Firma Juwel.Pl wprowadza własną linię nawozów akwarystycznych. Chcesz aby Twoje akwarium znalazło się na opakowaniu? Czytaj...

Skrypt forum został zaktualizowany. W przypadku problemów z logowaniem prosimy o skorzystanie z opcji Nie pamiętam hasła.

Mój nowy kalkulator

...oczywiście "kalulator akwarystyczny"

Makro, supermakro, mikro - jak sobie z tym radzić i zapewnić piękne rośliny w akwarium?

Moderator: Administracja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zulix
Posty: 18904
Rejestracja: 02 paź 2009, 12:05
Imię: JAro
Lokalizacja: Rzeszów
Akwarium: ni ma
Płeć:
Wiek: 56

Mój nowy kalkulator

Post autor: zulix »

Od dłuższego czasu bawię się eksperymentami z nawożeniem itp. Stąd powstał mój kalkulator: http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?p=71#71
Miał on jednak pewne wady koncepcyjne i wprowadzanie nowych substancji chemicznych zmniejsza czytelność a przez to i użyteczność kalkulatora. Stąd zarzuciłem pracę nad tamtym kalkulatorem i powstał nowy... który co jakiś czas jest ulepszany o nowe możliwości.
=================

W ramach liftingu dość sporo pozmieniałem i dołożyłem usuwając te kilka drobnych błędów (np. dotyczących korekty KH).

Link do kalkulatora: http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls

Główne zmiany były w modułach:

MAKRO:
Obrazek
W pionie mamy aniony, np. siarczany, azotany, fosforany a w poziomie metale: potas, magnez, ...
Na skrzyżowaniu takiego "siarczanu" i magnezu leży siarczan magnezu, MgSO4 i tam należy wpisać liczbę gramów proszku. Pod tą liczbą wpisuje się też liczbę cząsteczek wody. Dla MgSO4 zwykle jest to 7 bo zwykle mamy do czynienia z MgSO4 x 7H2O lub 0 jak mamy preparat bezwodny.
Tradycyjnie wpisujemy wielkość akwarium, objętość nawozu i jego dawkę.
W podsumowaniu mamy to co zwykle, czyli zawartość składników nawozowych jako dawka jednorazowa i po pomnożeniu przez 7 (tygodniowa).

MIKRO:
Obrazek

Dorobiony moduł KUMULACJE:
(już wiele razy musiałem liczyć więc w końcu mi się znudziło pisanie tych prostych wzorów)
Obrazek

EDIT: Dopisałem nagłówek ogólny do postu...
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2012, 7:53 przez zulix, łącznie zmieniany 3 razy.
Jestem na etapie "wypalony". Niestety nie rozwijam kalkulatora, nie udzielam porad, nie angażuję się (poza wyjątkami).
Awatar użytkownika
kusay
Posty: 756
Rejestracja: 13 gru 2009, 19:08
Imię: Mirek
Lokalizacja: Rzeszów
Akwarium: 112l
Płeć:
Wiek: 36

Post autor: kusay »

dziś z niego korzystałem, jak dla mnie jest bardziej przejrzysty, w sumie korzystam tylko z arkusza makro i dla mnie jest git ;)
Awatar użytkownika
zulix
Posty: 18904
Rejestracja: 02 paź 2009, 12:05
Imię: JAro
Lokalizacja: Rzeszów
Akwarium: ni ma
Płeć:
Wiek: 56

Post autor: zulix »

Do modułu Kumulacje (który zmieniłem na "stężenia") dorobiłem moduł rozcieńczania wody w akwarium. Przydaje się jak chcemy zbić kH, lub oczyścić wodę ze zbędnego NO3, PO4, itd. poprzez podmiany wody.
Wygląda to teraz tak:
Obrazek

Przy okazji naprawiłem moduł PMDD, który w ogóle nie działał po zmianach oraz poprawiłem "dymki" w module MAKRO.
Jestem na etapie "wypalony". Niestety nie rozwijam kalkulatora, nie udzielam porad, nie angażuję się (poza wyjątkami).
Zaku
Posty: 1581
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:39
Imię: Wojtek
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:

Post autor: Zaku »

Właśnie próbowałem policzyć makro i... jest to zbyt skomplikowane. Nie pokazują się chmurki i tabele do wpisywania można by podpisać - tu wpisz swoje wyniki. Trochę się kalkulator pokomplikował według mnie, może dlatego że do starego byłem przyzwyczajony.

Co do posta powyżej - dlaczego stężenie najpierw rośnie dość gwałtownie, a później niewiele? To jest skala logarytmiczna, a jeśli tak to dlaczego?
Awatar użytkownika
zulix
Posty: 18904
Rejestracja: 02 paź 2009, 12:05
Imię: JAro
Lokalizacja: Rzeszów
Akwarium: ni ma
Płeć:
Wiek: 56

Post autor: zulix »

Zaku pisze:...Nie pokazują się chmurki i tabele do wpisywania można by podpisać

...dlaczego stężenie najpierw rośnie dość gwałtownie, a później niewiele? To jest skala logarytmiczna, a jeśli tak to dlaczego?
1. Kwestia przyzwyczajenia. U mnie dymki się pojawiają w MS Office i w Open Office. Oczywiście mówimy o wersji, którą wgrałem wczoraj a nie wcześniej.

2. Skala potęgowa, chociaż tutaj ułamkowa.

Oprócz dozowania nawozów (wtedy byłaby zależność liniowa) dochodzi usuwanie jakiegoś procentu nawozów z podmianami. Od dużej zawartości nawozu w wodzie - usuwamy dużo. Stąd w pewnym momencie zrównuje się ilość dodawanego nawozu i usuwanego podczas podmianki - wtedy wartość parametru się stabilizuje w czasie. Jeżeli mamy do czynienia z czystą wodą przy podmiankach i rośliny nic nie konsumują to końcową zawartość nawozu można nawet policzyć z banalnego wzoru:
Max = ile mg/l substancji dzielone przez procent podmiany.

A więc dodając np. 10 mg czegoś i podmieniając 15% wody RO maksymalne stężenie tej substancji będzie wynosić 10/0,15 = 66,67 mg/l. Dodawanie wody zawierającej co nieco i dołożenie konsumpcji przez rośliny wydłuża czas dojścia do maksimum.
Zaku pisze:dlaczego stężenie najpierw rośnie dość gwałtownie
Jak mamy 0 złotych i co miesiąc dokładamy 50 zł to ilość uzbieranych pieniędzy jest liniową funkcją czasu. Jeżeli jednak policzymy dodatek naszych pieniążków w przeliczeniu na całą sumę to po pewnym czasie dokładamy wręcz ochłapy. Ta sama zależność...
1 miesiąc 50 zł
2 miesiąc + 50 zł - dodajemy 100% tego co było
3 miesiąc + 50 zł - dodajemy 50% tego co było
4 miesiąc + 50 zł - dodajemy 33%....
itd. w końcu dodajemy praktycznie 0% kwoty którą uzbieraliśmy - kwota końcowa praktycznie się stabilizuje bo wobec np. 1 mln zł te 50 zł to leży w granicach błędu.
Jestem na etapie "wypalony". Niestety nie rozwijam kalkulatora, nie udzielam porad, nie angażuję się (poza wyjątkami).
Zaku
Posty: 1581
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:39
Imię: Wojtek
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:

Post autor: Zaku »

zulix, dzięki za tak dogłębne pojaśnienie :) chmurek nie było w starszej wersji. Wieczorem sprawdzę sobie nowszą.
Awatar użytkownika
zulix
Posty: 18904
Rejestracja: 02 paź 2009, 12:05
Imię: JAro
Lokalizacja: Rzeszów
Akwarium: ni ma
Płeć:
Wiek: 56

Post autor: zulix »

Jest mi niezmiernie przykro, ale znalazłem błąd.
W module do obliczeń nawozów ogrodniczych, np. używanego przez sporo z nas do obliczeń dozowania Mikro z Intermagu liczyłem koledze Mikrovit. Zapomniałem o tym i nagrałem plik. W kalkulatorze pisze jednak, że wstępnie wstawione są dane z nawozu Mikro Plus z Intermagu co pozwala wyznaczyć jego dozowanie. Stąd próbując nawozić Mikro z Intermagu dostalibyście absurdalne namiary nawozu. Aby utrzymać stężenie Fe na odpowiednim poziomie trzeba by było dać 4-5X więcej koncentratu. Prawdopodobnie nie byłoby to z zyskiem dla akwarium :P

Na szczęście dzisiaj liczyłem komuś nawóz i nie zgadzały mi się uzyskane namiary Mikro co doprowadziło do znalezienia błędu.
Jestem na etapie "wypalony". Niestety nie rozwijam kalkulatora, nie udzielam porad, nie angażuję się (poza wyjątkami).
Awatar użytkownika
daquid
Posty: 867
Rejestracja: 19 paź 2009, 18:42
Imię: Dawid
Lokalizacja: Hermanowa
Płeć:
Wiek: 28

Post autor: daquid »

A ja mam taką propozycję:
Czy dałoby się jakoś zrobić, że podświetla się na np. czerwono dana komórka soli, gdy dana sól nie zdoła się w całości rozpuścić w przygotowywanym roztworze przy temp np. 20*C??
Awatar użytkownika
zulix
Posty: 18904
Rejestracja: 02 paź 2009, 12:05
Imię: JAro
Lokalizacja: Rzeszów
Akwarium: ni ma
Płeć:
Wiek: 56

Post autor: zulix »

daquid pisze:Czy dałoby się jakoś zrobić, że podświetla się na np. czerwono dana komórka
Tak było, ale się zbyło. Coś w trakcie konwersji Open - Office MS Exell zaczęło pokazywać głupoty więc wyciąłem na amen.
Jestem na etapie "wypalony". Niestety nie rozwijam kalkulatora, nie udzielam porad, nie angażuję się (poza wyjątkami).
Awatar użytkownika
Mirro
Posty: 5712
Rejestracja: 02 paź 2009, 9:30
Imię: Mirosław
Lokalizacja: Rzeszów
Akwarium: 250L
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: Mirro »

zulix, jak się korzysta z modułu mikro? Chodzi o to, że nie wiem jak wpisać 8% chealt żelaza.
Awatar użytkownika
zulix
Posty: 18904
Rejestracja: 02 paź 2009, 12:05
Imię: JAro
Lokalizacja: Rzeszów
Akwarium: ni ma
Płeć:
Wiek: 56

Post autor: zulix »

Chyba nie powinno być problemów - wpisujemy tam gdzie nie oblicza się chelatora. Czy to żelazo II, czy III to nie ma znaczenia. Na screenie wygląda to tak:
Obrazek

Jeszcze mógłbyś sprawdzić datę wypuszczenia kalka (jest w I arkuszu) bo był chyba 2 lub 3 razy poprawiany. Nie pamiętam co poprawiałem, ale może nawet coś w Mikro i dlatego miałeś kłopoty jak używasz najstarszej wersji...
Jestem na etapie "wypalony". Niestety nie rozwijam kalkulatora, nie udzielam porad, nie angażuję się (poza wyjątkami).
Zaku
Posty: 1581
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:39
Imię: Wojtek
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:

Post autor: Zaku »

Czy MgSO4 które podaję to nie jest MgSO4x7H2O? Zapis w starym i nowym kalkulatorze się nie różni, ale wspominałeś kiedyś ze to jest uwodniony siarczan albo danych było zbyt wiele i mi się pomieszało :)

ed:

W instrukcji pisze:
Punkt 2: Poniżej wpisz liczbę cząsteczek wody w soli (np. 7 przy MgSO4x7H2O).

No dobra... dopiero teraz zrozumiałem o co chodzi - wpisz poniżej, ale nie ponizej instrukcjitylko tylko dawki :)

Ed2. Fajnie że odblokowane są pola od 2 komórki w prawo (oprócz azotanów i fosforanów?). Przy którymś wcześniejszym kalkulatorze miałem problem w znalezieniu komórek w których obliczałbym dozowanie suchych soli 2 razy na tydzień.
Awatar użytkownika
zulix
Posty: 18904
Rejestracja: 02 paź 2009, 12:05
Imię: JAro
Lokalizacja: Rzeszów
Akwarium: ni ma
Płeć:
Wiek: 56

Post autor: zulix »

Siarczan uwodniony to 7-wodny. W tym kalkulatorze zaznaczono na niebiesko te 4 sole, które się używa najczęściej. No i po masą MgSO4 już jest wpisane 7 co oznacza, że normalnie należałoby tę cyfrę tam wpisać.
Co do odblokowywania to moim zamysłem jest, aby wszystkie poza ważnymi były odblokowane, ale jak robię coś przy kalkulatorze to koncentruję się na ważnych rzeczach i zwykle o tym zapominam :(
Jestem na etapie "wypalony". Niestety nie rozwijam kalkulatora, nie udzielam porad, nie angażuję się (poza wyjątkami).
Awatar użytkownika
Max
Posty: 1209
Rejestracja: 20 paź 2010, 20:16
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Kraków
Akwarium: 144 l
Płeć:
Wiek: 63

Post autor: Max »

Z tym chelatem żelaza to już nic nie rozumiem... To ile go trzeba sypać do akwarium?
W tym kalkulatorze mikro - czeski film... Mam 50 g chelatu i nie wiem co z tym zrobić... Wczoraj wziąłem na czubek noża i sypnąłem do baniaka... :podwójnie widzę:
Awatar użytkownika
Darek
Posty: 3799
Rejestracja: 29 mar 2010, 5:42
Imię: Darek
Lokalizacja: Okolice-Rzeszów
Akwarium: 200 Już zalane ,50
Płeć:

Post autor: Darek »

Max zrobiłem tak, oczywiście przykład
akwa netto 160 litrów. chelat 8% rozmieszany w 500 ml wody i dawka 1ml codziennie,
Musisz wpisać jakie stężenie ma chelat np. 8% lub 10% itd
Potem ile gram chcesz rozpuścić i w jakiej ilości wody, oto rysunek

Obrazek
Pozdrawiam Darek :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawożenie roślin”