Prefiltr |
Autor |
Wiadomość |
Arreczeq

Imię: Arek
|
Wysłany: 2014-01-11, 13:59 Prefiltr
|
|
|
Kilkakrotnie poruszałem temat stosowania prefiltrów założonych na wlot rury zasysającej wodę, w dniu dzisiejszym porobiłem kilka fotek, aby przekonać przeciwników stosowania jak i zachęcić do niego.
1.Bateria prefiltrów
2. Rozłożona
3. Gąbki aż ściśnięte od syfu
4. Częściowo przepłukane, ta w środku dokładnie wyczyszczona
5. Osad
Prefiltr w tym przypadku Eheim ( w opakowaniu 2 sztuki, koszt około 30 pln) stosuję prawie od roku w 1000 litrowym zbiorniku ( mam 2 takie "baterie"prefiltrów).
Czyszczę 1 raz w tygodniu, jak tego nie zrobię gąbki są jeszcze bardziej ściśnięte i spada przepływ wody.
Na ostatnich 2 zdjęciach (troszkę nie ostre) widać ile syfu jest po tygodniu i ile tego by zostawało wcześniej we filtrze.
Być może z tego powodu mam stałe parametry wody oraz zero upierdliwych glonów ( nitki, zielenice) |
_________________ Nic takiego 258 gal - w kierunku Hameryki South
http://images77.fotosik.p...038d6d62878.jpg będzie lepsze
RO za 100 zł to też RO tak jak Syrenka to też samochód z nazwy...
KCN - najlepsze źródło potasu |
|
|
|
 |
ToryBcia

Imię: Tomasz
|
|
|
|
 |
Arreczeq

Imię: Arek
|
Wysłany: 2014-01-12, 00:13
|
|
|
Składasz jak klocki LEGO - ile chcesz tyle łączysz. Mam filtry 1501e i 2 sztuki na wlocie to raczej nieporozumienie, 2-3 dni i zapchane. Czyszczenie i montaż to sama przyjemność. |
_________________ Nic takiego 258 gal - w kierunku Hameryki South
http://images77.fotosik.p...038d6d62878.jpg będzie lepsze
RO za 100 zł to też RO tak jak Syrenka to też samochód z nazwy...
KCN - najlepsze źródło potasu |
|
|
|
 |
Darek

Imię: Darek
|
Wysłany: 2014-01-12, 21:01
|
|
|
Arreczeq napisał/a: | Kilkakrotnie poruszałem temat stosowania prefiltrów założonych na wlot rury zasysającej wodę, w dniu dzisiejszym porobiłem kilka fotek, aby przekonać przeciwników stosowania jak i zachęcić do niego. |
Prefiltr ciekawy i jak najbardziej przydatny a tylko dziwić się niedowiarkom przecież kubła tak szybko nie przytyka I krewet nie mieli |
_________________ Pozdrawiam Darek |
|
|
|
|
Akwarium: 200 Już zalane ,50
|
|
|
|
 |
|