Przesunięty przez: cherry_ukasz 2010-03-08, 13:31 |
Hedyotis salzmannii |
| Autor |
Wiadomość |
cherry_ukasz
Aquascaping

Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2010-03-08, 13:04 Hedyotis salzmannii
|
|
|
Witam,
Poniżej chciałbym zapoznać Was z rośliną o nazwie Hedyotis salzmannii. Posiadam ją od ponad 6 miesięcy. Oto krótki opis i moje uwagi:
Typ rośliny: łodygowiec
Kolorystyka: intensywny kolor zielony
Wysokość rośliny: z moich obserwacji wynika, że dorasta do 15 cm. Inne źródła podają, że dorasta do 20 cm.
Pochodzenie: Ameryka Południowa
Tempo wzrostu: ukorzenione części rosną w średnim tempie. Nie jest to "mistrz" prędkości w rośnięciu nawet przy bogatym nawożeniu. Pędy odcięte od góry i wsadzone do podłoża nie posiadające korzeni potrzebują od 2 do 4 tygodni na aklimatyzację zanim zaczną się rozrastać.
Uprawa: Nie powinna przynosić problemu. Roślina rośnie dobrze od średniej ilości światła (0,6 W/litr) wzwyż.
Kilka dodatkowy obserwacji:
Roślinę na zdjęciach można łatwo pomylić z popularnymi Bakopami. Jednak Hedyotis salzmannii nie ma tendencji do rozrostu ponad te 15-20 cm. Zdarzają się (mi dopiero po 3 miesiącach) pojedyncze pędy (1-3 na całą kępę) które "poszybują" wyżej. W mojej ocenie jest to spowodowane zbytnim zagęszczeniem - dlatego warto czasem zrobić przecinkę . Ponadto liście tej rośliny są grubsze od tych, które posiadają Bacopy. Warto nadmienić, że nowe pędy są wypuszczane także poziomo, przez co następuje ekspansja rośliny po dnie bez naszej ingerencji w ucinanie w wsadzanie nowych pędów w podłoże.
Oto zdjęcia Hedyotis salzmannii z mojego zbiornika.
A tu zdjęcie salzmannii w ogólnym widoku akwarium (to ta po prawej stronie )
 |
| Ostatnio zmieniony przez cherry_ukasz 2010-03-13, 21:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
|
|
Akwarium: 70x45x40 - ReefTank
|
|
|
|
 |
zulix

Imię: JAro!
|
Wysłany: 2010-03-08, 16:13
|
|
|
Nie jest napisane wprost więc ja dodam, że roślina rozgałęzia się bardzo solidnie bez potrzeby przycinania i zwykle utrzymuje ten niski wygląd. Z początkowego, pojedynczego pędu możemy mieć, niestety po dłuższym czasie, całkiem spory "trawniczek" zawierający np. kilkadziesiąt nowych roślinek.
Roślina toleruje Easy Carbo i preparaty podobne (Aldesan E) co dłuższy czas testowałem. Nie zauważyłem aby parametry wody specjalnie były ważne.
Obecnie próbuję ją utrzymać w akwarium LT o poziomie oświetlenia 0,4 W/l (wysokość baniaczka 50 cm). Przez 3 tygodnie od posadzenia nie zaobserwowałem aby specjalnie się degenerowała. Wzrostu też nie obserwuję, bo jak pisał kolega roślinka dość długo się aklimatyzuje. |
_________________ Mali szukają okazji, aby się zemścić, wielcy odpierają wszelkie ataki, mądrzy to wszystko olewają i ... robią co trzeba. |
|
|
|
 |
zulix

Imię: JAro!
|
Wysłany: 2010-06-28, 14:03
|
|
|
Minęło już około 4 miesiące w LT i roślinka daje sobie radę.
Tak więc widać, że przy dość słabym świetle i bez nawożenia CO2 i nawozami roślina też może być przydatna. |
_________________ Mali szukają okazji, aby się zemścić, wielcy odpierają wszelkie ataki, mądrzy to wszystko olewają i ... robią co trzeba. |
|
|
|
 |
comatose
cookie monster

Imię: Marcin
|
Wysłany: 2010-09-01, 16:53
|
|
|
Dziwna sprawa z tym zielskiem, mam baardzo dużą kępę tego - tak z 60x20cm dna zajmuje, polowa kępy ma z 15cm wysokości a reszta tak z 40cm nie mam pojęcia dlaczego tak. W LT przy 0,27W/L jak wsadziłem z 3 miesiące temu to nic sie nie zmieniło, ani nie rośnie, ani nie marnieje. |
_________________ nie daj się zwieść pozorom http://www.youtube.com/watch?v=iTEi_PlFEWU/ |
|
|
|
 |
krzysiekb4

Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2010-09-01, 18:02
|
|
|
| U mnie te to rośnie dość wysokie. Kiedyś dostałem szczepkę od zulixa liczącą pewnie koło 40 cm jak nie więcej. Pociąłem ją wtedy na 3 części. Ale to zależy od sztuki bo u mnie też jedne są malutnie a inne długie. Dlatego teraz je przycinam na jedną wysokość. |
_________________ Dla przyjaciół i mecenasów rozdaję rośliny za darmo. Info na Priv.
112 l - HT Roślinne
Koniec ery KULEK Czas zacząć coś nowego .... |
|
|
|
 |
comatose
cookie monster

Imię: Marcin
|
Wysłany: 2010-09-01, 18:14
|
|
|
| I o jeszcze jednym zapomniałem - ponad tydzień ostatnio światła nie świeciłem bo co2 brakło i nie miałem kiedy butli napełnić - przez ten czas roślina tak rosła, że się w pale to nie mieści, oświetlana samym słońcem bez jakiegokolwiek nawożenia. |
_________________ nie daj się zwieść pozorom http://www.youtube.com/watch?v=iTEi_PlFEWU/ |
|
|
|
 |
crusta
Zakrewetkowany

Imię: Konrad
|
Wysłany: 2012-06-20, 13:41
|
|
|
Swego czasu przytargałem przez przypadek pęd salzmannii, tak se po zbiorniku pływało, to chwilke rosło w podłożu itd, zbiorników nie nawoże to i specjalnie nie było przyrostów, kiedys tam robiłem czystki w zbiorniku bo mi się gloniska rzuciły, efekt taki że ten pęd salzmannii wylądował na balkonie z korzeniami obrośnietymi mchami rózniastymi, długo to tak leżało, nawet bardzo długo bo ja z natury człek leniwy jestem i mi chciało mi się nawet palcem w tej sprawie ruszać (inna moja przypadłość to skleroza) no i dziś patrze a tu mi takie oto coś się okazuje, moje nieszczęsne Salzmannii rośnie sobie bardzo przyjemnie, zapuściła dość spore korzenie wgłąb, wode czerpała z tego co na dole było, tak jest wilgotno bo jednak warstwa korzeni i mchy na nich pięknie zapezpieczały aby cała woda nie wyschła, i tak oto sobie rosła czasem przy 5stC czasem pewnie miała i 45stC w pełnym slońcu.
 |
_________________ Ważne są dni których jeszcze nie znamy....
Caridina
[>500l] Krewetkaria - Mój swiat i moja odskocznia |
|
|
|
| |
|
|
Akwarium: 12 x 43l - krewetki
|
|
|
|
 |
polak.krk
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 2012-06-20, 15:24
|
|
|
Technicznie niechcacy wyszlo Ci wabki kusa. |
_________________ carpe diem ;] |
|
|
|
 |
crusta
Zakrewetkowany

|
Wysłany: 2012-06-20, 15:34
|
|
|
No dokładnie, i powiem ci że przyzwoicie to wszystko rosło, troche mchów powysychało ale jakby zaczeło puszczać nowe gałązki w miejscach o nieco większej wilgotności.
Inna sprawa że jakbym chciał pewnie to zrobić celowo to by z tego wyszedł pasztet pewnie, a tak bez zbednego chodzenia koło tego, bez jakiejkolwiek obsługi z mojej strony wyszło dość fajnie.
zastanawiam się czy to saltzmannii by u znajomego w terrarium z drzewołazami nie dało rady |
Caridina
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
polak.krk
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 2012-06-20, 16:02
|
|
|
Mysle, ze daloby rade, byle wilgoc byla w podlozu. Mozesz psikac woda na ten mech, bedzie lepiej roslo. |
_________________ carpe diem ;] |
|
|
|
 |
crusta
Zakrewetkowany

|
Wysłany: 2012-06-20, 16:07
|
|
|
polak.krk, tworząc dalej ten OT.... to tak jak napisałem, to był taki mój wypadek przy pracy ze to zaczeło rosnąc, z racji że mniej zbiorników chwilowo mam niż kiedyś to i wyszło tak ze wywaliłem cześć korzeni z woda na balkon i tak to zaczeło rosnać |
Caridina
|
|
|
| |
|
|
|
|
|