FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie Kubełki do 840l?
Autor Wiadomość
Hobbysta 

Imię: Marcin
Dołączył: 04 Gru 2016
Skąd: Szwajcaria
Wysłany: 2016-12-04, 21:15   Jakie Kubełki do 840l?

Witam wszystkich , jestem nowy na tym forum . Jestem na etapie zakładania zbiornika 200x70x60 (to mój pierwszy tych rozmiarów zbiornik )i nie bardzo wiem jak rozplanować filtrację.Akwarium ma być biotopowe Amazonka( obsada Altum ok.6szt,lawica zwinnik blehera ok 40szt.,kirys sterbai 10szt,otosek 10szt i pstrazenice marmurkowe ok 15szt) chciałbym stworzyć coś w stylu BW lecz z roślinnością (zabienice,nuzance,pistia).Bardzo proszę o porady jakie kubełki były by najlepsze do tego zbiornika ponieważ jest spory wybór i ciężko się zdecydować na coś konkretnego , rozpiętość cen też spora a zależy mi by cena za obydwa kubełki nie powalala na kolana;)Jakie podłoże najlepsze byłoby do tego typu zbiornika?.Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
  Akwarium: 200x70x60
 
Sebastian1995 
Akwarystyka I Wędkarstwo



Imię: Sebastian
Wiek: 24
Dołączył: 02 Lut 2010
Skąd: Jarosław
Wysłany: 2016-12-04, 21:33   

Do BW i amazonki jako podłoże tylko i wyłącznie piach. Co do filtracji opcji jest dużo , dwa kubły najmocniejsze na jakie Cię stać i z jak największa pojemnością, własnej roboty beczka (najtaniej wyjdzie i efektowna filtracja) lub sump :) Niestety kubełki do tej wielkości akwarium już będą kosztować trochę i trzeba liczyć w tysiącach zł za nowe :) powiedz konkretnie jakie Cię itneresują bo można wymieniać wszystko :P
 
  Akwarium: 375L :)
 
Hobbysta 

Imię: Marcin
Dołączył: 04 Gru 2016
Skąd: Szwajcaria
Wysłany: 2016-12-04, 21:45   

Sliczne dzięki za odpowiedź , będą rosły zabienice w piachu?czy trzeba czymś wzbogacić od dołu?wiem , że sump byłby najlepszy ale z uwagi na szafkę muszę zdecydować się na kubełki,mysle nad czymś z aquaela w 200l mam Unimax 250 już 3 rok i jestem zadowolony.Czytalem trochę opinii o chinczykach HW ,że niby też są ok ale im więcej czytam tym trudniej się zdecydować. Fluval x6 też niby ok ale cena trochę wysoka a zależy mi żeby było 2 kubełki( w razie ew.awarii drugi będzie ratować sytuację)
  Akwarium: 200x70x60
 
Greek 



Imię: Grzegorz
Wiek: 24
Dołączył: 24 Kwi 2015
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-12-04, 21:48   

Hej, jedyną opcją jest piasek, jeżeli chcesz coś takiego.
Co do obsady to otoski przy altumach odpadają - zupełnie inna temperatura preferowana.
Podobnie jest z bleherkami - te również nie tolerują takich wysokich przedziałów. Zamiast nich proponuję simulansy - wprost genialny wybór do ciepłowodnego akwarium.
Aha no i co do "akwarium biotopowego" to biotop to niestety nie będzie, biorąc pod uwagę, że główni aktorzy - Altumy - to co najwyżej górne Rio Negro i Orinoko ;)
Co do roślinności + BW - stricte BW raczej nie wyjdzie w ten sposób, bo rośliny będą miały jednak problemy w mocno zatorfionej wodzie. Niemniej taki "sikacz" + rośliny to już może wyjść, ale nurzańce to trzeba na wstępie spisać na straty - one mają problemy w miękkiej i kwaśnej wodzie.

No i wreszcie główne pytanie - filtracja. Nie potrzebujesz dwóch kubłów. Filtrację dobiera się do obsady - to co Ty planujesz w żadnym wypadku nie wymaga wielce pojemnego złoża. W zupełności starczy średniej wielkości kubełek. Przemiał materii w takim układzie nie będzie większy niż w przeciętnej 200-250 litrowej malawce ;) Unimax 250 byłby jak znalazł. Fluval to aż nadto, ale jak masz pieniążki to można sobie pozwolić :)
_________________
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę." ~ Antoine de Rivarol

Gatunki ryb do kiepskiej kranówy
  Akwarium: 450-112-56-25-13
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2016-12-04, 21:51   

Greek napisał/a:
Nie potrzebujesz dwóch kubłów. Filtrację dobiera się do obsady

Wydaje mi się jednak, że na takiej długości (2 metry) mimo wszystko 2 będą się spisywać lepiej niż jeden, nawet mocniejszy.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
XerX 
ToJa :P



Imię: Piotr
Wiek: 34
Dołączył: 14 Sie 2013
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2016-12-04, 22:00   

Mi również wydaje się że dwa kubełki muszą być przy długości 2m ;)
_________________
charta non erubescit
  Akwarium: 250l + 42l
 
Greek 



Imię: Grzegorz
Wiek: 24
Dołączył: 24 Kwi 2015
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-12-04, 22:02   

zulix napisał/a:
Wydaje mi się jednak, że na takiej długości (2 metry) mimo wszystko 2 będą się spisywać lepiej niż jeden, nawet mocniejszy.

Rzeczywiście, o cyrkulacji zapomniałem wspomnieć.
Z doświadczenia nawet już na mniejszej długości - 1,8m - widzę, że cyrkulacji nie jestem w stanie zapewnić jednym kubłem. Może i by dało radę, ale musiałbym kupić kubeł o wiele za duży, co byłoby nonsensem. Generalnie bolączką kubełków jest to, że mają zdecydowanie zbyt słabe pompy w stosunku do oferowanej objętości filtracyjnej (bądź jak kto woli zbyt dużą objętość w stosunku do oferowanych przepływów). Oczywiście można kupić drugi, ale jest jeszcze jeden szkopuł (oprócz oczywiście ceny!) - kubełek z czasem siłą rzeczy spowalnia swoją pracę, i jeszcze bardziej spowalnia, i coraz bardziej się zapycha... Sęk w tym, że mało kto ma ochotę na generalne sprzątanie w kubełku. A nawet mając dwa w końcu przepływy będą spadać i cyrkulacja zrobi się naprawdę słaba (chyba że ktoś symuluje stojące bądź bardzo spokojne wody).
Dlatego zamiast wydawać niepotrzebnie pieniądze ja zawsze proponuję albo cyrkulator, albo głowicę z gąbką, która dodatkowo będzie robić za skutecznego mechanika.
_________________
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę." ~ Antoine de Rivarol

Gatunki ryb do kiepskiej kranówy
  Akwarium: 450-112-56-25-13
 
Hobbysta 

Imię: Marcin
Dołączył: 04 Gru 2016
Skąd: Szwajcaria
Wysłany: 2016-12-04, 22:05   

Chyba jednak masz rację kolego zulix 😉 też wydaje mi się,ze 2 będą robić lepszą robotę przy czym 1 z nich mógłby robić za typowy biolog a drugi pół na pół.
  Akwarium: 200x70x60
 
TMK 

Imię: Tomasz
Dołączył: 29 Gru 2011
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-12-04, 22:12   

To nie takie proste. Mam 500l o tej samej długości co Twoje czyli 200cm, do zeszłego tygodnia chodził w nim fluval 304 i głowica o przepływie 1200l/h. Niestety pomimo bardzo małej ilości ryb (50 neonów) filtry nie dawały rady, DOC się zbierał i mam lekkie glonowisko. Parę dni temu uruchomiłem sumpa z pompą 4000l/h, dopiero widać, że filtracja jest wydajna. W razie problemów zawsze mogę dołożyć cyrkulator. Przy Twoim szerszym i głębszym akwarium moim zdaniem skończysz min na dwóch kubłach i może jeszcze dodatkowej głowicy wewnętrznej. Szukaj używek na allegro, chińczyki HW odpuść sobie. Dwie sztuki to już dodatkowe 100W prądu nonstop. Nie chcesz sumpa, poczytaj na np forum malawi o filtracji opartej na korpusach narurowych. Moim zdaniem może to być najlepsze dla Ciebie rozwiązanie i do zrobienia w szafce.
 
 
Greek 



Imię: Grzegorz
Wiek: 24
Dołączył: 24 Kwi 2015
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-12-04, 22:15   

TMK napisał/a:
Niestety pomimo bardzo małej ilości ryb (50 neonów) filtry nie dawały rady

Miałeś wysokie NO2 i amoniak?
_________________
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę." ~ Antoine de Rivarol

Gatunki ryb do kiepskiej kranówy
  Akwarium: 450-112-56-25-13
 
adams2121 

Imię: Tomasz
Dołączył: 28 Sie 2015
Skąd: white stok
Wysłany: 2016-12-04, 22:31   

Mam tylko 20cm mniejsze akwarium , reszta wymiarów ta sama .
chula u mnie już 2 lata - filtrów przerobiłem z 8 szt .
od początku chodzi fx 6
drugi sobie zmienialem - z doświadczenia-
odpuść sobie unimaxa 700 do 130-140 w poboru mierzone watomierzem
eheim. 2075 za słaby
jbl 1501 jw
chinczyki - dużo prądu mało roboty - jedyny plus to cena
pompy poniżej 2000l /h sobie odpuść - podnoszenie słupa wody jest ważne - bo ogranicza ci "moc". Filtra

Obsadę mam niedopuszczalna dla większości .

Do fx - jako mechaniaka dołoże rw 8 bądź większy i zapewni mi to zadowalająca wodę
przy tej głębokości - mało kto miał z nią styczność - prawdziwym problemem jest ruszanie wody - trzeba zakładać dużo mocniejsze pompy .
to co pisze producent to pobożne życzenia
tak na prawdę z fx jedynie jestem zadowolony - a to za mało na takie szkło

Pomyśl nad sumpem bądź narurowcu - rozsadniejsze rozwiązania bądź połącz je z fx
za pół roku napiszę jak fx z rw- 8 będzie się spisywał
 
 
Hobbysta 

Imię: Marcin
Dołączył: 04 Gru 2016
Skąd: Szwajcaria
Wysłany: 2016-12-04, 22:47   

Sliczne dzięki za poradę kolego adams ,nie miałem pojęcia że Unimax tak niesamowicie żre prąd ... więc chyba jednak zdecyduję się na fx6 no i koniecznie muszę poczytać trochę o tych filtrach narurowych bo muszę się przyznać ale jestem kompletnie zielony w tym temacie... chyba że do fx dorzuce jakiś mniejszy kubełek?nie bardzo chciałabym pchać do baniaka jakiekolwiek głowice ..fx ma regulacje mocy?nie chciałbym robić pralki ..
  Akwarium: 200x70x60
 
adams2121 

Imię: Tomasz
Dołączył: 28 Sie 2015
Skąd: white stok
Wysłany: 2016-12-04, 23:19   

Fx pralki ci nie zrobi na tym litrazu - jak napisałem cyrkulator solidny do niego doloże .
pomiar unimaxa był na połowie zapchania filtra brudem - sam byłem w szoku - po wymianie na głowice rachunek z 30-40 zl spadł na miesiąc .

O narurowcu nic ci nie powiem - nie miałem , lecz widziałem u kilku osób ., lecz w zależności od pompy regulacja jest

W tej chwili chodzi
fx 6 -65w - regulacji brak
aquaclear 1500 - 14w
turbofilter 2000 -27 w
jvp 6000l/h - nie wiem - chinol więc nie wiedomo

I jestem zadowolony po japońsku -jako tako - dlatego pomysł rw -8 - regulacja co 1500 przepływu .
wtedy fx + rw - reszta out
 
 
Hobbysta 

Imię: Marcin
Dołączył: 04 Gru 2016
Skąd: Szwajcaria
Wysłany: 2016-12-05, 07:09   

Dzięki za wszystkie podpowiedzi , decyzja zapadła i temat zamknięty będzie 2x fx6.Pozdrawiam wszystkich.
  Akwarium: 200x70x60
 
K2 



Imię: Rafał
Wiek: 38
Dołączył: 28 Cze 2011
Skąd: Mielec
Wysłany: 2016-12-05, 08:19   

A mi się wydaje że przy takim akwa nie ma sensu kupować 2 kubłów. Wystarczy zroboć sobie filtr kasetowy / panelowy ze spienionego pcv. Rzecz jasna powinien być odpowiedniej wielkości. Do niego wkładasz pompę jebao 6000 l/h i powinna ogarnąć to spokojnie. Filtr taki można zamontować na środku akwa i zrobić mu 2 wloty i wyloty. Gdyby Cię interesowało to znajdę linki do akwa kolegi który ma takie rozwiązanie.
  Akwarium: 240Skalarium/40
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)