Skrypt forum został zaktualizowany. W przypadku problemów z logowaniem prosimy o skorzystanie z opcji Nie pamiętam hasła.

Ledy w baniaku roślinnym

Jak to działa? Po co? Jak dobrać? Jaki producent?

Moderator: Administracja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cris
Posty: 739
Rejestracja: 31 lip 2010, 12:28
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Mirocin
Akwarium: 720 +25+10
Płeć:
Wiek: 40

Ledy w baniaku roślinnym

Post autor: Cris »

Witam.
Wiem że jest już cała masa takich postów ale chciałbym aby znawcy tej technologii się wypowiedzieli na przykładzie mojego baniaka. Chciałbym całkowicie przejść ze świetlówek bo już mnie wkurzają na ledy i co jest lepsze: kupić kilka naswieltaczy po 50 W czy bawić się w lutowanie i jak skompletować sprzęt (złozę sam).
Wymiary banki to 2m długości szerokość 60 cm i glębokośc 60 cm ale w praktyce jset około 48-50cm. Rośliny bardzo wymagające typu macrandra/tonina/curly itp oraz trawnikowce.
W sumie interesuję mnie też kwestia użycia prądu bo przy takiej bance to tez ma znaczenie.
Generalnie zdaję sobie sprawę że zakup komponentów to będzie droga impreza lecz nie chcę iśc w mega taniość poniewaz nie chce co chwilę czegoś tam wymieniać.
Co proponujecie?
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
Awatar użytkownika
roton
Posty: 265
Rejestracja: 13 sie 2014, 10:13
Imię: Robert
Lokalizacja: Przeworsk
Akwarium: 300 + 112 + 25
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: roton »

Cris, Jak byś czytał w moich myślach :) Mam dokładnie ten sam plan no i czekam na opinie i pomysły...I nie mów że świetlówki Cię wkurzają tylko rachunek za prąd :roll:
Awatar użytkownika
Cris
Posty: 739
Rejestracja: 31 lip 2010, 12:28
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Mirocin
Akwarium: 720 +25+10
Płeć:
Wiek: 40

Post autor: Cris »

No to też bo co dwa miechy 500PLN-ów to zdemotywować potrafi....i Ty chciałeś 1000 L Robert- żona po miesiącu by Cię eksmitowała :srzelanko: Po drugie ledami można fajniej sterować...
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
Awatar użytkownika
roton
Posty: 265
Rejestracja: 13 sie 2014, 10:13
Imię: Robert
Lokalizacja: Przeworsk
Akwarium: 300 + 112 + 25
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: roton »

No niestety to kasa jest głównym powodem myślenia o zmianie światełka. Ogólnie to jaką barwę mogą mieć ledy? Mają pow. 6500K ? Nie znam tematu w ogóle a być może watro się zastanowić.
Awatar użytkownika
Cris
Posty: 739
Rejestracja: 31 lip 2010, 12:28
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Mirocin
Akwarium: 720 +25+10
Płeć:
Wiek: 40

Post autor: Cris »

Myślałem nad 6500K plus jakieś RGB.
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
Awatar użytkownika
mirekkon
Posty: 1270
Rejestracja: 26 wrz 2011, 10:09
Imię: Mirek
Lokalizacja: Przemyśl
Akwarium: www.mirekkon.pl
Płeć:
Wiek: 48
Kontakt:

Post autor: mirekkon »

Krzychu jakbyś poczekał jeszcze z miesiąc to dam radę odpalić w końcu mój duży baniak i wtedy mielibyśmy coś miarodajnego

na razie w kałuży testuję i jest ok, ale co 30cm toni wodnej to nie 50 czy tak jak u Ciebie 60cm, nie wiem czy światło da radę, ja polecam Ci nie kupować gotowców bo są krótko mówiąc gówno warte

z mojej dotychczasowej wiedzy wynika że najlepiej będzie lutować

z mocą pobieraną jest tak że jak ja robię do 325l około 120W *(4 sekcje załączane oddzielnie)
to Ty musiałbyś zrobić dwie belki lub jedną bardzo ciężką i szeroką która miałaby około 240-250W - PASI? to nie to co 500W hehe

moc świetlna przy tych 8 sekcjach wychodzi ponad 1 W

z tym że masz do lutowania 36*8=288 Power LED!!!!! 1W oczywiście i nie idź i 3W - dobrze radzę

proporcje LED podałbym Ci ile jakich i dlaczego, ale roboty z tym cała masa

dziś buduję lampę dla kolegi może porobię zdjęcia i pokażę

pozdrawiam
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
Awatar użytkownika
Cris
Posty: 739
Rejestracja: 31 lip 2010, 12:28
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Mirocin
Akwarium: 720 +25+10
Płeć:
Wiek: 40

Post autor: Cris »

mirekkon, poczekam bo to nie wyscig, musimy sie kiedyś na browarka umówić i pogadać na spokojnie.Wrzuć foty i poczekamy.... Ja w każdym bądź razie poważnie o tych lekach myślę....
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
Awatar użytkownika
roton
Posty: 265
Rejestracja: 13 sie 2014, 10:13
Imię: Robert
Lokalizacja: Przeworsk
Akwarium: 300 + 112 + 25
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: roton »

No to i ja bedę sukcesywnie podglądał post bo jestem kolejnym mocno zainteresowanym. Czekam na fotki od Mirka.
Awatar użytkownika
Cris
Posty: 739
Rejestracja: 31 lip 2010, 12:28
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Mirocin
Akwarium: 720 +25+10
Płeć:
Wiek: 40

Post autor: Cris »

Jak znam Mirka to zrobi jakieś mega wyjaśnione oświetlenie.Nie mogę sie doczekać bo najlepiej to uczyć sie od profesjonalisty;)
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
Awatar użytkownika
mirekkon
Posty: 1270
Rejestracja: 26 wrz 2011, 10:09
Imię: Mirek
Lokalizacja: Przemyśl
Akwarium: www.mirekkon.pl
Płeć:
Wiek: 48
Kontakt:

Post autor: mirekkon »

Krzychu bez takich haseł bo jeszcze jaki młody wejdzie u uwierzy :)

sporo to trwało - roboty MASA!!!!, a na dokładkę nie lubię robić tego typu fotorelacji bo czasu idzie sporo

zaczynamy od radiatora:

pierwsza dziurka na uchwyty
Obrazek

wymiary 120 lub 130 bo będę robił 2 lampy dla Wojtka 120 dla mnie 130cm, wysokość 1.5cm szerokość 15cm
Obrazek

Obrazek

Obrazek

przygotowanie - krateczka
Obrazek

a tak wyglądają power LED i bazy ALU po nie
Obrazek

tak wyglądają już polutowane na bazach
Obrazek

no i się zaczęło ...
Obrazek

Obrazek

tu mnie już trafiało ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

efekt końcowy jest taki że nie da się przebywać w pomieszczeniu w którym świecą, oczy się naświetlają na 10 min, po krótkim zerknięciu - nie ma na świecie takich świetlówek które by dawały tak ostre światło - po prostu obawiam się czy nie będzie tego za dużo
Obrazek

a takie mam drivery
Obrazek
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
Awatar użytkownika
Sero
Posty: 562
Rejestracja: 17 wrz 2010, 8:57
Imię: Jacek
Lokalizacja: Straszęcin
Akwarium: 550l
Płeć:
Wiek: 46

Post autor: Sero »

Ja w 550l wysokość 55 cm (50 wody) mam p.ledy o mocy 33 W na dwóch belkach, zbiornik pod palety ale mam kilka anubiasów i mikrozorum i rosną jakoś.
550 DiscusTank
Pozdrawiam Jacek.
Awatar użytkownika
tomii20
Posty: 6
Rejestracja: 16 maja 2014, 17:51
Imię: Tomek
Lokalizacja: Przemyśl
Akwarium: 250
Płeć:

Post autor: tomii20 »

Ja od tygodnia w swoim nowym 250L postawiłem całkowicie na ledy. Maiało być wszystko na p.led 1W ale narazie jest 30 modułów 4x led 5050 a do tego 18 szt. p.led Royal Blue 450 nm i Deep Red 660 nm.
Rośliny rosną fajnie, powoli dokładam bardziej wymagające i zobaczymy jak się to sprawdzi.
Polecam robić z samych p.led, ja miałem na zbyciu moduły led więc je zastosowałem.
Awatar użytkownika
roton
Posty: 265
Rejestracja: 13 sie 2014, 10:13
Imię: Robert
Lokalizacja: Przeworsk
Akwarium: 300 + 112 + 25
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: roton »

Mirek wszystko super i już mi się podoba tylko...teraz poproszę o kosztorys :)
Awatar użytkownika
mirekkon
Posty: 1270
Rejestracja: 26 wrz 2011, 10:09
Imię: Mirek
Lokalizacja: Przemyśl
Akwarium: www.mirekkon.pl
Płeć:
Wiek: 48
Kontakt:

Post autor: mirekkon »

Roton:

zabawa nie jest tania (ceny około):

radiator 120zł

LEDY+Drivery+szpeje = 680zł

kable 230V + przewód do lutowania oddzielnie miałem - koszt niewielki

uchwyty ze śrubkami - max 10zł

czas poświęcony 3 dni i jeszcze nie skończyłem,

pozdrawiam
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
Awatar użytkownika
Cris
Posty: 739
Rejestracja: 31 lip 2010, 12:28
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Mirocin
Akwarium: 720 +25+10
Płeć:
Wiek: 40

Post autor: Cris »

Pytanie odnośnie sposobu łączenia:) Żeby uniknąć nadmiernej plątaniny kabelków to jako masy to można użyć tego radiatora? A ledy i inne pierdoły to masz z TME czy ebay od chińskich braci?
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt”