FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ledy w baniaku roślinnym
Autor Wiadomość
Cris 



Imię: Krzysiek
Wiek: 36
Dołączył: 31 Lip 2010
Skąd: Mirocin
Wysłany: 2015-04-03, 14:59   Ledy w baniaku roślinnym

Witam.
Wiem że jest już cała masa takich postów ale chciałbym aby znawcy tej technologii się wypowiedzieli na przykładzie mojego baniaka. Chciałbym całkowicie przejść ze świetlówek bo już mnie wkurzają na ledy i co jest lepsze: kupić kilka naswieltaczy po 50 W czy bawić się w lutowanie i jak skompletować sprzęt (złozę sam).
Wymiary banki to 2m długości szerokość 60 cm i glębokośc 60 cm ale w praktyce jset około 48-50cm. Rośliny bardzo wymagające typu macrandra/tonina/curly itp oraz trawnikowce.
W sumie interesuję mnie też kwestia użycia prądu bo przy takiej bance to tez ma znaczenie.
Generalnie zdaję sobie sprawę że zakup komponentów to będzie droga impreza lecz nie chcę iśc w mega taniość poniewaz nie chce co chwilę czegoś tam wymieniać.
Co proponujecie?
_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
  Akwarium: 720 +25+10
 
roton 


Imię: Robert
Wiek: 34
Dołączył: 13 Sie 2014
Skąd: Przeworsk
Wysłany: 2015-04-03, 21:28   

Cris, Jak byś czytał w moich myślach :) Mam dokładnie ten sam plan no i czekam na opinie i pomysły...I nie mów że świetlówki Cię wkurzają tylko rachunek za prąd :roll:
_________________
300 Roślinne
  Akwarium: 300 + 112 + 25
 
Cris 



Imię: Krzysiek
Wiek: 36
Dołączył: 31 Lip 2010
Skąd: Mirocin
Wysłany: 2015-04-03, 22:17   

No to też bo co dwa miechy 500PLN-ów to zdemotywować potrafi....i Ty chciałeś 1000 L Robert- żona po miesiącu by Cię eksmitowała :srzelanko: Po drugie ledami można fajniej sterować...
_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
  Akwarium: 720 +25+10
 
roton 


Imię: Robert
Wiek: 34
Dołączył: 13 Sie 2014
Skąd: Przeworsk
Wysłany: 2015-04-03, 23:06   

No niestety to kasa jest głównym powodem myślenia o zmianie światełka. Ogólnie to jaką barwę mogą mieć ledy? Mają pow. 6500K ? Nie znam tematu w ogóle a być może watro się zastanowić.
  Akwarium: 300 + 112 + 25
 
Cris 



Imię: Krzysiek
Wiek: 36
Dołączył: 31 Lip 2010
Skąd: Mirocin
Wysłany: 2015-04-04, 09:17   

Myślałem nad 6500K plus jakieś RGB.
_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
  Akwarium: 720 +25+10
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 44
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2015-04-04, 09:57   

Krzychu jakbyś poczekał jeszcze z miesiąc to dam radę odpalić w końcu mój duży baniak i wtedy mielibyśmy coś miarodajnego

na razie w kałuży testuję i jest ok, ale co 30cm toni wodnej to nie 50 czy tak jak u Ciebie 60cm, nie wiem czy światło da radę, ja polecam Ci nie kupować gotowców bo są krótko mówiąc gówno warte

z mojej dotychczasowej wiedzy wynika że najlepiej będzie lutować

z mocą pobieraną jest tak że jak ja robię do 325l około 120W *(4 sekcje załączane oddzielnie)
to Ty musiałbyś zrobić dwie belki lub jedną bardzo ciężką i szeroką która miałaby około 240-250W - PASI? to nie to co 500W hehe

moc świetlna przy tych 8 sekcjach wychodzi ponad 1 W

z tym że masz do lutowania 36*8=288 Power LED!!!!! 1W oczywiście i nie idź i 3W - dobrze radzę

proporcje LED podałbym Ci ile jakich i dlaczego, ale roboty z tym cała masa

dziś buduję lampę dla kolegi może porobię zdjęcia i pokażę

pozdrawiam
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
Cris 



Imię: Krzysiek
Wiek: 36
Dołączył: 31 Lip 2010
Skąd: Mirocin
Wysłany: 2015-04-04, 11:08   

mirekkon, poczekam bo to nie wyscig, musimy sie kiedyś na browarka umówić i pogadać na spokojnie.Wrzuć foty i poczekamy.... Ja w każdym bądź razie poważnie o tych lekach myślę....
_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
  Akwarium: 720 +25+10
 
roton 


Imię: Robert
Wiek: 34
Dołączył: 13 Sie 2014
Skąd: Przeworsk
Wysłany: 2015-04-04, 12:54   

No to i ja bedę sukcesywnie podglądał post bo jestem kolejnym mocno zainteresowanym. Czekam na fotki od Mirka.
_________________
300 Roślinne
  Akwarium: 300 + 112 + 25
 
Cris 



Imię: Krzysiek
Wiek: 36
Dołączył: 31 Lip 2010
Skąd: Mirocin
Wysłany: 2015-04-04, 13:29   

Jak znam Mirka to zrobi jakieś mega wyjaśnione oświetlenie.Nie mogę sie doczekać bo najlepiej to uczyć sie od profesjonalisty;)
_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
  Akwarium: 720 +25+10
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 44
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2015-04-04, 22:21   

Krzychu bez takich haseł bo jeszcze jaki młody wejdzie u uwierzy :)

sporo to trwało - roboty MASA!!!!, a na dokładkę nie lubię robić tego typu fotorelacji bo czasu idzie sporo

zaczynamy od radiatora:

pierwsza dziurka na uchwyty


wymiary 120 lub 130 bo będę robił 2 lampy dla Wojtka 120 dla mnie 130cm, wysokość 1.5cm szerokość 15cm






przygotowanie - krateczka


a tak wyglądają power LED i bazy ALU po nie


tak wyglądają już polutowane na bazach


no i się zaczęło ...




tu mnie już trafiało ...






efekt końcowy jest taki że nie da się przebywać w pomieszczeniu w którym świecą, oczy się naświetlają na 10 min, po krótkim zerknięciu - nie ma na świecie takich świetlówek które by dawały tak ostre światło - po prostu obawiam się czy nie będzie tego za dużo


a takie mam drivery
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
Sero 



Imię: Jacek
Wiek: 42
Dołączył: 17 Wrz 2010
Skąd: Straszęcin
Wysłany: 2015-04-04, 23:29   

Ja w 550l wysokość 55 cm (50 wody) mam p.ledy o mocy 33 W na dwóch belkach, zbiornik pod palety ale mam kilka anubiasów i mikrozorum i rosną jakoś.
_________________
550 DiscusTank
Pozdrawiam Jacek.
 
  Akwarium: 550l
 
tomii20 


Imię: Tomek
Dołączył: 16 Maj 2014
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2015-04-04, 23:47   

Ja od tygodnia w swoim nowym 250L postawiłem całkowicie na ledy. Maiało być wszystko na p.led 1W ale narazie jest 30 modułów 4x led 5050 a do tego 18 szt. p.led Royal Blue 450 nm i Deep Red 660 nm.
Rośliny rosną fajnie, powoli dokładam bardziej wymagające i zobaczymy jak się to sprawdzi.
Polecam robić z samych p.led, ja miałem na zbyciu moduły led więc je zastosowałem.
  Akwarium: 72
 
roton 


Imię: Robert
Wiek: 34
Dołączył: 13 Sie 2014
Skąd: Przeworsk
Wysłany: 2015-04-06, 07:44   

Mirek wszystko super i już mi się podoba tylko...teraz poproszę o kosztorys :)
_________________
300 Roślinne
  Akwarium: 300 + 112 + 25
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 44
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2015-04-06, 09:14   

Roton:

zabawa nie jest tania (ceny około):

radiator 120zł

LEDY+Drivery+szpeje = 680zł

kable 230V + przewód do lutowania oddzielnie miałem - koszt niewielki

uchwyty ze śrubkami - max 10zł

czas poświęcony 3 dni i jeszcze nie skończyłem,

pozdrawiam
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
Cris 



Imię: Krzysiek
Wiek: 36
Dołączył: 31 Lip 2010
Skąd: Mirocin
Wysłany: 2015-04-06, 11:32   

Pytanie odnośnie sposobu łączenia:) Żeby uniknąć nadmiernej plątaniny kabelków to jako masy to można użyć tego radiatora? A ledy i inne pierdoły to masz z TME czy ebay od chińskich braci?
_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=7999- tak było kidyś
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=19883- a tak jest obecnie
  Akwarium: 720 +25+10
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)