FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wystartowac akwarium roslinne bez roslin
Autor Wiadomość
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 67
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2014-03-11, 18:25   Jak wystartowac akwarium roslinne bez roslin

Mam zamiar wystartować akwarium roślinne bez roślin u mojego kolegi.
Akwarium 300l 120x50x50 podłoze bazalt 2-5 filtr JBL 1501 ,ogrzewanie kabel, oświetlenie 3x39 CO2 z butli
Jest to możliwe ? Jakieś propozycje jak przeprowadzić cykl azotowy ,namnożyć bakterie i t.d
Rośliny chce posadzić na końcu .
_________________
http://www.fabrilia.pl/
  Akwarium: 350, 250
 
pilarz617 



Imię: Patryk
Wiek: 23
Dołączył: 29 Gru 2009
Skąd: Dąbrowa
Wysłany: 2014-03-11, 18:43   

Jedynie co mi przychodzi do głowy, to zaimplementowanie jakiś uzdatniaczy, bakterii do filtra i pozostałych specyfików
 
  Akwarium: 70l, NEW TANK- 85%
 
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 67
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2014-03-11, 18:49   

Do filtra stara wata z mojego na początek i pare gupików żeby gówno było .A o jakich uzdatniaczach myślisz?
_________________
http://www.fabrilia.pl/
  Akwarium: 350, 250
 
pilarz617 



Imię: Patryk
Wiek: 23
Dołączył: 29 Gru 2009
Skąd: Dąbrowa
Wysłany: 2014-03-11, 18:52   

debrzyna, do wody, jakies bakterie startowe prodibio, do filtra jakąś tabletkę (kiedyś słyszałem o takim czymś ale mi nazwa wypadła z głowy )
 
  Akwarium: 70l, NEW TANK- 85%
 
kuba4410 


Imię: Kuba
Wiek: 20
Dołączył: 06 Kwi 2013
Skąd: Radomyśl Wielki
Wysłany: 2014-03-11, 18:57   

pilarz617 napisał/a:
bakterie startowe prodibio

Jeśli chodzi o bakterie tlenowe zamknięte szczelnie w fiolkach czy buteleczkach, to dla mnie ściema ;) No bo jak bakterie tlenowe mogą żyć szczelnie zamknięte bez tlenu?

Zamiast męczyć Gupiki proponuję wrzucić jakąś pożywkę dla bakterii, np. kawałek szynki ;)
_________________
Moje 63l http://podforak.rzeszow.p...der=asc&start=0
Pozdrawiam
Kuba
  Akwarium: [63] Gupiki i Galaxy
 
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 67
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2014-03-11, 19:00   

A niby dlaczego te gupiki mają sie męczyć Dostaną jeść i pływają sobie w 300l
A bakterie ze starego filtra nie wystarczą?
_________________
http://www.fabrilia.pl/
  Akwarium: 350, 250
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-03-11, 19:20   

kuba4410 napisał/a:
No bo jak bakterie tlenowe mogą żyć szczelnie zamknięte bez tlenu?

Bakterie to nie ludzie :P
http://4szyby.blogspot.co...e-bakterii.html

Bakterie potrzebuja tlenu oraz węgla jako budulca i azotu też. Można go dodawać w pokarmie i odchodach albo w postaci soli. Może to być dowolna sól amonowa. Najłatwiej dostępny jest "amoniak do pieczenia" (NH4HCO3). Można go dozować i mierzyć testami NH3/NO3 jak się cykll azotowy zamyka. Przy większej ilości NH4HCO3 mogą zdechnąć gupiki :o nie: więc jeśli chemicznie to lepiej zaczynać bez rybek.
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 67
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2014-03-11, 19:35   

A ten amoniak do pieczenia to ma jaką nazwę handlową i ile tego na początek na te 300l sypnąć
A wegiel to wystarczy z CO2 czy dodac gluta?

[ Dodano: 2014-03-11, 20:02 ]
Proszek do pieczenia to właśnie ten amoniak ? W składzie m/n wodorowęglan sodu
_________________
http://www.fabrilia.pl/
  Akwarium: 350, 250
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-03-11, 20:09   

Węgiel wystarczy z czegoś co ma węgiel. Nawet nieco pokarmu wystarczy. Glut ma inne właściwości więc bym nie ryzykował. Można dodać nieco (ale nieco) wódki lub cukru. Powinien wystarczyć jednak CO2 jeśli się ma.

Amoniak nosi nazwę "amoniak do pieczenia" itp.
Na 300 l ja bym dał 1 g (0,7 mg NH4/l) lub dla bezpieczeństwa 0,5 g (gdy są ryby). Potem bym patrzył na przerabianie amonu przez bakterie i ewentualnie dodawał więcej. Można rozpuścić w wodzie aby podawać stopniowo. Dla bezpieczeństwa nie przekraczałbym dawek 0,5 mg/l. Równocześnie trzeba mierzyć NO3 aby zobaczyć, że machina zaczyna działać.
Niestety nie potrafię podać bardziej szczegółowo bo zależy to w dużej mierze od tego ile jest już bakterii (ze starego filtra) i jak szybko ich populacja będzie się zwiększać). Ze względu chemicznego nie ma możliwości policzenia szybkości zmian NH4 w NO3 bo to zależy od bakterii.

EDIT: Proszek do pieczenia to wodorowęglan sodu i często pirofosforan. Nic wspólnego z amoniakiem.
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 67
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2014-03-11, 20:37   

No to już coś jest na początek.
No to w sklepie zrobią minę jak zapytam o amoniak do pieczenia .Będę musiał poszukać do czego mam go używać bo przecież nie powiem ze do akwarium.
_________________
http://www.fabrilia.pl/
  Akwarium: 350, 250
 
kfjat26 



Imię: Mariusz
Wiek: 41
Dołączył: 11 Cze 2010
Skąd: Humniska
Wysłany: 2014-03-11, 20:47   

Powiedz że potrzebne do ciasteczek amoniaczków, panie sprzedawczynie nie popatrzą podejrzanie.
_________________
Kiedy jestem w parku i widzę imiona kochanków wyryte na drzewach wcale nie uważam tego za romantyczne... Po prostu dziwi mnie jak wiele osób przychodzi na romantyczne spotkania z nożem.
 
 
 
debrzyna 

Imię: Janusz
Wiek: 67
Dołączył: 11 Mar 2011
Skąd: Puszcza Sandomierska
Wysłany: 2014-03-11, 20:51   

Odkąd u mnie zlikwidowali market ;) to chodzę do jednego sklepu i nigdy nie kupowałem podobnych wynalazków.
_________________
http://www.fabrilia.pl/
  Akwarium: 350, 250
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 53
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-03-11, 21:14   

Amoniak do pieczenia nie jest jakimś szczególnie trudnym do kupienia preparatem, ale ostatnio trudno kupić w spożywczym saletrę więc różnie to może być lokalnie.
kfjat26 napisał/a:
potrzebne do ciasteczek amoniaczków,

Kiedyś lubowałem się w pieczeniu tych ciastek :)
Do dzisiaj lubię zapach amoniaku (w minimalnych ilościach) w czym dziwię znajomych chemików a przede wszystkim studentów. Dlatego zrobiłem ćwiczenie w którym się używa amoniak i śmierdzi... aż miło :P
_________________
W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.

Obecnie zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Dżoena 



Imię: JoAnna
Wiek: 40
Dołączyła: 23 Gru 2009
Skąd: Boguchwała
Wysłany: 2014-03-12, 09:34   

Jak kupowałam wódkę do akwarium szukałam najtańszej. Sklepik osiedlowy- sprzedawczyni mnie zna- więc jak popatrzyła na mnie "spod oka"- wtedy powiedziałam, że do akwarium ;) Mina pani zza lady- bezcenna :P
_________________
http://www.argo-bizuteria.pl/


https://www.facebook.com/...55219/timeline/
 
 
Pumba 


Imię: Dominik
Wiek: 26
Dołączył: 19 Lut 2012
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-03-12, 09:45   

Zaglądnij sobie tutaj http://forum.klub-malawi....ika-t22778.html
_________________
150x60x60 Cynotilapia Zebroides Cobue, Chindongo Saulosi, Pseudotropheus sp. acei, Iodotropheus sprengerae makakola red
  Akwarium: 150x60x60 Malawi
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)