FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyfuzor CO2 - nowa odsłona
Autor Wiadomość
Artur___ 



Imię: Artur
Wiek: 43
Dołączył: 23 Lis 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-08-05, 13:52   Dyfuzor CO2 - nowa odsłona

Patent nie jest mój, info o takim ustrojstwie (jak i samo ustrojstwo) dostałem od kolegi z podforaka od którego kupowałem filtr (niestety nie pamiętam nika).

Jest to zraszacz do trawy, taki który montuje się w gruncie, a wystaje sama dysza (chyba :) )
Sprzęcior spisuje się bardzo dobrze już ze dwa miesiące albo i lepiej, wczoraj zwieńczyłem czas eksperymentu dodaniem większej ilości CO2, poziom w akwa bez większych problemów utrzymywał się na poziomie 45ppm'ów.

Gaz rozpuszczany jest niemal w całości, od czasu do czasu pojawiają się jednostkowe pęcherzyki gazu wylatujące z deszczowni.

Dyfuzor zamontowany jest tuż za wylotem filtra, wąż wylotowy jest dość długi, zawinięty.


 
 
krzysiekb4 



Imię: Krzysiek
Wiek: 32
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-08-05, 14:01   

Czekałem no opisanie twojego rozwiązania :)
Jeżeli okaże się to w 100 % przypadków sprawne to będzie to takie przełomowe odkrycie w dziedzinie rozpuszczania CO2 :) Koszty są groszowe (dopóki ktoś tego nie opatentuje i nie wpisze tam ADA czy innych znaczków :) ) także bardzo opłacalna metoda. Tylko się zastanawiam czy do bimbrowni to też się sprawdzi czy tylko przy butlach CO2 ? Ale chyba ciśnienie potrzebne do przepchania dwutlenku węgla przez taki zraszacz nie jest duże.
A i jeszcze napisz czy ten zraszacz jakoś ogranicza przepływ wody.
_________________
300 l - HT na AquaForest
 
 
Artur___ 



Imię: Artur
Wiek: 43
Dołączył: 23 Lis 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-08-05, 14:19   

myślę, że i bimbrownia dała by radę,
co do ograniczenia przepływu to nie zauważyłem, nie powinien on mieć miejsca z racji tego, że to zwykła rurka przelotowa w którą wtłaczany jest gaz,
być może jest potrzebny sporej długości wylot z filtra aby gaz miał czas się rozpuścić
 
 
comatose 
cookie monster



Imię: ---
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: ---
Wysłany: 2010-08-05, 14:26   

krzysiekb4 przecież to rozwiązanie już dawno jest opatentowane. Artur___ czyścisz to jakoś?
_________________
nie daj się zwieść pozorom http://www.youtube.com/watch?v=iTEi_PlFEWU/
 
 
krzysiekb4 



Imię: Krzysiek
Wiek: 32
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-08-05, 14:33   

comatose, a to wcześniej o tym nie słyszałem. Pierwszy raz mi to kiedyś powiedział Artur___, na jednym ze spotkań.
_________________
300 l - HT na AquaForest
 
 
Artur___ 



Imię: Artur
Wiek: 43
Dołączył: 23 Lis 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-08-05, 14:46   

comatose napisał/a:
przecież to rozwiązanie już dawno jest opatentowane

jakoś u nas na forum nikt o tym nie pisał, a szkoda
comatose napisał/a:
czyścisz to jakoś?

nie
 
 
Cichy 
cichonkarol.com


Imię: Karol
Wiek: 27
Dołączył: 15 Gru 2009
Skąd: Jasło / Rzeszów
Wysłany: 2010-12-11, 20:53   

Trochę odświeżę temat. Zastanawiałem się nad wykonaniem reaktora z filtra narurowego, ale trafiłem na twój wątek. Jesteś zadowolony z tej metody? Gdzie mogę dostać takie ustrojstwo (Castorama?) i jak się ono nazywa? :)
_________________
 
  Akwarium: 33l, 43l OW, 72l
 
Artur___ 



Imię: Artur
Wiek: 43
Dołączył: 23 Lis 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-12-11, 21:26   

zadowolony jestem jak najbardziej, jak mi się butla kończyła to CO2 poszło na 100ppm a to znaczy, że rozpuszcza przyzwoicie :)
ten egzemplarz dostałem od forumowicza, natomiast widziałem te urządzonka w Castoramie, pakowane po 5szt (opakowanie 25zł)

nie działa z bimbrownią - tylko butla
 
 
zdzislaw 
Zdzisław



Imię: Zdzisław
Wiek: 71
Dołączył: 21 Paź 2010
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-12-11, 22:33   

Artur, wybacz pytanie - co kontroluje bieżąco poziom CO2 w wodzie i stosownie steruje zaworem? Dzisiaj "mierzę precyzyjnie organoleptycznie" ;) ilość bąbelków gazu wchodzącego do szklanego dyfuzora i już.

Pozdrawiam
_________________
[180] RIO roślinne z A. Maronii
[url=http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?
  Akwarium: RIO 180
 
Artur___ 



Imię: Artur
Wiek: 43
Dołączył: 23 Lis 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-12-11, 22:47   

u mnie jest licznik bąbelków DIY, nie do końca działa poprawnie ponieważ wraz z czasem (około 48h) ucieka z niego płyn,
jednak po napełnieniu butli i ustawieniu poprawnego podawania gazu nie zaglądam do szafki przez dwa miesiące

podawana ilość gazu regulowana jest zaworkiem precyzyjnym
 
 
zdzislaw 
Zdzisław



Imię: Zdzisław
Wiek: 71
Dołączył: 21 Paź 2010
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-12-11, 23:18   

Artur rozumiem, że podajesz CO2 całodobowo.


Pozdrawiam
_________________
[180] RIO roślinne z A. Maronii
[url=http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?
  Akwarium: RIO 180
 
Cichy 
cichonkarol.com


Imię: Karol
Wiek: 27
Dołączył: 15 Gru 2009
Skąd: Jasło / Rzeszów
Wysłany: 2010-12-11, 23:19   

Arturze, a nie wiesz, czy dostanę to na sztuki? I jak się ten cały "wihajster" nazywa, żebym wiedział o co pytać.
_________________
 
  Akwarium: 33l, 43l OW, 72l
 
Artur___ 



Imię: Artur
Wiek: 43
Dołączył: 23 Lis 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-12-12, 00:23   

zdzislaw napisał/a:
Artur rozumiem, że podajesz CO2 całodobowo.

nie, mam elektrozawór - zaczynam podawać na dwie godziny przed zapaleniem się światła i kończę na godzinkę przed zgaszeniem
Cichy napisał/a:
czy dostanę to na sztuki? I jak się ten cały "wihajster" nazywa

z tego co ja widziałem to były tylko w paczkach po 5 sztuk (przynajmniej w castroamie) a jak sie nazywa to nie mam pojęcia - znajdziesz go między innymi plastikami związanymi z nawadnianiem tyrawnika :)
 
 
Najcudowniejszy 
lubię rybki w każdej formie



Imię: pawel
Wiek: 46
Dołączył: 07 Lut 2010
Skąd: Krasne
Wysłany: 2010-12-12, 08:08   

Cichy, Na sztuki tego nie kupisz,ale ja mam jedną sztukę zapasową to mogę Ci odstąpić.Tyle że średnica węża 1/2,z innymi się nie spotkałem.
_________________
pawel
  Akwarium: 250,160,45
 
kusay 



Imię: Mirek
Wiek: 34
Dołączył: 13 Gru 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-12-30, 19:07   

dziś złaziłem się jak głupi po castoramie w poszukiwaniu czegoś podobnego tylko na większy wąż bo niestety mój kubeł ma go większego :D , to co masz Artur znalazłem pakowane po 5 sztuk za jakieś 26zeta, moje poszukiwania były na marne i w desperacji pomyślałem "hmmm a może by tak zwykła igła" :mrgreen:
no i poleciałem do apteki a potem zastanawiałem się jak to uszczelnić szybko, skończyło się na zwykłej izolacji na pogrubienie węża :lol:
ku mojemu zdziwieniu nie leci ani krzta wody :D , szczelność 100%, chyba tańszym kosztem się już nie da zrobić ( 13gr) hehe, metoda działa na dokładnie tej samej zasadzie co twoja i elegancko się co2 rozpuszcza w drodze :)

proste jak budowa cepa :D
_________________

Ostatnio zmieniony przez kusay 2010-12-30, 23:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
  Akwarium: 112l
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)