mirek5566 pisze:nie brałem pod uwagę gęstości
No właśnie - czasem człowiek za szybko coś robi i skróty a nie zawsze oczywiste jest oczywistym - stąd właśnie prosiłem aby kolega któremu ręce opadają podzielił się z trywializmem obliczeń
Poza gazami gdzie %objętościowy jest równy % molowym w zasadzie nie używa takich się %. Wyjątkiem jest wóda
.
W większości podręczników piszą, że jeśli nie jest podany rodzaj % to przyjmuje się za pewnik % masowy. Kwas siarkowy stężony też jest ciekły, "solny 100% stężony" jest gazem a i tak używa się %masowego. Z racji kontrakcji objętości % objętościowy jest najmniej wiarygodnym sposobem podawania stężenia więc domyślam się, że jednak w perhydrolu jest masowy (choć mogę się mylić
)
Co do stężenia cukru w cukrze to tutaj jest sprawa trudna. Nadtlenek samoistnie rozpada się w czasie więc tak na prawdę to nikt nie wie jakie jest stężenie u kolegi.