Przesunięty przez: zulix 2010-03-27, 20:46 |
Aksolotl meksykański (Ambystoma mexicanum) |
Autor |
Wiadomość |
Tomasz
Tech Wet

Imię: Tomasz
|
Wysłany: 2010-03-26, 23:35 Aksolotl meksykański (Ambystoma mexicanum)
|
|
|
Aksolotl jest płazem ogoniastym, a właściwie jego larwalną formą. Wykazuje, więc wszystkie cechy właściwe dla nich. Posiada bocznie spłaszczone ciało z dość wysoką płetwą ogonową, dwie pary odnóży. Oraz jak wszystkie larwy płazów skrzela zewnętrzne. Trzy pary dobrze rozwiniętych skrzeli zewnętrznych występuje zarówno u osobników młodych jak dorosłych. Ubarwienie od ciemnopopielatego przez oliwkowe do brązowego z czarnymi plamkami. W handlu spotykane są również osobniki albinotyczne.
W naturze występuje tylko w dwóch jeziorach meksykańskich: Chalco i Xochimilco. Z tego względu został wpisany do Czerwonej Księgi gatunków ginących. Ze względu na łatwość chowu i rozmnażania wszystkie osobniki dostępne w handlu pochodzą z hodowli.
Aksolotl meksykański jest neoteniczną formą oznacza to, że całe życie występuje jako forma larwalna zdolna do rozmnażania się. W warunkach sztucznych doprowadzono do przejścia w formę dojrzałą przez zastosowanie kuracji hormonalnej (tyroksyną). Doprowadziła ona do zaniku skrzeli i przejściu na wodno lądowy tryb życia.
Aksolotle aktywność przejawiają podczas dnia i w nocy jednak należą do zwierząt ogólnie mało ruchliwych.
Dla 2- 3 osobników wystarczy zbiornik o wymiarach: 80x 40x 40. Na dno można dać warstwę żwiru i zasadzić rośliny o twardych liściach. Należy pamiętać o wydajnej filtracji i natlenianiu (oddychają tlenem rozpuszczonym w wodzie). Ważna jest również systematyczna podmiana wody ok.10-15% raz w tygodniu.
Światło powinno być umiarkowane do przytłumionego. Jeżeli dobieramy rośliny zwróćmy uwagę czy będzie ono wystarczające. Temperaturę utrzymujemy na poziomie 15-22° C. Jeżeli chcemy rozmnażać aksolotle należy je zimować przez ok. 4-6 tygodni w temperaturze ok. 6- 10° C.
Aksolotle są typowymi drapieżnikami. Karmić je można rurecznikami, larwami ochotki (ostrożnie), innymi owadami wodnymi. Można podawać chude mięso wołowe, drobiowe i rybie. W handlu istnieje również dość duży wybór pokarmów mrożonych dla ryb akwariowych, które możemy z powodzeniem stosować w żywieniu naszych podopiecznych.
Po okresie zimowania ponosimy stopniowo temperaturę do poziomu ok. 20 ° C Samiec składa spermatofory do wody, które samica zbiera do kloaki. Następuje zapłodnienie wewnątrz ciała samicy, po czym składa ona 200-1000 jaj. Proces ten trwa 1-2 dni. Wskazane jest inkubowanie ikry w oddzielnym akwarium z wydajnie natlenianą wodą. Larwy lęgną się po ok. 15- 20 dniach. Po ok. 6- u tygodniach wyrastają im przednie łapy, a po następnych 2-óch tylne. Młode karmimy tymi samymi pokarmami, co dorosłe, pamiętając o ich wcześniejszym rozdrobnieniu. Dojrzałość płciową osiągają w zależności od warunków po 1.5- 2 latach.
Uwagi: Aksolotle należą do łatwych w utrzymaniu zwierząt, należy tylko pamiętać o kilku podstawowych aspektach:
* Temperatura nie może być za wysoka doprowadzić to może do zaburzeń oddechowych.
* Należy pamiętać o utrzymaniu czystości( filtracja, podmiana wody) produkty przemian azotowych mogą mieć niekorzystny wpływ na rozwój i zdrowie naszego podopiecznego.
* Jeżeli chcemy rozmnażać aksolotle konieczne jest zimowanie. Natomiast, jeżeli nie zależy nam na przychówku nie jest ono konieczne.
* Nie dopuśćmy do zbytniego przegęszczenia (szczególnie osobników młodych) mogą się nawzajem obgryzać. Wprawdzie rany szybko się goją, a aksolotle wykazują dość znaczne możliwości regeneracji, to mogą stać się atakiem chorób grzybowych lub bakteryjnych.
*informacje zaczerpnięte z portalu www.terrarystyka.pl |
_________________ Nigdy nie kłóć się z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
gogi509

Imię: Paweł
|
Wysłany: 2011-03-31, 22:29
|
|
|
Masz aksolotle?Bo mam problem ze swoim,ale to co jest w necie nie wystarcza |
_________________ "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein |
|
|
|
 |
Tomasz
Tech Wet

Imię: Tomasz
|
Wysłany: 2011-04-01, 09:17
|
|
|
PIsz na PW |
_________________ Nigdy nie kłóć się z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
zulix
Chemik japoński (jako taki)

Imię: JAro!
|
Wysłany: 2011-04-01, 11:42
|
|
|
Z wątku wydzielimy nowy, z postów nie pasujących do "opisu gatunku" więc czasowo możecie tu podyskutować o problemach. |
_________________ W kwestiach technicznych proszę o kontakty z innymi członkami administracji.
Na jakiś czas zawieszam swoją aktywność. Proszę nie dzwonić w błahych sprawach. |
|
|
|
|
Akwarium: 250 + kostka 90
|
|
|
|
 |
hard8888
Początkujący :}
Imię: Krystian
|
Wysłany: 2011-08-29, 18:13
|
|
|
Aksolotl...
Bardzo piękna ozdoba do akwarium, rzadko spotykana, bynajmniej przezemnie.
Znacie jakiś sklepy na podkarpaciu, gdzie można je kupić? |
|
|
|
|
|
|
Akwarium: krewetkrarium 30l
|
|
|
|
 |
Zenonzlasu [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-29, 18:19
|
|
|
hard8888 napisał/a: | bynajmniej przezemnie. |
przynajmniej przeze mnie będzie lepiej ;-)
Zobacz w Iguana Nova - ostatnio tam widziałem. |
|
|
|
 |
Akuku.

Imię: Paweł
|
Wysłany: 2011-08-30, 19:03
|
|
|
A ja widziałem obok Majstra na przemysłowej |
_________________ [27l] - Akukowe ^^
|
|
|
|
|
Akwarium: krewetkarium 27l
|
|
|
|
 |
hard8888
Początkujący :}
|
Wysłany: 2011-10-15, 21:12
|
|
|
Mógł byś dopisać jeszcze, że najlepiej im w roztworze Holfertera i jaka ilość składników, na długość.Ale i tak jest fajnie napisane |
|
|
|
|
|
|
Akwarium: krewetkrarium 30l
|
|
|
|
 |
zdzislaw
Zdzisław

Imię: Zdzisław
|
|
|
|
 |
Zabol
;p
|
Wysłany: 2012-03-16, 20:05
|
|
|
1. Temperatura 16-18 stopni
2. Dobre napowietrzenie wody
3. Duży żwir lub kamyki jako podłoże
4. Rybki jako pokarm.
I wasz Aksolot przeżyje troszkę może nie z 10lat ale do 7lat |
Ostatnio zmieniony przez Zabol 2012-03-21, 19:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
Akwarium: 45L,25L,10 I ....
|
|
|
|
 |
SDD
Akwaholik

Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 2012-03-16, 20:08
|
|
|
Zabol, już jeden Twój post wydzieliłem do giełdy. Nie widzisz, że dział w którym znajduje się temat to Opisy gatunków, a nie Chcę zdobyć. Chyba to drobna różnica? |
_________________ Tylko ZERO tolerancji pozwala na funkcjonowanie forum, zgłaszaj przyciskiem posty łamiące regulamin!
I'm not crazy, my reality is just different than yours...
|
|
|
|
 |
muli9

Imię: Robert
|
Wysłany: 2014-01-10, 09:13 Aksalotl
|
|
|
Jako ciekawostke podam - że takie oto "coś" znajduje się w jednym z sklepów zoologicznych za 27zl. Jest to odmiana jaszczurki słodkowodnej.
więcej fotek:
https://www.google.com/se...m=isch&imgdii=_
Przeniesiono obrazy - SDD |
Ostatnio zmieniony przez SDD 2015-10-11, 13:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wisłok
Jest tak zły, skaczą po nim dzikie pchły.

Imię: Krzysztof
Wiek: 28 Dołączył: 15 Gru 2012 Skąd: Bratkowice( Chiny ludowe)
|
Wysłany: 2014-01-10, 18:21
|
|
|
muli9 napisał/a: | Jest to odmiana jaszczurki słodkowodnej. | Chyba jednak płaza , aczkolwiek bardzo ciekawego.
Połączyłem tematy - crusta |
_________________ Jak to ocenić... czy to wogóle możliwe? Jeśli mam wybierać między złem a złem wole nie wybierać wcale. |
Ostatnio zmieniony przez crusta 2014-01-10, 20:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Akwarium: 232l Chińskie Rio
|
|
|
|
 |
Ania198711
Ania198711
Imię: Anna
|
Wysłany: 2016-08-27, 19:13
|
|
|
Witam mam pytanie kupiłam dziś żwirek 1-2 mm czy Aksolotl nic sobie przy jedzeniu nie zrobi ? |
|
|
|
 |
Jasper97
Imię: Daniel
|
Wysłany: 2016-09-05, 17:08
|
|
|
Nie sądzę, to jest płaz mu to nie przeszkadza to tak jakbyś bał się o pielęgnice że podczas przesiewania piasku coś się jej stanie.
Jeżeli żwir nie ma ostrych krawędzi to nic mu się nie stanie |
|
|
|
 |
|