zmniejszyłem dystans, aby zrobić więcej "cykli" zmian urządzenia sterowanego. Oczywiście zaraz po zaprogramowaniu piszczenie (alarm). Fajnie, że udało się go wyłączyć 1 klawiszem - to pewnie ukłon do mnie, dzięki. Następnie dodano nieco kwasu siarkowego aby obniżyć kH. Parametr pH spadł do ok. 6,5 więc od razu zaczęła działać pompka do powietrza. Odczekałem dłuższy czas - pewnie z godzinę i pH wskoczyło w widełki. Pompka została wyłączona w połowie zaprogramowanego przedziału (bardzo dobrze). Od tego momentu wzrost pH był baaaardzo wolny.
Pomogłem sobie strzepując do akwarium nieco węglanu potasu (bo soda poszła do placka :P ). Oczywiście pH wzrastało wolno gdyż woda nie była mieszana. W końcu sterownik uruchomił CO2. PH wzrosło jeszcze o kilka kresek (kwestia wymieszania wody w akwarium) po czym zaczęło spadać. Po przejściu przez połowę zakresu CO2 zostało zamknięte. Bardzo szybko pH spadło dalej. Uruchomił się nadmuch powietrza a pH jeszcze nieco spadło. Wynikało to wg mnie głównie z tego, że w akwarium było bardzo mało wody a CO2 było dostarczane praktycznie bez ograniczeń szybkości. Stąd sterownik nie zdążył zareagować na tak szybkie zmiany pH aby szybko wyłączyć dopływ gazu. Na pewno istotna była tez kwestia szybkości mieszania wody w akwarium. W miejscu dozowania CO2 na pewno stężenie pH podczas podawania CO2 było znacznie niższe niż przy samej elektrodzie. Następną zabawą jaką poczyniłem była naprzemienna, sztuczna zmiana pH za pomocą wlewania roztworu węglanu potasowego na przemian z woda gazowaną. Tutaj najbardziej istotna była kwestia wymieszania wody co dodatkowo spowalniało reakcję sterownika. Tutaj mój pH-metr kontrolny całkowicie zgłupiał.
Kolejna zabawa była nad symulacją najbardziej zbliżoną do naturalnej gdzie zmiany pH nie następują natychmiast. Zdławiłem zatem przepływ CO2. Sterownik działał bardzo precyzyjnie nawet po zmniejszeniu zakresu na pH = 6,95 - 7,05. Praktycznie pH nie wyskakiwało z widełek.
3. Jako ciekawostkę napisze, że najpierw użyłem przedłużacza w którym wydaje się, że było zwarcie. Ponieważ sterownik nie włączał elektrozaworu to zacząłem ruszać wtyczka w przedłużaczu. Zakończyło się to wywaleniem korków. Po podwatowaniu i wywaleniu listwy na nowej działało już wszystko idealnie. Takie spięcie nie zaszkodziło urządzeniu.

Wady? (z pytajnikiem, bo osobiście dyskomfortu nie miałem - rozumiem też tok rozumowania producenta).
1. Nie wiem, czy w przypadku sterownika do CO2 i powietrza należy mówić o wadzie z szybkościa działania. W 99,99% przypadków jest to nieistotne. Chodzi mi o to, że układ działał wolno. Stabilizacja pH to czas około minuty. Gdy steruje się pompka i CO2 raczej nie ma to znaczenia. Gdy stosuje się urządzenie jako samodzielny pH-metr to po prostu trzeba chwilkę poczekać. Jeżeli zakres pH do sterowania jest wąski to przy dużym strumieniu CO2 może się okazać, że CO2 wyłączy się później i pH spadnie jeszcze o kilka kresek - zwykle mało istotne.
2. Z opisu producenta widać, że pH-metr działa tylko z 1 elektrodą. Nie wiem, czy jest to jakiś inny problem poza zaufaniem do tej elektrody. Wiem, że producent powinien dbać o jakość urządzenia ale tłumaczenie, że nie obsługiwane są inne elektrody bo i tak w sumarycznym czasie używanie tej elektrody jest tańsze (dłuższy czas pracy i możliwość regeneracji niż ine tańsze elektrody). Czasem jest jednak tak, że w danym czasie osoby nie stać na zakupienie wszystkiego o najwyższej jakości. Przykładowo nie kupuje się filtrów na 10 lat, ale na 2. Podobnie i tu być może ktoś wolałby kupić tańszą elektrodę aby sprawdzić czy hobby go wciągnie, ewentualnie czekać na dozbieranie pieniążków. To, że tanią elektrodę musiałby wyrzucić po roku, czy po pół nie do każdego więc trafi. Producent zawsze może napisać, że produkt dedykowany jest do konkretnego podzespołu i nie ponosi on odpowiedzialności ani nie daje gwarancji podczas używania innego. A może sterownik działa też z innymi elektrodami, ale nie ma się czym chwalić aby nie zachęcać ludzi do kupowania szmelcu? Swojej elektrody z drugiego sprzętu nie testowałem - konflikt wtyczek.

W związku z powyższym uważam wyrób za bardzo udany i przydatny dla wielu z nas. Cena jest rozsądna a funkcjonalność bardzo dobra. Oczywiście należy samodzielnie zadbać o opakowanie elektroniki. Gdyby jeszcze koszty dodatkowe dałoby się obniżyć (głównie dot. elektrody) to mógłby być to zestaw dla każdego rośliniarza.

Rozwinięcie informacji o sterowniku, informacje od wytwórcy, dyskusje itd. dostępne są w wątku: http://podforak.rzeszow.p...p=199097#199097 oraz na stronie producenta: http://www.mirekkon.pl/microph.htm
Polecam poczytać dla uzupełnienia wiedzy.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2013-12-02, 11:37   

Witam

Bardzo dziękuję za opis i testy.

Zdaję sobie sprawę z bezwładności procesów pomiaru ale niestety nie da się tego w żaden sposób uniknąć, a cała sztuka polega na takim dobraniu strumieni podawanych czynników, aby nie powodowały zbytniej bezwładności przeciągając PH w górę lub w dół.

PH metr działa z dowolną sondą która generuje sygnał z zakresu od -150mV do +200mV, niestety dla tak taniego urządzenia mija się z celem test wielu sond obecnych na rynku, każdy dobry producent sond powinien podać zakres generowanych sygnałów i wtedy można sobie porównać. Ponadto sterownik ma dwa punkty kalibracyjne 4.00 i 7.00, oczywiście można by zrobić i trzy lub więcej tylko po co? Można by zrobić też jednopunktową kalibrację, ale w przypadku tej kalibracji trzeba by znać charakterystykę sondy bo w przeciwnym razie zrobimy to dokładnie tylko dla jednej sondy, a dla pozostałych już nie.

Wieloletnie doświadczenie w tej dziedzinie pozwoliło mi przedstawić najbardziej korzystną ofertę na rynku, która zachowuje niesamowitą dokładność dla potrzeb akwarystyki, a ja osobiście uważam że sonda za około 170zł z możliwością regeneracji to naprawdę dobra cena. Wszyscy piszą o tańszych sondach proszę dajcie linki do tych sond chętnie je przetestuję, bo ja nie mogę znaleźć oprócz WEIPRO, które kosztuje średnio około 120zł czyli 2/3 ceny ERH-AQ1 - a jakości nawet nie porównuję
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-12-08, 16:10   

mirekkon napisał/a:
PH metr działa z dowolną sondą która generuje sygnał z zakresu od -150mV do +200mV

I to wystarczy. Nie jest obowiązkiem producenta, aby testować każde badziewie w kwestii przydatności do twojego urządzenia. Ty polecasz określoną elektrodę. Jak ktoś stosuje inną to jego problem. Nie ma sensu (wg mnie) podkreślać cały czas że na innej elektrodzie będzie g..o. To kwestia wyboru - ktoś wybierze elektrodę X, ktoś elektrodę Y i tyle. Ty sugerujesz konkretna i tyle.

Co do szybkości działania niektórych rzeczy to w zastosowaniach, do których jest urządzenie jest to drugorzędne. Nikt też nie ma ci (chyba) tego za złe. Po prostu odnotowałem jak jest i tyle. Raczej nie generuje to problemów.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Zagórski 

Imię: Robert
Wiek: 41
Dołączył: 24 Lut 2016
Skąd: Radom
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 2016-05-29, 19:18   

mirekkon napisał/a:
Witam

Bardzo dziękuję za opis i testy.

Zdaję sobie sprawę z bezwładności procesów pomiaru ale niestety nie da się tego w żaden sposób uniknąć, a cała sztuka polega na takim dobraniu strumieni podawanych czynników, aby nie powodowały zbytniej bezwładności przeciągając PH w górę lub w dół.



Yyyy... to jak?
Te strumienie bezwładności przy procesie pomiaru to dobrze, czy źle?
Zakładając pomiar bezwładności przy strumieniu podziału odnośnie strumieni podawanych współczynników, to one powodują przeciąganie strumieni w górę, czy w dól?
Tzn. rybki będą pływać w poziomie?
Panie kochany, weź Pan się stuknij w łeb i napisz to po ludzku, OK?
 
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2016-05-29, 19:33   

Zagórski napisał/a:
Panie kochany, weź Pan się stuknij w łeb

Prosimy o zachowanie odpowiedniej kultury wypowiedzi. Szczególnie wobec ostatnich wydarzeń może zostać to odebrane jako prowokacja. Wystarczy:
Zagórski napisał/a:
napisz to po ludzku

Emocje są niepotrzebne.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2016-05-29, 20:51   

zulix: nie wiem czy Ci się dobrze gada z tym Trollem, po jego wypowiedziach widać że nic, a nic nie kuma, a poziom jaki prezentuje widać w wątku wyżej (problemy z czytaniem ze zrozumieniem)

i o czym tu dyskutować?

szkoda czasu na oczyszczanie tematów ....

http://chillcafe.pl/kawal...eka-julian.html
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2016-05-29, 21:15   

mirekkon napisał/a:
szkoda czasu na oczyszczanie tematów ....

To już nasza sprawa.

No i jak widać prowokacja poskutkowała.

Widzę, że trzeba będzie zrzucić bombę atomową.
Na razie temat blokuję bo już nie mam ochoty na reagowanie na prztyki. Następnym razem wrócę do ostrzeżeń.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)