FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lampka Led Mojej Produkcji :)
Autor Wiadomość
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 21
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-04-30, 15:56   Lampka Led Mojej Produkcji :)

Witam :)
Dzisiaj chciałbym przedstawić wam moją Lampkę Led ,którą sam zrobiłem :)
Koszt to 100zł z przesyłką (lecz wyjdzie trochę taniej bo kupiłem niepotrzebne Ledy) :)
A więc tak ,na początku przyszła przesyłka


A w niej:
Ledy
10 szt 6500k
2 szt 10 000k
1 UV
1 Zielona
1 czerwona
1 Niebieska
Radiator 50x11,5cmx4mm
Klej termo przewodzący
Driver 12-18 Led
16 baz pod Ledy

Tak więc trzeba było zabrać się do roboty
Przylutowałem Ledy do bazy ,lecz jak się potem okazało to nie dałem tam pasty termo przewodzącej


Następnie je odlutowałem i zamontowałem na radiatorze bazy ,ułożyłem je tak


Potem pasta termo przewodząca i lutowanie Led ,oraz łączenie ich szeregowo i podłączenie do drivera :)



No i pierwszy test w łazience ,czy wszystko jest tak jak trzeba i czy świeci :)


No i świeci tak jak trzeba :)

Teraz trzeba jakoś to zamontować nad akwarium ,wybrałem osadzenie tego na 4 okrągłych drewienkach z takimi zakładkami które zakłada się na szybę :) Zakładki wykonane z PET lub można też z poliwęglanu :)





Potem wykonałem górę tej lampki ,zrobiłem to z płyty meblowej 18mm i okleiłem za pomocą butaprenu listwę plastikową szerokości ok 4-5cm :)



Potem jeszcze musiałem dociąć radiator (robiłem to brzeszczotem ,to była męczarnia) No i zamocowałem to do płyty 2 wkrętami "pchełkami" :)

Mniej więcej tak wygląda lampka nad akwarium :)




A tak to wyglądało gdy przez chwilę tła nie było


Chwilę roboty przy tym było ,czy się opłaci -zobaczymy czas pokaże :)

Na chwilę obecną mogę powiedzieć że światło jest na prawdę fajne :)
Ledy czerwone niebieskie UV oraz zielone ,kompletnie u mnie zbędne :)
Dzisiaj wyleciały z lampki :)
Ogólnie myślę jeszcze nad usunięciem drewnianych kołeczków po to żeby swobodnie oprzeć lampkę o szyby ,bo czasami Ledy rażą w oczy :)

Problem mam w tym że nie wiem jak zabezpieczyć styki Led przed parowaniem ,sprawdzałem wczoraj parowanie ,obróciłem lampkę i rano zobaczyłem czy jest lekko mokra ,ale nie zauważyłem nic ,żadnej kropelki wody ani nic co by wskazywało że woda się tam zbiera :)

Boję się na razie zostawić lampkę na noc Ledami do akwarium ,przed parowaniem ,gdyby jednak miało się coś tam skraplać :)
Na razie szukam czegoś czym mógłbym zabezpieczyć styki Led ,ale nikt na ten temat nic nie wie więc ciężko będzie cokolwiek znaleźć :)

Gdybyście mieli jakieś pytania walcie śmiało :)
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
mirekkon 


Imię: Mirek
Wiek: 44
Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2015-04-30, 16:06   

no i co? da się?

mam nadzieję że nie będziesz żałował, straconego czasu i pieniędzy

od akwarium od razu blask bije
_________________
Wykonam każdy sterownik na zamówienie, akwarystyka, terrarystyka, hydroponika, wiwarium, orchidarium, pieczarkarnia i wiele innych według Waszego pomysłu. Wal śmiało na maila mirekkon@wp.pl
  Akwarium: www.mirekkon.pl
 
maxio69 



Imię: Piotr
Wiek: 28
Dołączył: 04 Sie 2013
Skąd: Przeworsk/Mirocin
Wysłany: 2015-04-30, 16:22   

Elegancko, tylko pytanie xD dlaczego 1 test w łazience? Hahaha.
_________________
54l
112l
 
 
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 21
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-04-30, 16:51   

mirekkon napisał/a:
no i co? da się?


Pewnie że sie da ! :) Z resztą to wszystko dzięki tobie :)

OFICJALNIE CHCĘ CI ZA TO PODZIĘKOWAĆ GDYBY NIE TY TO LAMPKI PENIE BY NIE BYŁO :)

Blask bije i to jak :) Super światło ! :)

maxio69 napisał/a:
dlaczego 1 test w łazience?


hahaha a to dlatego że zawsze jak robię coś co podłącza się do prądu to testuje w łazience ,żeby mi korków nie wypierdzieliło i nie daj Bóg jakieś zwarcie pójdzie po kablu i mi kompa czy co innego spali :)
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
Jorex 

Imię: Sławek
Wiek: 34
Dołączył: 01 Kwi 2015
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-04-30, 17:36   

Cytat:
Na razie szukam czegoś czym mógłbym zabezpieczyć styki Led


A nie dało by się nałożyć silikonu? Jak zastygnie to powinien zapewnić szczelność.
  Akwarium: 30 l
 
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 21
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-04-30, 17:51   

No właśnie i tutaj są schody :)
Ponieważ sylikony z tego co czytałem wchodzą w reakcję z np aluminium i potem może być klapa ,klej na gorąco który pod wpływem temp zacznie być lepki może przewodzić prąd a wtedy du** :)

Głownie myślę nad :
Sylikon akwarystyczny
Butapren
Klej poliuretanowy
Ciekła taśma izolacyjna

Na razie szukam czytam itp itp :)
Pewnie podejdę ze zdjęciem do elektronicznego ,a jak nie to zadam pytanie na jakimś forum gdzie są spece od elektroniki :)
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
Jorex 

Imię: Sławek
Wiek: 34
Dołączył: 01 Kwi 2015
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-04-30, 18:19   

No to może coś takiego:

http://www.allegromat.pl/aukcja173267

Cytat:
Plasti Lak jest bardzo elastyczny i nie traci swoich właściwości w zakresie temperatur od -33˚C do +120˚C

Można zabezpieczyć nim drewno, metal, tworzywa sztuczne oraz układy elektryczne i elektroniczne

Wykazuje odporność na działanie kwasów, zasad, promieni UV, wody i niekorzystnych warunków atmosferycznych
  Akwarium: 30 l
 
a3756 
sprzątam śmieci

Imię: artur
Dołączył: 10 Kwi 2011
Skąd: kolbuszowa
Wysłany: 2015-04-30, 22:14   

są silikony odporne na temperatur w motoryzacyjnych.
  Akwarium: 300 litrów
 
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 21
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-04-30, 22:47   

Jorex napisał/a:
No to może coś takiego:

http://www.allegromat.pl/aukcja173267


No to jest właśnie coś takiego jak ciekła taśma izolacyjna :) Mogło by być to dobre :)

a3756 napisał/a:
temperatur w motoryzacyjnych.


Skoczę i sie zapytam ,ale i tak czuję że będzie ciężko coś znaleźć pewnie będzie tutaj działała metoda prób i błędów :)
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 21
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-05-07, 21:49   

Podsumowując temat zabezpieczenia Led ,posłuchałem rad osób z forum o krewetkach :)
Pisali niektórzy że mają Ledy nawet od 2 lat i przez 2 lata 'pomimo że mają pokrywę" nie było nigdy problemów ze skraplaniem się pary i że wszystko jest Git :)
Postanowiłem ich posłuchać i też zostawiłem tak jak jest :)
Jak na razie żadnego problemu nie ma ,światoło włącza sie automatycznie i jest wszystko Dobrze :)
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
Mechatronik 

Imię: Piotr
Wiek: 31
Dołączył: 30 Paź 2015
Skąd: Mielec
Wysłany: 2015-11-09, 23:10   

Witam mogę odświeżyć temat. Jak Spisuje ci się pokrywa z ledami. Miałeś jakiś problem z parowaniem ?? jak roślinki zareagowały na zmianę oświetlenia.
PS możesz wrzucić zdjęcia aktualne zbiornika
  Akwarium: 200
 
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 21
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-11-09, 23:35   

Lampka świeciła fajnie ,problemu z parowaniem nie było wszystko działało jak trzeba ,jedna dioda padła lecz nie wiem z jakich przyczyn .

Jak dla mnie nie było zbyt dużej różnicy w wzroście roślin w porównaniu z 2 lampkami aqua'el :)

Zbiornika już dłuższa chwilę nie ma u mnie ,może obecny właściciel będzie chciał się wypowiedzieć .

Lecz ja mam złą opinie o tej lampce ,ogólnie wyglądała brzydko nie miałem fajnego pomysłu na nią ,szkoda było wydanej kasy na Ledy bo szału na mnie aż takiego nie zrobiły ,może i światło fajne wręcz super lecz szkoda było zachodu z robieniem lampki itp .

Z mojej winy na pewno to to że dałem za dużo diod i glony atakowały mi głownie gąbkę od filtra ,aż szkoda było na to patrzeć :)

To taka opinia na chłodno i po przemyśleniach bo już od jakiegoś czasu to akwarium u mnie nie istnieje .

Powiem że jeżeli jeszcze kiedykolwiek miałbym zakładać krewetkarium np 30L (lecz na to się nie zanosi) to na pewno nie postawił bym na ledach ,lecz na dwóch lampkach aqua'el .

Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal :)
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
Mechatronik 

Imię: Piotr
Wiek: 31
Dołączył: 30 Paź 2015
Skąd: Mielec
Wysłany: 2015-11-10, 00:13   

Wydaje mi sie że dałeś wystarczająco wyczerpująca odpowiedź ;) ja chyba rozbije w swoim baniaku diody do dwóch belekva w każdej po 19 sztuk 1 w. O różnych długościach fal... jak będą glony atakował to jedna belkę się odłączyć. .. :mrgreen:
_________________
"... człowiek uczy się całe życie, a i tak umiera głupi"
Ktoś Mądry
  Akwarium: 200
 
VeJeK 


Imię: Dominik
Wiek: 21
Dołączył: 06 Mar 2014
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-11-10, 00:28   

Możesz próbować ,życzę powodzenia :)
 
  Akwarium: 30L+31,5L :)
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)