FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: zulix
2010-05-05, 20:28
Ile kosztuje nas utrzymanie akwarium?
Autor Wiadomość
comatose 
cookie monster



Imię: ---
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: ---
Wysłany: 2009-12-03, 23:27   Ile kosztuje nas utrzymanie akwarium?

Zainspirowany rozmową na SB z ciekawością pytam - ile miesięcznie kosztuje nas nasze hobby? Wiem, że o pieniądze się nie pyta, ale... Gdyby ktoś miał takie wyliczenia to można by się podzielić ;] Liczył to ktoś czy wolicie nie wiedzieć?;]

To może ja zacznę:
akwa 30L

prąd - 5 zł (zaokrąglone do góry) świetlówka 11W + mały filterek, grzałki brak

woda (zwykła z wodociągu), żarcie dla ryb i krewetek (jedna paczka na dłuuuugi czas), nawożenie (sole + EC) - nie kosztuje to miesięcznie więcej jak 10zł

suma - 15zł (prawdopodobnie zawyżone)



Wiadomo, że głównym czynnikiem wpływającym na koszt utrzymania jest cena 1kWh energii. Mirek sugerował, że wynosi ona 2,2zł, według tego co wyliczyłem to cena 1kWh wynosi 0,53zł brutto (w cenę wliczone: cena za 1kWh + składnik zmienny + składnik stały + abonament, taryfa G11) i tym się kierowałem w obliczeniach. Byłoby miło gdyby ktoś jeszcze to policzył i wpisał ile wyszło ;]




A teraz co by sobie troszkę humor popsuć - w akwa jakie planuję założyć w najbliższej przyszłości wartość zużywanej energii będzie wynosiła mniej więcej 50zł/mc + woda (z RO) + nawożenie, żarcie itp


edyta:
dodaję kalkulator PGE https://ebok.pge-rzesa.pl/kalkulator.php?t=G


edyta2:
w obliczeniach mogą wychodzić rozbieżności, to 0,53zł brutto zostało wyliczone na podstawie mojego domowego rachunku, polecam zerknięcie na swoje rachunki za prąd, wartość składnika zmiennego zmienia się w zależności od ogólnego zużycia energii
Ostatnio zmieniony przez comatose 2009-12-03, 23:50, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
krzysiekb4 



Imię: Krzysiek
Wiek: 32
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-12-03, 23:35   

No to u mnie przyjmując że 1kWh kosztuje około 60 gr wychodzi około 20 zł /mc za sam prąd (11 godzin świecenia 72 W + działanie filtra 13 W 24 godziny na dobę)
Wody nie mogę niestety policzyć bo nie prowadzę jakichś zapisków w tym względzie.
Jedzenie kupuję raz na dłuższy czas (pewnie co pół roku) to koszt około 40 zł rocznie.
Butla CO2 będzie nabijana pewnie 2 razy w roku ale to są małe koszty.
Kupno soli akwarystycznych też dużo nie kosztuje a robi się to rzadko.
Wiem że gorsz do grosza i się zbierze sumka ale to bym musiał policzyć roczne wydatki bo miesięcznych nie da się określić dokładnie. Dlatego tylko wziąłem pod uwagę prąd.

Edit:
Jak by ktoś nie wiedział jak policzyć zużycie energii elektrycznej to w skrócie liczy się to tak :
Mnoży się moc jaką ma urządzenie razy ilość godzin jego używania
np.
świecimy 11 h świetlówkami o łącznej mocy 72 W czyli
11*72W = 792 Wh
Filtr 13 W działa 24/24
13W *24=312Wh

Po zsumowaniu mamy :1104Wh
I to jest zużycie dzienne. Oczywiście jak macie inne urządzenia to je trzeba doliczyć.

Teraz otrzymane zużycie dzienne mnożymy przez liczbę dni
1104Wh *30 = 33120 Wh = 33,120 kWh

I teraz wszystko rozbija się o koszty 1kWh :)

Edit:
A teraz po policzeniu kalkulatorem kolegi wyżej :) wyszło w G11 19.37 zł a G12 21.82 zł czyli podobnie do moich obliczeń :)
_________________
300 l - HT na AquaForest
Ostatnio zmieniony przez krzysiekb4 2009-12-03, 23:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
MariooT 



Imię: Mariusz
Wiek: 39
Dołączył: 16 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-12-04, 09:01   

KrzysiekB4 a nie liczysz grzałki ?
U mnie to wygląda dużo gorzej tak jak licze według tego co piszecie. Moje przyszłe akwarium 250L będzie miało następujące moce :)

Oświetlenie 108W X10h = 1080kW
Filtr 12W*24h = 288kW
Grzałka 300w x 10h = 3000kW nie wiem dokładnie ile godzin grzałka działa na dobe.

Suma 4368 x 30dni = 131040 = 131,040KWH
i to licząc 0,60zł za Kwh wychodzi 78,624 zł :podwójnie widzę: :/
 
  Akwarium: 250L Amazonia
 
comatose 
cookie monster



Imię: ---
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: ---
Wysłany: 2009-12-04, 09:06   

Może Krzysiek nie używa grzałki?:) też jej nie brałem pod uwagę bo i bez niej w tym momencie mam 26/27stopni w akwa a w lecie to schładzać trzeba było.
_________________
nie daj się zwieść pozorom http://www.youtube.com/watch?v=iTEi_PlFEWU/
 
 
MariooT 



Imię: Mariusz
Wiek: 39
Dołączył: 16 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-12-04, 09:09   

Ale coś chyba musiałem poknocic w obliczeniach no bo jak ktoś ma 2x 200 tak jak Zulix to ile płaci za sam prąd ?
 
  Akwarium: 250L Amazonia
 
comatose 
cookie monster



Imię: ---
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: ---
Wysłany: 2009-12-04, 09:25   

Dobrze policzyłeś, to grzałka robi Ci tutaj taką cenę. Gdybyś jej nie miał rachunek byłby niższy o ponad 50zł.
_________________
nie daj się zwieść pozorom http://www.youtube.com/watch?v=iTEi_PlFEWU/
 
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-12-04, 09:26   

marioot napisał/a:
... bo jak ktoś ma 2x 200 tak jak Zulix to ile płaci za sam prąd ?

Kiedyś liczyłem i wyszło mi około 50 zł. Było to w miarę O.K. bo jak założyłem drugie akwa to rachunek wzrósł około 20 zł. Teraz nie wiem bo nie liczyłem. Pewnie urosło jeszcze ze 20 zł. Liczyłem uwzględniając każdy koszt w energii chociaż te abonamenty itp. mógłbym zaniechać bo nie zmieniają się przy niewielkim wzroście.
Powiem wam, że więcej chyba zużywa mój komputer, szczególnie, że chodzi często wiele tygodni bez wyłączania.

Ja liczyłem to "na piechotę", ale już daaaawno temu pojawił się kalkulator Triamonda: http://ilkus.net/~triamond/koszty.html

Podam jeszcze jak liczyłem grzałkę. Mam kilka grzałek o różnych mocach. W sezonie grzewczym zakładałem od najmocniejszej do najsłabszej. Ta najsłabsza, która była w stanie utrzymać właściwą temperaturę musiała działać coś non stop więc tak wpisywałem, chociaż w akwariach są różne grzałki. U mnie też HQI podwyższa temperaturę o kilka stopni i nawet w zimie mam 2-3 stopnie cieplej w wodzie niż "na powietrzu". W sezonie maj-wrzesień praktycznie nie muszę grzać więc czas grzania już spada praktycznie o 50% wobec poprzednio wyliczonych.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
Ostatnio zmieniony przez zulix 2009-12-04, 09:31, w całości zmieniany 1 raz  
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
comatose 
cookie monster



Imię: ---
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: ---
Wysłany: 2009-12-04, 09:31   

Fajny kalkulator, jak ktoś by chciał policzyć koszta najdokładniej jak się da to w cenie 1m3 pasowałoby też ścieki dołączyć, ale aż taka dokładność nie ma tutaj sensu chyba, to nie oceanarium :P
_________________
nie daj się zwieść pozorom http://www.youtube.com/watch?v=iTEi_PlFEWU/
 
 
zulix 
Chemik japoński (jako taki)



Imię: JAro!
Wiek: 54
Dołączył: 02 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-12-04, 09:33   

W cenie 1 m3 wody można uwzględnić opłatę wodną i ściekową i tak należy to robić, bo cena za ścieki jest zwykle dużo większa od kosztu czystej wody.
_________________
Jestem więc myślę. Jak nie myślę to znaczy, że mnie nie ma.
  Akwarium: 250 + kostka 90
 
kwadratos 
akwamaniak


Imię: Michał
Wiek: 28
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-12-04, 10:08   

marioot napisał/a:
KrzysiekB4 a nie liczysz grzałki ?
U mnie to wygląda dużo gorzej tak jak licze według tego co piszecie. Moje przyszłe akwarium 250L będzie miało następujące moce :)

Oświetlenie 108W X10h = 1080kW
Filtr 12W*24h = 288kW
Grzałka 300w x 10h = 3000kW nie wiem dokładnie ile godzin grzałka działa na dobe.

Suma 4368 x 30dni = 131040 = 131,040KWH
i to licząc 0,60zł za Kwh wychodzi 78,624 zł :podwójnie widzę: :/


Grzałka działa tylko kilka godzin - w końcu mamy w niej termostat, a akwarium w ciągu dnia ogrzewane jest przez światło.
 
  Akwarium: 54 na nowo
 
MariooT 



Imię: Mariusz
Wiek: 39
Dołączył: 16 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-12-04, 10:14   

<Usunięto przeterminowanego linka - zulix>
więc u mnie to wygląda mniej więcej tak
Ostatnio zmieniony przez zulix 2015-10-15, 18:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
  Akwarium: 250L Amazonia
 
krzysiekb4 



Imię: Krzysiek
Wiek: 32
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-12-04, 11:13   

No widzisz marioot, poprzednie wyliczenia ci grzałka nabijała bo ona nie chodzi napewno 10 h na dobę. Ja ją pominąłem chociaż ją posiadam w akwarium bo nie jestem w stanie stwierdzić ile ona grzeje a ile nie a to jak sam widzisz strasznie zmienia koszty. W lecie wogóle nie grzeje a w zimie .... coś na pewno ale tego nie oblicze bo mam termostat.
_________________
300 l - HT na AquaForest
 
 
seweryn 

Imię: seweryn
Wiek: 23
Dołączył: 11 Cze 2010
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-06-22, 17:31   

Światło: 15W x 10h=150kw
filtr:7W x 10h=70kw
grzałka:50W x 1h=50kw

suma:270 x 30 dni =8.100kwh
8.100kwh x 0.60 =4,860zł

dobrze obliczyłem ?? :>
  Akwarium: 54l 30l 20l
 
krzysiekb4 



Imię: Krzysiek
Wiek: 32
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-06-22, 17:53   

Dobrze, tylko że kWh masz dopiero w ostatniej części :)
A jak liczysz światło filtr i grzałkę to masz Wh, ale to nie zmienia dalszych obliczeń bo na końcu dobrze podstawiłeś
_________________
300 l - HT na AquaForest
 
 
Zaku 

Imię: Wojtek
Dołączył: 11 Paź 2009
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-06-22, 17:55   

Chyba dobrze, ale pomyliłeś jednostki. 1kW - 1000W więc u Ciebie 150kW to byłoby 150 000W.

15W * 10h = 150 Wh, pozostałe będą analogicznie,

270 Wh * 30 = 8100 Wh = 8,1 kWh

Dlaczego wyłączasz filtr na noc?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Mobilna wersja forum (PDA/GSM)