FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Micro/Micro plus firmy Intermag w akwarium
Autor Wiadomość
fox-u 


Imię: Maciej
Wiek: 38
Dołączył: 18 Gru 2014
Skąd: Sanok
Wysłany: 2015-04-14, 21:29   

Taa :) Wyemancypowałem się z rozentuzjazmowanego tłumu :)
_________________
Nowy dom
http://podforak.rzeszow.p...p=248761#248761
Historia najnowsza
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=26209
  Akwarium: 112l
 
Max 


Imię: Andrzej
Wiek: 61
Dołączył: 20 Paź 2010
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-07-25, 20:43   

Ponieważ nie ma już mikro intermag , o mikro plus też nic nie słyszałem ( a leję ) to chciałbym zapytać co to za środek , bo na stronie producenta z oznaczeniem mikro plus jest tylko środek Hydropon Mikro plus . Czy to o nim mówimy? Macie gdzieś jego skład? Na butelce Mikro był cały skład i koledzy podają go w pierwszym poscie , na stronie producenta też jest , tyle że nie wiem czy to ten sam "mikro plus". 8)
_________________
Pozdrawiam
Andrzej
Poprzedni roślinniak 96l bez CO2
Skraj dżungli
Moje Fotografie
  Akwarium: 144 l
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2016-07-25, 20:48   

Obecnie jest to: http://intermag.pl/nawozy...opon-mikro-plus
Stosowałem bez krępacji bo nie zauważyłem tego "Hydropon" i stosowałem jak "stary".

Patrząc na mój kalkulator to chyba te namiary mikro są dobre. Liczy tak samo jak są namiary na powyższej stronie.

Ciekawe, że jest tu azot. Na szczęście w takich ilościach, że nie komplikuje obliczeń (tj. nie zwiększa w sposób zauważalny w akwarium).
Ostatnio zmieniony przez zulix 2016-07-27, 07:05, w całości zmieniany 1 raz  
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Max 


Imię: Andrzej
Wiek: 61
Dołączył: 20 Paź 2010
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-07-25, 22:38   

A to OK. Dla kolegów obawiających się podawania mikro plus - powiem że swoim podawałem nawet po 10ml na 200 litrów... bez rozcieńczania i nic złego ani ze ślimakami ani rybami się nie działo . Ani nawet z narybkiem pielęgnic (barwniaki).
_________________
Pozdrawiam
Andrzej
Poprzedni roślinniak 96l bez CO2
Skraj dżungli
Moje Fotografie
  Akwarium: 144 l
 
pawprz 



Imię: Paweł
Wiek: 40
Dołączył: 24 Mar 2015
Skąd: Mielec/Wola Mielecka
Wysłany: 2016-07-26, 21:58   

Czy nie rozcieńczone nie wprowadza do akwarium za dużo miedzi??? Pytam bo często rozcieńczone, a w zwiększonej dawce podnosi miedź do wartości zabójczych dla organizmów.
  Akwarium: 112L, 20L, 20L
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2016-07-27, 07:05   

Dużo zależy od pH wody. Im wyższe tym więcej metali ciężkich przechodzi w formę nierozpuszczalną więc przestaje być groźne. Oczywiście nie testowałem jakichś kosmicznych dawek ale był moment że lałem 0,4 - 0,6 mg/l Fe i wszystko było O.K. Ostatnio leję 0,1 a jak więcej to pali mi czuby. Zapewne chodzi tu o dobór roślin, które były kiedyś inne bo nie mam innego wytłumaczenia. No chyba, że chodzi o ten zmieniony mimo wszystko skład.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
pawprz 



Imię: Paweł
Wiek: 40
Dołączył: 24 Mar 2015
Skąd: Mielec/Wola Mielecka
Wysłany: 2016-07-27, 08:05   

zulix napisał/a:
Dużo zależy od pH wody. Im wyższe tym więcej metali ciężkich przechodzi w formę nierozpuszczalną więc przestaje być groźne. Oczywiście nie testowałem jakichś kosmicznych dawek ale był moment że lałem 0,4 - 0,6 mg/l Fe i wszystko było O.K. Ostatnio leję 0,1 a jak więcej to pali mi czuby. Zapewne chodzi tu o dobór roślin, które były kiedyś inne bo nie mam innego wytłumaczenia. No chyba, że chodzi o ten zmieniony mimo wszystko skład.

Bardziej chodzi mi o miedź Cu. Bo żelazo wiadomo upali coś lub nie ale miedź może według kalkulatora zabić obsadę. Zwróć uwagę że w naszych zbiornikach Ph waha sie w granicach 6.
  Akwarium: 112L, 20L, 20L
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2016-07-27, 09:37   

pawprz napisał/a:
Zwróć uwagę że w naszych zbiornikach Ph waha sie w granicach 6.

Tak, ale Max pisał o swoim akwarium. Tam nie stosuje CO2 a więc siłą rzeczy pH jest raczej > 7, może nawet w okolicach 8 (nie chce mi się szukać w jego temacie, czy badał pH).
Wszystkie jony metali ciężkich: miedź, żelazo, mangan, ... są czułe na pH. Nieco pomaga im chelatowanie, ale to też nie do końca. Nie wiem też jak jest z pobieraniem metali przy różnym pH (i jednakowym stężeniu tych jonów). Wydaje mi się, że przy niższym pH pobierają więcej.

Co do miedzi i zabicia obsady to nie wiem. Nie znamy dokładnych danych z badań. Ktoś tam coś szacował i tyle. Rośliny wytrzymują więcej niż zwierzyna ale te też nie są aż tak czułe jakby ktoś myślał. W preparatach antyglonowych i antyślimakowych jest miedź i roślinom nic się nie dzieje. Ryby też zwykle żyją. Często padają krewety.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
Max 


Imię: Andrzej
Wiek: 61
Dołączył: 20 Paź 2010
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-07-31, 15:40   

zulix napisał/a:
Tam nie stosuje CO2 a więc siłą rzeczy pH jest raczej > 7, może nawet w okolicach 8 (nie chce mi się szukać w jego temacie, czy badał pH).

Owszem, badam i staram się utrzymywać w okolicach 6 i na pewno nie więcej niż 7. Jest dużo garbników , torf itp. No i dużo roślin . W tej chwili zmierzyłem po tygodniu od podmiany i podania "kwaśnych"( to będzie jutro) - jest 6,8.
Aha - trzeba też pamiętać że podawany aldehyd glutarowy nie tylko sam jest źródłem węgla, ale też ułatwia przyswajanie żelaza i innych pierwiastków szczególnie gdy woda jest choćby lekko zakwaszona.
_________________
Pozdrawiam
Andrzej
Poprzedni roślinniak 96l bez CO2
Skraj dżungli
Moje Fotografie
  Akwarium: 144 l
 
trelemorele 

Imię: Mateusz
Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2012
Skąd: Kolbuszowa
Wysłany: 2017-03-11, 23:07   

Witam. Czy ten nawóz Mikro Plus Intermag ma jakiś termin ważności, przydatności do naszych akwarystycznych zastosowań? Mam w koncentracie (w sensie nie rozrabiany) odkupiłem kilka setek od forumowicza gdzieś w 2013r i nie wiem czy mogę go jeszcze zastosować :lol: . Pozdrawiam
 
 
karafka123 


Imię: staszek
Wiek: 55
Dołączył: 11 Gru 2016
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2017-03-12, 11:31   

Na moim opakowaniu pisze 3lata ale na drugim Fe nowszym już minimum 3 lata czyli producent gwarantuje minimum 3 lata że produkt nie straci na jakości , nawozy to nie lekarstwa i można je stosować po terminie - do kiedy, niestety nie mam takiej wiedzy to działka chemików .
  Akwarium: Roślinne 375L
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)